Hopp til innhold

Innstiller søk torsdag på grunn av dårlig vær

PERTH (NRK): Søket etter vrakrestene fra det savnede Malaysia Airlines-flyet er innstilt torsdag som følge av dårlig vær, opplyser Australias maritime sikkerhetsmyndigheter.

Søk savnet fly

Ron Day fra Royal Australian Air Forces (RAAF) ser etter vrakrester under søk onsdag. Søket torsdag er meldt innstilt på grunn av dårlig vær.

Foto: Paul Kane / Afp

Australias maritime sikkerhetsmyndigheter (AMSA) opplyser på Twitter at på grunn av det dårlige været vender alle fly tilbake til Perth og alle skip forlater leteområdet.

Det er meldt om en ny storm som kommer inn og da får man en bølgehøyde på et titalls meter, kraftig regnvær og vind som gjør at man må sette flyene på bakken og skipene har heller ikke noe mulighet til å være ute og søke i slikt vær.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Den amerikanske marinen bekrefter også overfor nyhetsbyrået Reuters at det dårlige været gjør at de mister nok en letedag.

– Værprognosen for området viser kraftig ising, turbulens og nær null sikt, forteller orlogskaptein Adam Schantz som har ansvaret for de amerikanske Poseidon P8-flyene som deltar i søket.

– Alle som har vært ute og søkt vender nå tilbake.

LES ALT OM DET SAVNEDE FLYET HER

Var i gang

Elleve fly og fem skip var satt inn i søket etter Malaysia Airlines MH370 torsdag.

For bare fire timer siden meldte AMSA at dagens søk var underveis. Man var klar over værprognosene og håpet å nå et område der nye satellittbilder viser det som kan være mulige vrakrester, før de dårlige forholdene slo inn.

Det har vært ganske fint vær tidligere, men nå i ettermiddag har man måttet avslutte uten å ha funnet noen av de over 120 objektene som er sett på disse satellittbildene.

Bildene, som ble tatt av Frankrike 23. mars, viser 122 gjenstander som kanskje kan være flydeler i havområdet.

Det man har gjort nå er å dele søket inn i en østlig og en vestlig sektor. Det er elleve fly og fem skip som tråler området. Det er et enormt havområde, og man bruker stort sett øynene for å se om man kan finne noe som helst.

80000 kvadratkilometer

Kraftig vind og høye bølger gjorde at letemannskapene også måtte kaste inn håndkleet tirsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Søkeområde onsdag

Dette bildet fra Australias maritime sikkerhetsmyndigheter viser området det ble søkt i onsdag.

Foto: Skjermdump / AMSA News

Letingen etter det savnede flyet foregår nå primært i tre områder sør i Indiahavet som til sammen dekker 80000 kvadratkilometer, 2500 kilometer sørvest for den australske byen Perth.

Kraftig vind og høye bølger gjorde at letemannskapene også mistet en letedag tirsdag, men forholdene bedret seg onsdag. Det påfølgende søket i går ga ingen resultater.

Den svarte boksen - 15 dager igjen

Torsdagens avlyste søk gjør at letemannskapene mister nok en dag med tanke på å finne flyets «svarte boks». Denne sender ut elektroniske signaler som kan fanges opp i et mindre område, men batteriene i boksene varer bare i 30 dager.

Med utgangspunkt i normal levetid for batteriene i de sorte boksene, regner man med at de vil fortsette å sende signaler i 15 dager til. Den såkalte «svarte boksen» består i realiteten av to enheter, som gjerne er malt oransje. Den ene tar opp samtaler i cockpiten, den andre registrerer ferdsdata.

Det er disse boksene de pårørende og malaysiske myndigheter i stor grad har satt sin lit til når det gjelder å finne årsaken til at MH370 etter alt å dømme har styrtet.

Men skipet fra USA som skal lete etter den med en mikrofon kommer ikke til området før 5. april og da er det bare få dager igjen.

Uten de elektroniske signalene må man lete med sonar og ubemannede ubåter. Men havet i leteområdet er mange kilometer dypt og det er fjellformasjoner i havbunnen som gjør et slikt søk vanskelig. Så det er kan være umulig å finne den svarte boksen hvis man ikke når den før signalene dør ut.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «MH370-styrten» i nytt vindu