NRK Meny
Normal

Innrømmer overgrep mot 600 barn

En romersk-katolsk kirke i Australia innrømmer at flere enn 600 barn har blitt misbrukt av prestene i kirken. Erkebiskopen i Melbourne sier saken er avskyelig og skammelig.

Katolske kirken
Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

I den australske delstaten Victoria har den katolske kirken misbrukt flere enn 600 barn siden 1930-tallet. Det melder BBC.

Det australske parlamentet nedsatte tidligere i år en granskingskommisjon og det er overfor denne kommisjonen kirken nå innrømmer så mange som 620 overgrep. De fleste skal ha skjedd mellom 1960 og 1980.

Interessegrupper hevder at tallet er altfor lavt og at så mange som 10.000 barn kan ha blitt misbrukt. Oversikten inneholder blant annet ikke saker der den misbrukte har gått direkte til politiet og ikke til kirken.

– Det er viktig å være åpen om denne grusomme saken. Blant annet for å hjelpe de som har vært utsatt for dette og for å ta grep for å hindre at det skjer igjen, sier erkebiskop Denis Hart i Melbourne. Han sier kirken vil samarbeide med granskingskommisjonen.

Undersøker flere saker

Paven i Australia

Da Pave Benedict XVI besøkte Australia i 2008 ba han om unnskyldning for overgrepene i kirken.

Foto: WILL BURGESS / REUTERS

Ifølge australske ABC News blir fremdeles 45 saker undersøkt.

– Jeg skjønner ikke hvordan kirken kan påstå at den er åpen i denne saken. Det måtte en granskingskommisjon til for å få den til å innrømme overgrepene. Det sier Chrissie Foster som er mor til to døtre som ble misbrukt av en prest på 1980-tallet.

– Kirken har ikke løftet en finger for å stanse de pedofile prestene, sier hun til ABC News.

Pave Benedikt XVI mener den katolske kirke trenger en «gjennomgående fornyelse» for å unngå at barn blir misbrukt i fremtiden.

I 2010 ba han om tilgivelse, både fra Gud og ofrene for seksuelle overgrep.

I februar i år møttes katolske ledere fra 100 land i Roma for å diskutere pedofiliskandalene som har rammet den katolske kirke, og hvordan man kan hindre nye overgrep i å skje.

Vil ha uavhengig gransking

Lederen for det juridiske instituttet i Victoria, Michael Holcroft, mener det er behov for en mer uavhengig gransking av sakene.

– Det eksisterer åpenbart en oppfatning i offentligheten om at kirken ikke kan granske seg selv, og at det trengs noen eksterne og uavhengige som kan komme til bunns i det som åpenbart har vært et stort problem i lang, lang tid, sier han.

I likhet med USA og Europa har katolske presters misbruk av barn vært et hett tema i Australia de siste årene.

Da pave Benedikt XVI besøkte Sydney i 2008, møtte han blant annet flere overgrepsofre. I fjor ga han klar beskjed til australske biskoper at de måtte reparere fortidens feil med ærlighet.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt