Susan J. Crawford, som leder utvalget som bestemmer om det skal innledes sak mot de innsatte i den omstridte fangeleiren, forteller til The Washington Posts prisbelønte journalist Bob Woodward at en saudiarabisk fange ble torturert i avhør.
Fanger i Guantanamo-leiren
Foto: Shane T. McCoy / Scanpix/Reuters– Vi torturerte Mohammed al-Qahtani. Måten han ble behandlet på tilsvarer definisjonen av tortur. Det er grunnen til at jeg ikke innstilte på tiltale, sier Crawford.
Første innrømmelse
Hun forteller at avhørsmetodene benyttet på al-Qahtani var blitt godkjent, men at de ble utført på en altfor aggressiv måte.
– Det var kombinasjonen av det vi gjorde som skadet ham og fikk følger for helsen hans. Det var et grovt og unødvendig overtramp. Det var de helsemessige følgene som fikk meg til å definere dette som tortur, sier Crawford.
Fange og vokter i Guantanamo-leiren
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFPDen tidligere dommeren er det første høytstående medlemmet av Bush-administrasjonen som innrømmer at tortur har forekommet ved Guantanamo. Tidligere har både George W. Bush og visepresident Dick Cheney avvist at innsatte blir torturert i amerikansk fangenskap.
– Har ødelagt prosessen
Crawford sier at hun forstår at etterforskerne etter terrorangrepene 11. september var ivrige etter å samle informasjon, men at en grense er krysset.
Fange føres bort i Guantanamo-leiren
Foto: Brennan Linsley / AP– Det må finnes en grense som ikke skal krysses. Dessverre er det nettopp det vi har gjort, og det har ødelagt prosessen med å få de ansvarlige trukket for retten, fastslår Crawford.
Geoff Morrell, talsmann for Pentagon, sier i en e-post til The Washington Post at metodene som ble benyttet var lovlige da al-Qahtani ble avhørt i 2002.
Al-Qahtani er anklaget for å ha vært med på å planlegge terrorangrepene mot New York og blir ofte referert til som den «20. flykapreren».
Crawford avviste krigsforbrytertiltalen mot ham, men hevder likevel at han er «svært farlig» og at hun nødig vil se ham løslatt.
Fange i Guantanamo-leiren
Foto: Brennan Linsley / AP