Svensk politiker innrømmer kobling til omstridt nettsted

Den svenske politikeren Kent Ekeroth fra det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD), innrømmer at han har regelmessig kontakt med redaksjonen til den omstridte nettsiden Avpixlat.

Kent Ekeroth

Kent Ekeroth innrømmer at han ofte har tatt kontakt med den omstridte bloggen Avpixlat.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / Afp

I går publiserte Aftonbladet utdrag fra flere e-poster som viser hvordan Ekeroth legger føringer for det redaksjonelle innholdet på nettsiden. I e-postene til redaksjonen krever han blant annet at siden må gjøres mer levende og interessant, og at de legger ut bestemte videoklipp.

Ekeroth har tidligere nektet for å ha noe med nettsiden å gjøre. En nettside som av svenske medier ansees for å fremme hat og høyreekstreme holdninger. Men nå endrer han, ifølge Dagens Nyheter (DN), forklaring.

– Jeg kommer med oppfordringer til dem. Deretter gjør de som de vil, sier han til avisen.

– Donerte penger til nettsiden

Ekeroth, som representerer det høyrepopulistiske partiet SD i Riksdagen, måtte i fjor trekke seg som justispolitisk talsmann i partiet.

Bakgrunnen for avgjørelsen var at en video med Ekeroth og to partifeller, som var ute på byen, ble offentliggjort. I videoen kommer en av partikollegene med rasistiske ytringer og nedsettende bemerkninger, mens Ekeroth vifter med en jernstang.

Ifølge DN mener han at Sverige og den vestlige verden trues av islamisering, og meningene hans kommer tydelig til uttrykk på Avpixlat, en side avisen mener han har donert penger til siden oppstarten i 2011.

– Sverige trenger et alternativt medium som forteller de ubehagelige sannhetene, som svenske medier har skjult i mange år, sier han.

– Ikke dramatisk for partiet

Ledelsen i SD ville i går ikke kommentere Ekeroths koblinger til Avpixlat, men pressesekretær Martin Kinnunen anser ikke saken som veldig dramatisk.

– Han høres ut som en misfornøyd leser som skriver sinte e-poster, sier Kinnunen til SVT.

Han har tror ikke at Ekeroth opptrer som en bakmann som trekker i de redaksjonelle spakene. Han sier partiet vil ta en prat med Ekeroth, men at de ikke anser Avpixlat som veldig interessant.

– Det er en side på internett, blant flere, den er ikke så interessant for oss. Vi satser på våre egne mediekanaler, sier han.

«Nav for høyreekstremisme»

Øyvind Strømmen mørke nettet

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen er ikke overrasket over Aftonbladets avsløring av Ekeroths Avpixlat-kobling.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen er ikke overrasket over Aftonbladets avsløring av Ekeroths Avpixlat-kobling.

– Flere har betraktet at Avpixlat som et SD-medium. Selv om nettsiden ikke er partipolitisk, er det redaksjonelle innholdet tett opp mot SD. Det er høyreradikalt, sier Strømmen.

Avpixlat ble av Aftonbladet i går omtalt som et nav for hat og høyreekstremisme på nett, mens DN omtaler siden som fremmedfiendtlig. Strømmen, som blant annet har skrevet boken «Det mørke nettet», er delvis enig med Aftonbladet.

– Avpixlat fungerer til en viss grad som et slikt nav. Men vi skal huske på at svenskene gjerne bruker ordet «høyreekstrem» mye mer enn vi gjør på norsk, og bruker betegnelsen om SD. Jeg gjør ikke det, forklarer journalisten.

– Grisete kommentarfelt

Strømmen påpeker at Avpixlat har vært svært omdiskutert i Sverige.

– Kommentarfeltene på nettstedet har til tider vært svært grisete, og et samlingssted for innvandringsmotstandere. Samtidig har det vært mye forskjellig innhold på nettstedet, på samme måte som partiet SD er splittet, forteller journalisten.

Han tror nettstedet forfekter en del av de hardeste synspunktene som deler av SD står for. Det skjer samtidig som at SD som parti forsøker å fremstå som mer moderat i offentligheten.

Stipendiat i rettssosiologi, Marcin de Kaminski ved Lunds universitet, sier til Dagens Nyheter at man finner igjen mange av de meningene som tidligere fantes i SD på Avpixlat.

– Det er en slags radikalisering under radaren, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt