Et budskap i lilla under Bidens innsettelse

– Vi har lært at demokratiet er verdifullt og sårbart. Nå har demokratiet seiret, sa Biden i sin tale etter edsavleggelsen. Mange av dem som var til stede hadde valgt å kle seg i lilla, som signaliserer forsoning mellom demokrater og republikanere.

President Bidens tale etter innsettelsen 20. januar 2021.

President Bidens tale etter innsettelsen 20. januar 2021.

– På denne hellige grunn prøvde noen for få dager siden å ryste Kongressens fundament med vold, sa Biden i sin tale etter innsettelsen som USAs 46. president.

Biden sa at de hadde kommet sammen som nasjon for å sørge for en fredelig maktovergang, slik USA har gjort i mer enn to århundrer.

Seremonien skjedde på vestre side av kongressbygningen som ble stormet av Trumps støttespillere 6. januar.

Joe Biden avlegger eden som den 46. presidenten i USA.

Joe Biden avlegger eden som den 46. presidenten i USA.

Kamala Harris ble tatt i ed som USAs 49. visepresident få minutter tidligere.

Hun var blant dem som hadde valgt innslag av lilla i klesdrakten, sammen med tidligere førstedame Michelle Obama og tidligere presidentkandidat Hillary Clinton.

Det signaliserer tverrpolitisk samarbeid når partifargene rødt og blått blandes til lilla.

Bill og Hillary Clinton
Foto: Carolyn Kaster / AP
Mange vil signalisere tverrpolitisk samarbeid når partifargene rødt og blått blandes til lilla.

Takket forgjengere

– Jeg takker min forgjengere fra begge partier som er til stede her i dag. Jeg takker dem fra bunnen av hjertet mitt. Jeg vet at det er en styrke i denne nasjonen, fortsatte Biden.

Men han nevnte ikke mannen som han overtok etter, som ikke var til stede.

Biden lover å konfrontere og bekjempe innenlands terrorisme og hvit maktgrupper.

De tidligere presidentene George Bush og Bill Clinton deltok på edsavleggelsen til Biden.

Tre tidligere presidenter deltok også på edsavleggelsen. Her er to av dem, George Bush og Bill Clinton.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

– For å komme gjennom disse utfordringene og gjenreise USAs sjel trengs det mer enn bare ord, det trengs noe av det viktigste i et demokrati: At vi står samlet, sa presidenten.

Biden oppfordret amerikanere til å sørge for at USA leges som nasjon.

Les hva en nordmann som har jobbet for Biden sier om den nye presidenten: – Han har mye humor og er lett å like

Manipulering av fakta

– Om vi ikke står samlet, kan vi ikke ha fred. Jeg vet at det kan virke som en fjern fantasi for mange å snakke om å stå samlet i disse dager, sa Biden.

Men han sa at disse utfordringene er ikke nye. Han minnet om at rasisme, frykt og demonisering lenge har forsøkt å rive amerikanerne fra hverandre.

Biden la stor vekt på at han ikke kan løse USAs problemer alene, at alle må stå sammen for å få det til.

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton og tidligere president Barack Obama i samtale.

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton og tidligere president Barack Obama i samtale etter innsettelsen av Biden.

Foto: POOL / Reuters

– Men det gode har alltid seiret til slutt, så lenge mange nok har stått fram, la han til.

USAs nye president henviste også til et tema som kunne tolkes som et stikk til tidligere president Donald Trump. Biden ba det amerikanske folk om å stå imot en kultur han mener oppfordrer til å manipulere fakta.

Først til messe

Joe Biden og Kamala Harris begynte dagen med messe i St. Matthew-katedralen i Washington. De hadde invitert med seg de øverste lederne i Kongressen, fra begge partier.

Aller først startet Biden dagen med denne korte meldingen på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Det var like før klokka 18 norsk tid at Harris sverget inn som USA 49. visepresident. Deretter ble Biden tatt i ed som USAs 46. president.

Seremonien for presidenten ble ledet av høyesterettsjustitiarius John G. Roberts. Høyesterettsdommer Sonia Sotomayor ledet edsavleggelsen for Kamala Harris.

Onsdag 20. januar 2021 fikk USA sin første, kvinnelige visepresident.

Onsdag 20. januar 2021 fikk USA sin første, kvinnelige visepresident.

Trump nektet å delta, men skrev brev

De tidligere presidentene vil George W. Bush, Bill Clinton og Barack Obama var til stede. Jimmy Carter (96) måtte holde seg hjemme. Han beklaget at helsen og alderen krever sitt og sendte en gratulasjonshilsen, men hadde også en personlig prat over telefon med Biden kvelden før.

Donald Trump er en av få presidenter i amerikansk historie som ikke deltok i etterfølgerens innsettelse. Det har ikke skjedd siden 1869.

