Innvandringskritisk parti på vippen i New Zealand

På New Zealand har det lille partiet New Zealand First (NZF) kommet i vippeposisjon. Dermed går det mot økt innflytelse for det innvandringsskeptiske partiet.

Winston Peters i New Zealand First

POPULIST: Winston Peters er leder for New Zealand First, et parti som har havnet på vippen i politikken på New Zealand. Nå inviteres han inn i varmen av statsminister Bill English.

Foto: Mark Baker / AP

Statsminister Bill English hadde håpet på å kunne fortsette å regjere med sitt konservative nasjonalistparti i en fjerde periode.

Jacinda Ardern

Jacinda Ardern er leder for sosialdemokratene i Labour på New Zealand.

Foto: MARTY MELVILLE / AFP

Meningsmålingene tydet på at det kunne bli dødt løp mellom hans parti og hovedopponenten Labour, med den karismatiske Jacinda Ardern (37) i spissen.

Labour har hatt voldsom framgang etter at hun tok over som opposisjonsleder i august. Hun har vært mottatt som en stjerne på valgmøtene, men den 55-årige English er adskillig mer grå i fremtoningen.

English har trukket fram sin erfaring, pekt på landets økonomiske vekst og lovet skattelettelser.

Ardern sto klar med frisk energi og støttepartiet De grønne, og håpet på et skifte.

Drømmene brast

Men lørdagens valgresultat satte en stopper for begges drømmer. Riktignok ble partiet til English landets største, med flere seter i parlamentet enn Labour og De grønne til sammen, men det holdt ikke helt inn.

Bill English og kona avlegger stemme i valget på New Zealand

TIDLIG UTE: Statsminister Bill English og kona Mary forhåndsstemte på torsdag i Wellington.

Foto: Mark Mitchell / AP

Nasjonalistpartiet fikk 58 seter, Labour 45, NZF fikk 9 og De grønne 7. I tillegg er det en uavhengig representant. Maoripartiet fikk bare én prosent av stemmene, og mistet sine plasser. Dette er fordelingen når 99,8 prosent av stemmene er talt opp.

Det endelige resultatet blir klart om to uker når stemmene fra de som har stemt utenfor landet og utenfor egen valgkrets, blir talt opp.

Laster Twitter-innhold

Går mot koalisjon

Nå innser English at han må forhandle med opprørerne i det vesle partiet som har vokst seg større på en økende innvandringsmotstand i landet.

Lørdag ettermiddag annonserte han at han var på utkikk etter en koalisjonspartner. Og det er det populistiske NZ First som er hans mulighet.

Laster Twitter-innhold

Elsk-hat-forhold til mediene

Winston Peders (72) er en omstridt politiker. Han er frisk i replikken og har et elsk-hat-forhold til mediene som han ofte kritiserer, men også bruker bevisst for å få fram sine synspunkter.

Han brøt ut av nasjonalistpartiet i 1993 og grunnla NZ First, som han har representert med vekslende hell i over 20 år. Selv om partiet hadde tilbakegang fra 11 til 8 mandater ved dette valget, er det partiets vippeposisjonen som kan gi avgjørende innflytelse nå, om han spiller sine kort rett.

Da kan det bli ham som utpeker landets neste statsminister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt