NRK Meny
Normal

Innsettelsen av Barack Obama

«Michelles pannelugg!» sa Barack Obama i helgen da han skulle kommentere dagens viktigste begivenhet. Sannsynligvis spøkte han – for det er kjolen de fleste venter på.

President Barack Obama tek fatt på sin andre presidentperiode etter at han slo Mitt Romnet i presidentvalet hausten 2012. Sjå direktesendinga frå innsetjingsseremonien i Washington frå klokka 16.30.

Se innsettingsseremonien for Barack Obama direkte.

Joar Hoel Larsen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

I den amerikanske grunnloven står det skrevet at den nye presidenten må avlegge eden før klokken 1200 den 20. januar.

Derfor ble de konstitusjonelle formalitetene tatt hånd om i går.

Dagens edsavleggelse har derfor ingen juridisk funksjon, men vi befinner oss i Hollywoods hjemland der show og glamor, parader og publikumsfrieri er viktige elementer ved en slik nasjonal begivenhet.

For selve eden – på 35 ord og tidspunktet – er det eneste som er nevnt i grunnloven; resten er det opp til de folkevalgte å bestemme.

Ikke akkurat spontan improvisasjon

Innsettelsestradisjonen vokste frem på en naturlig måte. De første gangene var det slekt og venner, kollegaer og noen beundrere som kom for å gratulere.

De fikk formodentlig en enkel bevertning og det kan ha vært et kulturelt innslag. Dette ballet på seg og det ble både taler og dans, underholdning og folkefest.

Det meste ble styrt av de mest fremtredende senatorene, og det så til de
grader at de folkevalgte i Representantenes hus følte seg tilsidesatt. Senatorene fikk for eksempel flere billetter enn representantene.

Så for 112 år siden ble det bestemt at begge kamre i Kongressen skulle være representert og at formannen i det vi vil kalle konstitusjons- og kontrollkomiteen i Senatet er innsettelseskomiteens leder.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Barack Obama avlegger den private presidenteden 20. januar 2013

Barack Obama avla en privat presidented på Det ovale kontor i Det hvite hus i går, med kun en håndfull personer til stede. I dag avlegger han en mer offisiell versjon.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

En tale som lyttes til

De aller fleste presidenter velges med noen få prosents margin. Det vil si at en snau halvpart av stemmeberettigede amerikanere egentlig ville
ha en annen. Men han som vant valget er president for alle innbyggere i USA, og innsettelsestalen blir derfor ofte sett på som en samlende og forsonende tale.

Dette er ikke avslutningen på valgkampen, dette er en dag USA skal se fremover.

Talen er som regel sterkt patriotisk, den er – forsøksvis – visjonær og den understreker USAs posisjon som verdens ledende nasjon.

Hele verden lytter, men målgruppen er amerikansk, så navlebeskuende selvskryt – sett utenfra – hører med. Den må gjerne være forholdsvis kort og den bør aller helst inneholde noen fraser, en setning eller en formulering som kan gå ned i historien og bli sitert i årevis.

Festivitas og fest

Dagens forestilling er en smule tonet ned i forhold til i 2009 da innsettelsen av Obama var en historisk begivenhet.

Første gang en svart amerikaner blir gjeninnsatt som president er ikke like epokegjørende som første gang en afroamerikaner ble innsatt som president.

Den økonomisk krisen og de mange arbeidsledige, skoleskytingen i Newtown og krigen i Afghanistan kaster mørke skygger over en slik dag, og legger en demper på markeringen. Det har alltid blitt tatt hensyn til nasjonale tragedier og triste begivenheter.

I 1945 da president Roosevelt selv var preget av sykdom og USA deltok i 2. verdenskrig både i Europa og Stillehavet ble den festdelen av markeringen avlyst og edsavleggelsen skjedde tilbaketrukne og verdige former i Det hvite hus.

Kongressen danser

For mange tilreisende og involverte er det ballene som er dagens store sosiale opplevelse. I 2009 var det ti offisielle og 121 uoffisielle ball.

I år er det færre, men presidenten og The First Lady forventes å dukke opp på de fleste av de «offisielle».

Det er gallaforestillinger som er godkjent av komiteen, på enkelte av dem er inngangsbilletten så lav at det ikke kan sies å være et sosietetsball. Andre er mer spesialiserte i den forstand at ett er tilegnet dagen, et annet de militære, et tredje alle som jobber i eller har jobbet for Det hvite hus. Og så er det Texas som har sitt eget ball med kleskode: Smoking og cowboystøvler!

Og det er viktig å merke seg: Alt betales av private sponsorer, donasjoner fra enkeltpersoner og innsamlingsaksjoner. Regningen blir ikke sendt til skattebetalerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt