Hopp til innhold

Aktor: – Hva drev egentlig redaktøren i News Of The World med?

LONDON (NRK.no): Tre tidligere journalister har innrømmet å ha brutt seg inn på telefonene til folk de skrev om i avisen. Det poengterte aktor da han startet sin prosedyre i saken mot åtte tidligere ansatte i tabloidavisen News Of The World.

Rebekah Brooks utenfor rettsalen i London

Tidligere sjefredaktør i News of The World, Rebekah Brooks utenfor rettssalen i London der hun fikk skarp kritikk av aktor for jobben hun hadde gjort i perioden 2000–2003.

Foto: ANDREW COWIE / Afp

Andy Coulson utenfor rettsalen i London

Også Andy Coulson som tok over etter Brooks som sjefredaktør i 2003 fik passet sitt påskrevet.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Hvis de ikke visste om hva som foregikk i avisen, hva drev de med, spurte han juryen.

Etter to dager med utvelgelse av jury og formalister, startet for alvor rettssaken mot åtte tidligere News Of The World-ansatte i retten i London i ettermiddag.

De 12 jurymedlemmene, ni kvinner og tre menn, ble fortalt at en tidligere privatetterforsker har innrømmet å ha brutt seg inn og overvåket telefoner, i tillegg til at tre tidligere journalister har innrømmet å ha vært med på dette.

– Dette finnes ikke noe som helst form for rettferdiggjørelse for hvorfor journalister skal bryte seg inn på folk telefoner, sa aktor Edward Edis til jurymedlemmene.

– Det er brudd på privatlivets fred, og det er imot loven.

Han fortsatte med å trekke opp et sakskompleks som omhandler bestikkelser av offentlige ansatte for å få ut fortrolig informasjon, og å påvirke politiets arbeid i krimsaker, og ødeleggelser av mulige beviser i saken.

– Burde ha visst om det

De to hovedtiltalte Rebecca Brooks og Andy Coulson var redaktører i avisen i hver sin periode fra 2000 til 2007.

Coulson kom inn 13. januar 2003, da Brooks gikk over til søsteravisen The Sun som kom ut de andre ukedagene.

Telefoninnbruddene startet under Brooks, og fortsatte etter at Coulson tok over, ifølge aktor, og fortsatte til de ble avslørt i 2006.

Den gangen beklaget Rebecca Brooks at dette hadde funnet sted, men hun og de andre åtte tiltalte nekter staffskyld i saken, som både omhandler telefoninnbrudd, bestikkelser, innblanding i kriminalsaker og forsøk på å ødelegge beviser.

News of the World

Siste utgave av News of the World kom ut søndag 10. juli 2011.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Brooks er sammen med sin mann gamle omgangsvenner av statsminister David Cameron og hans kone, mens Andy Coulson var politisk rådgiver for Cameron som leder av det konservative partiet, og de første månedene etter han ble statsminister. Coulson trakk seg da beskyldningen mot ham i News Of The World-tiden dukket opp.

Mange kjente navn

News Of The World var inntil den ble lagt ned sommeren 2011 en tabloidavis som kom ut kun på søndager, men kjent for sine sensasjonelle oppslag og voldsomme fokus på kjente personer.

En privatetterforsker ved navn Glenn Muclaire, som altså har innrømmet å ha brutt seg inn på kjente folks telefoner, ble betalt og brukt av journalister i avisen slik at de fikk opplysningene de ønsket. Han skal ha tjent om lag en million kroner i året på denne virksomheten.

Blant de kjente navnene som ble lest opp i retten, finner vi ex-Beatles stjerne Paul McCartney og hans datter Stella, supermodellen Kate Moss og skuespiller Jude Law. Dette var navn som ble funnet i en notisbok hos privatetterforskeren, en bok hvor han skrev ned navn og numre han skulle hacke. Sider fra boken ble funnet av politiet under etterforskningen av saken.

Tidligere innenriksminister (og også utdanningsminister og arbeidsminister) David Blunkett og skuespillerinnen Joanna Lumley (kjent fra komiserien Absolutt Fabelaktig på NRK) ble ifølge aktor indirekte avlyttet, da folk de hadde kontakt med, hadde fått sine telefoner hacket.

I tillegg, fortalte aktor, hacket journalistene i News Of The World på egen hånd telefonen til privatsekretæren til prins William, etter å ha blitt fortalt hvordan av privatetterforsker Glenn Muclaire.

Hacket telefonen til myrdet pike, ble avslørt

Avsløringen som førte til at News Of The World til slutt ble lagt ned av sin eier, den mektige mediemogulen Rupert Murdoch, var avsløringen om innbruddet på telefonen til den myrdede jenta Milly Dowler.

Hun ble bortført på vei hjem fra skolen våren 2002, men ble først funnet et halvt år senere, da var hun myrdet

Under sin etterforskning av saken, fant politiet ut at journalister fra avisen hadde vært inne på jentas mobilsvar før hun ble funnet. Journalistene hadde slettet beskjeder på svareren, angivelig fordi den var full, og de ønsket at eventuelle nye beskjeder skulle få plass.

Siden det ble oppdaget aktivitet på telefonen til Milly, trodde foreldrene at hun fortsatt var i live, noe hun ikke var.

Etter hvert kom det frem at den samme metoden var brukt på svært mange telefoner.

Aktor sa dette var en vanlig måte å bryte seg inn på telefonene på, få tak i pinkoden til svartjenesten, og deretter å overvåke telefontrafikken. Ofte resulterte det i opplysninger som gjorde at avisen kunne lage nyhetsoppslag om personene det gjaldt.

Mange måneder lang sak

Minutter før retten ble hevet i ettermiddag sa aktor til juryen:

– Tenk på følgende: News Of The World kom ut én gang i uken (søndag), det handlet ikke om krig og fred, den var ikke spesielt tykk, redaktørene må da ha visst hvor alle disse historiene kom fra? Hvis ikke, hva i all verden holdt de da på med?

Aktor fortsetter sin prosedyre i morgen, med ytterligere detaljer om arbeidsmetodene som ble brukt i avisen. Med åtte tiltalte, og svært mange fornærmede er det ventet at rettssaken kan holde på i opptil et halvt år.

SISTE NYTT

Siste nytt