Hopp til innhold

Instagrams faktasjekk rammer digital kunst

Dersom du drar på for mye i Photoshop, risikerer du at bildene dine blir merket som «feilinformasjon» hos Instagram.

Instagram faktasjekk

FAKTASJEKK: Instagram innledet i fjor et samarbeid med faktasjekkere for å merke feilaktig informasjon på nettstedet.

Foto: Instagram

På tampen av fjoråret varslet den Facebook-eide bildedelingstjenesten at de trapper opp kampen mot falske nyheter og manipulasjon.

Instagram har alliert seg med uavhengige faktasjekkere som gjennomgår innlegg på tjenesten, og merker bilder og videoer som forsøker å spre feilinformasjon med en advarsel.

Faktasjekk på Instagram

FEILINFORMASJON: Et bilde med manipulerte fjell ble fanget opp av Instagrams faktasjekkere.

Foto: Skjermdump

I tillegg til å merkes med en advarsel, blir falske bilder også ryddet bort fra Instagrams emneknagg-sider og utforsk-tjeneste.

Teknologien er lansert både på Instagram og på Facebook.

Regnbuefarger

Men Instagrams økte innsats mot feilinformasjon, har også rammet de som lever av å publisere bilder som ikke nødvendigvis gjenspeiler virkeligheten.

Den amerikanske fotografen Toby Harriman oppdaget forleden at en advarsel om falskt innhold dukket opp da han scrollet gjennom appen, skriver fotobloggen Petapixel.

Bildet som var skjult av faktasjekkerne var et motiv fra Death Valley i California. Fjellformasjonene er tilsynelatende regnbuefarget.

Bildet er faktasjekket av nettstedet Newsmobile Fact Checker. I sin gjennomgang fant faktasjekkerne at originalbildet ble publisert av Christopher Hainey i 2017. Deretter ble det manipulert og republisert av brukeren Ramzy Masri samme år.

Mazris knappe 700 innlegg har alle det til felles at de er fotografier som er digitalt fargelagt med regnbuefarger.

– Åpenbart manipulert

Bildet ble på ny publisert av kontoen MIX Society denne uken, og det er dette innlegget som ble fanget opp av faktasjekkerne.

I kommentarfeltet reagerer flere brukere på at det åpenlyst manipulerte bildet er faktasjekket:

«Dette er åpenbart manipulert. Jeg skjønner ikke hvorfor det trenger å faktasjekkes. Det burde være åpenlyst for alle, ikke sant?»

«Wow, så alle photoshoppede landskaper skal faktasjekkes nå? Det utgjør jo mesteparten av Instagram»

Fjernet likerklikk

Instagram bruker en blanding av teknologi og tilbakemeldinger fra brukerne for å fange opp falske innlegg. Disse innleggene sendes så videre til faktasjekkere som tar stilling til om det skal tas grep.

Toby Harriman som først omtalte regnbuebildet, mener Instagram kan ha gått litt for langt når de stempler et slikt bilde som «feilinformasjon».

– Selv om jeg synes det er bra at man lettere kan skille mellom ekte og manipulerte bilder, har jeg samtidig stor respekt for digital kunst.

I tillegg til økt innsats mot falske bilder, har Instagram også lansert nye verktøy som skal fjerne hatprat og mobbing fra kommentarfeltene.

I fjor fjernet de også antallet likerklikk for å senke klikkpresset blant brukerne.

SISTE NYTT

Siste nytt