Men avtroppende visepresident Mike Pence var til stede og ble takket av i tråd med tradisjonene, ved at den nye visepresidenten personlig fulgte den gamle til en ventende bil og så ham vel avgårde.

Trump har likevel, tradisjonen tro lagt igjen et notat i Det ovale kontor til sin etterfølger. Biden sier at det er et generøst brev.

Etter fire år som president, forlot Donald Trump Det hvite hus sammen med sin kone Melania Trump.

Etter fire år som president, forlot Donald Trump Det hvite hus sammen med sin kone Melania Trump.

Den tradisjonelle «overtakelsen» av Det hvite hus ble også avlyst tidligere på dagen onsdag. Trump ville ikke invitere Biden, Harris og deres ektefeller til det symbolske kaffebesøket før innsettelsen.

Donald Trump forlot Det hvite hus sammen med sin ektefelle Melania tidlig på morgenen amerikansk tid.

– Vi vil komme tilbake i en eller annen form, forsikret Trump i en kort tale før han gikk opp trappen til Air Force One for siste gang før flyturen til sin privatbolig i Florida.

Joe Biden avgir presidenteden med familien ved sin side

Joe Biden avgir presidenteden med familien ved sin side

Foto: Andrew Harnik / AP

Ulik ed for president og visepresident

I Washington gikk innsettelsesseremonien sin gang få timer senere. Smittevern holdt folkemassene borte. Washington D.C. var beskyttet som en festning av soldater.

Men for første gang på 30 år var det solskinn på innsettelsesdagen, riktignok med følge av kulde og bitende vind.

Her er edsavleggelsene for president og visepresident.

I do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter: So help me God.

USAs visepresidents embetsed

I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.

USAs presidents embetsed

Lady Gaga, som har opptrådt for Joe Biden ved en rekke anledninger, sang nasjonalsangen. I tillegg opptrådte Jennifer Lopes med «This Land Is Your Land» og «America the Beautiful».

_zFeDG_hiuA

Christine Alverno og datteren Julia Crump følger innsettelsen på avstand, men håper å få se et glimt av Biden og Harris.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Til Arlington æreskirkegård

Det offisielle innsettelsesprogrammet ble kortere på grunn av koronapandemien og sikkerhetssituasjonen etter stormingen av Kongressen.

Noen timer etter innsettelsen besøkte Biden og Harris den ukjente soldats grav på æreskirkgården Arlington i delstaten Virginia sammen med de tidligere presidentene Clinton, Bush og Obama.

Til fots det siste stykket

Joe og Jill Biden gikk til fots det siste stykket til Det hvite hus sammen med nærmeste famille.

Foto: Mark Makela / AFP

Bilene med presidenten og visepresideten kjørte deretter sakte gjennom hovestadens gater mot Det hvite hus i følge med militære orkestre og politiets motorsykkelparader, men uten at gatene er fyllt opp av tilskuere.

De siste metrene mot Det hvite hus skjedde til fots, med noen få mennesker langs ruten. Biden svingte bort til noen av dem og vekslet et par ord.

I løpet av dagen ble Biden verdens mektigste mann. Sånn var innsettelsesdagen.

I løpet av dagen ble Biden verdens mektigste mann. Sånn var innsettelsesdagen oppsummert i bilder.

Virituel feiring

Den vanlige presidentparaden var avlyst på grunn av koronapandemien, men ble erstattet av en virtuell innsettingsseremoni. Skuespilleren Tom Hanks ledet seremonien som ble åpnet med at Bruce Springsteen sang «Land of Hope and Dreams», alene med en kassegitar foran Abraham Lincolns statue ved Lincoln-monumentet.

Deretter fulgte en rekke kjente artister, som John Legend, Bon Jovi, Demi Lovato, Katy Perry og band som Foo Fighters.

De tre tidligere presidentene, som hadde vært til stede under mye av dagen, hadde spilt inn en felles videohilsen.

– Dette er en ny begynnelse. Alle må komme seg ned fra sin høye hest og rekke ut en hånd til venner og naboer, sa Clinton.

– Jeg tror at hvis amerikanerne hadde elsket sin neste slik de selv gjerne vil elskes, ville mye av splittelsen i vårt samfunn ta slutt, sa hans etterfølger George W. Bush.

Den nye presidenten og visepresidenten hilste til det amerikanske folk, før det hele ble avsluttet med storstilt fyrverkeri.

Vanligvis samles flere hundre tusen mennesker i parken foran Kongressen under innsettelsesseremonien. I år ble det kun delt ut ett tusen billetter til seremonien, med krav om smittevern og avstand.

Nå begynner hverdagen for Joe Biden. Han utsteder sine første presidentordrer allerede onsdag.

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt