NRK Meny
Normal

Tre menn innrømmer hevndrap på palestiner

De tre som innrømmer drapet på Mohammed Abu Khdeir (16) har forklart at de planla drapet ved å kjøpe inn plaststrips og bensin – for å tenne på og drepe en palestiner.

Palstinsk tenåring drepen i Jerusalem.

En israelsk politimann holder vakt ved skogsområdet hvor den 16 år gamle palestineren ble funnet brent til døde.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Opplysningene kommer frem i forbindelse med at en rettsinstans i Israel har lettet på restriksjonene rundt offentliggjøring av opplysninger fra etterforskningen.

Mohammed Abu Khudair

Et udatert bilde av Mohammed Abu Khdeir, gutten som ble funnet drept i skogsområdet ved Jerusalem.

Foto: Familiebilde

Mohammed Abu Khdeir (16) ble bortført fra gata utenfor huset sitt i nabolaget Shuafat i Jerusalem den 2. juli. Senere samme ettermiddag ble han funnet brent til døde i en skog ved byen.

I dagene som fulgte ble seks personer pågrepet, og etterforskningen viste at tre av dem var direkte involvert i drapet.

De tre har nå innrømmet til politiet at de stod bak drapet, og de hevder det ble gjennomført som en hevn for drapene på tre israelske tenåringer i juni, Naftali Fraenkel, Gilad Shaar og Eyal Yifrah, skriver avisa Haaretz.

Ifølge israelsk politi skal de tre mistenkte sammen ha blitt enige om å drepe en araber. De skaffet seg plaststrips for å binde offeret med og bensin for å tenne på den de skulle drepe i forveien.

Deretter skal de ha kjørt rundt i Jerusalem på leting etter et passende offer.

– De kjørte rundt i flere ulike palestinske nabolag i Øst-Jerusalem, og kom så fram til Shoafat. Da de så at Mohammed Abu Khdeir var alene tok de ham til fange, tvang ham inn i bilen sin, slo og ga ham støt før de tok ham med til skogsområde. Der kastet de ham ut av bilen, helte bensin over ham og tente på, skriver etterforskerne i et dokument innlevert til retten.

Planlagt hevn

Vakthold ved rettssal i Jerusalem i Khdeir-saken

Vakthold ved en rettssal i Jerusalem i forbindelse med et tidligere rettsmøte i saken.

Foto: JACK GUEZ / Afp

I tillegg til tilståelser fra de tre mistenkte for drapet har politiet funnet mobiltelefonen til den palestinske ungdommen hjemme hos en av de mistenkte.

– Til etterforskerne har de tre mistenkte innrømmet handlingene som beskrevet i siktelsen, og de har også bidratt i en rekonstruksjon. De sier motivet var hevn for bortføringen og drapene på tre jødiske tenåringer, skriver politiet ifølge Haaretz.

Det er ventet at politiet i Jerusalem vil ta ut tiltalte mot de tre for drap, bortføring med hensikt å utføre drap, ildspåsettelse, og forsøk på ildspåsettelse med bakgrunn i rasistiske og nasjonalistiske motiver, melder avisa.

Reuters melder at to av de mistenkte er mindreårige, og at den myndige personen er regnet som hovedmistenkt for drapet. Ifølge AFP skal det være snakk om en 29 år gammel mann og to 17-åringer.

Les også: Familien til NRK: Han ble bortført av bosettere

Angrep også 9-åring dagen før

Etterforskningen skal også ha avdekket flere andre handlinger fra de samme personene rettet mot palestinere.

To av de tre skal rundt en måned før drapet ha tent på en palestinsk butikk ikke langt fra Jerusalem, ifølge forklaringene de har gitt politiet.

Også dagen før drapet på Mohammed Abu Khdeir (16) skal gruppen ha rettet hatet og hevnlysten sin mot palestinere.

Et 9 år gammel barn ble angrepet av gruppen, og muligens forsøkt bortført et annet sted i Jerusalem.

Moren til barn oppdaget at det skjedde noe, og to av dem som nå er drapssiktet flyktet fra stedet, skriver AFP.

Den 16 år gamle gutten Mohammed Abu Khdeir klarte derimot aldri å flykte. Han ble slått med en jekk og tent på. Obduksjonen avdekket at han fortsatt levde da han ble tent på siden lungene viste at han hadde pustet inn røyk.

Maskerte palestinske ungdommer

Maskerte palestinske ungdommer kastet stein mot politiet i Shuafat-distriktet i Øst-Jerusalem.

Foto: THOMAS COEX

Drap på unge økte spenning

Drapene på de tre israelske ungdommene Naftali Fraenkel, Gilad Shaar og Eyal Yifrah med påfølgende israelsk etterforskning og raid har sammen med drapet på palestinske Mohammed Abu Khdeir vært med på å øke spenningen mellom Israel og Hamas.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk ut og skyldte på Hamas for drapet på de jødiske ungdommene. Drapene var et av flere argumenter for å sette i gang en ny kraftig offensiv mot gruppen.

Israelske politi- og militærmyndigheters oppfølging av drapene skapte igjen kraftige reaksjoner blant palestinere. Blant annet kom det til sammenstøt der palestinere mistet livet.

Les også: Netanyahu fordømmer drapet på palestinsk 16-åring

Da det ble gjort pågripelser av personer for drapet på den palestinske ungdommen kalte Netanyahu handlingene for «avskyelige», og lovet rask og effektiv etterforskning.

Kan komme til å påberope seg utilregnelighet

Den 29 år gamle mannen som er siktet for bortføringen og drapet på palestinske Khdeir regnes i israelske medier som hovedmannen.

Suha Abu Khudair

Suha Abu Khdeir, moren til den drepte palestinske tenåringen Mohammed Abu Khdeir, viser frem et bilde av sin døde sønn.

Foto: Ammar Awad

Samtidig skriver flere at det er ventet at mannen vil via sin forsvarer vil argumentere for at han ikke er tilregnelig, og dermed ikke kan dømmes til fengsel.

En talsmann for Honenu, en organisasjon som gir juridisk bistand til jødiske ekstremister, opplyser til AFP at tiltalen er ventet fredag. Påtalemyndigheten sier at den også kan komme tidligere.

Familien til den døde palestinske ungdommen er ikke overrasket over at de mistenkte vil forsøke å argumentere for utilregnelighet.

Til The Guardian uttaler de at de frykter de aldri får rettferdighet etter drapet.

– Fra første dag av etterforskningen har vi sagt at de nok kommer til å si at drapsmennene er gale, eller bare sette dem fri, sier guttens far til avisa.

Les også: Titusener i gatene da palestinsk tenåring ble begravet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt