NRK Meny
Normal

Intens jakt på Al Qaida i Jemen

USA er nå tungt inne i Jemen med amerikanske soldater, rådgivere og etterretningsfolk i jakt på Al Qaida-medlemmer.

Soldat i Jemen
Foto: Nasser Nasser / Scanpix/AP

Utenriksministre og sentrale politikere fra 21 land er i London for å diskutere terrortruslene fra militante islamister.

I dag står Jemen på dagsordenen, i morgen er det Afghanistan.

Jemen, som lenge har vært betraktet som et skjulested for Al Qaida og andre radikale islamist-grupperinger, kom på nytt i verdens søkelys etter bombeforsøket mot et amerikansk passasjerfly 1. juledag, på vei fra Amsterdam til Denver.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ankommer London

Hillary Clinton ved ankomst til London.

Foto: Suzanne Plunkett / Scanpix/Reuters

Den nydannnede gruppen Al Qaida på den arabiske halvøy, som tok på seg ansvaret, skal ha sitt tilhold i landet. Svært mange av Guantanamo-fangene, som har vært internert av USA på grunn av terrormistanke, kommer også derfra.

Kan true regionen

Regjeringen i Jemen, hvis representanter også er i London, sier seg enig i at det raskt må settes i verk politiske og økonomiske reformer. De skal også være villig til et samarbeid med Det internasjonale pengefondet (IMF).

I et utkast til uttalelse fra møtet heter det at problemene som finnes i Jemen, kan true stabiliteten ikke bare i landet, men i hele regionen, hvis de ikke løses.

Det er ventet at de direkte tiltakene presenteres på en pressekonferanse norsk tid klokken 19, med den britiske statsministeren Gordon Brown i spissen.

Jemens regjering understreker gang på gang at de selv må stå i front for tiltakene mot Al Qaida - ellers vil det føre til enda større problemer og motstand. Blant annet med et økende amerikansk hat blant befolkningen.

Hemmelig etterretningsaksjon

USA ble for alvor involvert i Jemen i 2000, etter angrepet i Adenbukta mot marinefartøyet USS Cole. Etter at Irak og Afghanistan tok fokuset, falt Jemen i etterretningens baklekse - hvor Al Qaida-sympatien kunne vokse i fred.

Etter 1. juledag er USA tilbake. De har lovet penger, støtte og opplæring - og har sagt de vil sitte i baksetet mens Jemens regjering forsøker å ta konfrontasjonene med Al Qaida.

Ifølge The Washington Post har likevel amerikanerne minst en hånd på rattet.

De siste seks ukene skal USA ha bidratt med å planlegge operasjoner og utvikle strategier og forsynt Jemen med våpen, ammunisjon og etterretningsinformasjon.

Operasjonen skal være godkjent av president Barack Obamas selv.

- Amerikanske etterretningsfolk, rådgivere og spesialsoldater, er dypt involvert i hemmelige felles operasjoner sammen med jemenittiske soldater, skriver avisen.

Blant annet skal en amerikansk spesialstyrke (Joint Special Operations Command) som har som formål å oppspore og drepe terrorister være på plass i hovedstaden Sanaa.

De skal ikke være utførende part i operasjonene, men delta i den taktiske planleggingen.

Samarbeidet skal ha ført til at flere antatte terrorister og Al Qaida-medlemmer, heter det. Blant de drepte skal det være 6 av 15 toppledere i A Qaida på Den arabiske halvøy, selv om enkelte av dødsfallene bestrides av gruppen.

En jemittiske tjenestemann understreker overfor avisen at det er klare begrensinger for det amerikanske engasjementet fra bakken eller lufta.

– Men utveksling av informasjon har vært et nøkkelpunkt for å gjennomføre vellykkede antiterroroperasjoner, sier han.

Regjeringen, som sliter med muslimsk opprør i nord og separatister i sør, frykter skadevirkningene blant egen befolkning, som for det meste er svært konservative.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt