Innrømmer å være russisk spion

En av de ti personene som ble arrestert mistenkt for spionasje i USA, skal ha innrømmet å være russiske agent.

Aviser med spion-overskrifter

De ti personene som er arrestert mistenkt for spionasje blir behørig omtalt i amerikanske medier. Nå har en av dem innrømmet å være agent for russiske SVR.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Vicky Pelaez

Et udatert bilde av den spionmistenkte Vicky Pelaez. Hun og mannen, Juan Lazaro, ble arrestert søndag. Nå har Lazoro innrømmet er agent for etterretningstjenesten SVR.

Foto: Ap
Waldomar Mariscal

Sønnen til Juan Lazaro, Waldomar Mariscal, ble oppsøkt av amerikanske journalister i sitt hjem i Yonkers i New York.

Foto: David Karp / Ap

I et offisielt dokument fra påtalemyndigheten, som nyhetsbyrået AFP referer til, innrømmer mannen som går under navnet Juan Lazaro at han er agent for etterretningstjenesten SVR, en av etterfølgerne til sovjetiske KGB.

– Lazaro innrømmet, blant annet, at han ikke var født i Uruguay og at Juan Lazaro ikke er navnet hans. Innrømmelsen er del av et dokumentet, som ble sendt til retten som bevis for at Lazaro ikke måtte løslates mot kausjon.

Videre skal Lazaro ha innrømmet at selv om han elsket sønnen sin, så ville han ikke bryte lojaliteten til «firmaet».

Arrestert på vei hjem

Lazaro skal også ha sagt at han i lang tid har jobbet for SVR og at en annen av de mistenkte, en peruansk journalist ved navn Vicky Pelaez, hadde levert materiale fra ham til SVR, skriver NTB.

Vicky Pelaez er gift med Lazaro og har bodd og arbeidet i New York i 20 år før hun og mannen, søndag ble arrestert da FBI.

Pelaez og mannen ble arrestert utenfor huset da de kom hjem fra en fest.

– De tok dem ut av bilen og ledet dem til to ventende biler, forteller Pelaez' sønn Waldomar Mariscal til den spansktalende avisen La Prensa, der Pelaez jobber.

De ti personene som satt fengslet i USA, prøvde alle å bli løslatt mot kausjon torsdag, men behandlingen av sakene ble utsatt, skriver NTB.

Skulle bli amerikanere

Det var på søndag at amerikanske myndigheter slo til og arresterte ti personer mistenkt for å ha spionert mot USA for russiske myndigheter.

Arrestasjonene skjedde bare dager etter at at Russlands president Dmitrij Medvedev forlot USA etter besøk hos president Barack Obama.

Spionene skal fått i oppdrag fra den russiske etterretningstjenesten SVR å bli så amerikaniserte som mulig, for så å rekruttere Russland-vennlige medarbeidere og å samle informasjon til Russland. Noen av de arresterte har bodd i USA i over 20 år.

Les også: - Dette er som en roman med handling fra den kalde krigen

Ifølge tiltalen har alle de elleve handlet som agenter for en utenlandsk stat uten å informere USA. De tiltalte risikerer opptil fem års fengsel dersom de dømmes.

Arrestert på Kypros

Tirsdag ble spion nummer 11 arrestert på Kypros. Christopher R. Metsos ble arrestert på Larnaca-flyplassen på Kypros, da han skulle forlate landet til fordel for Budapest. Han har nå flyktet fra politiet og er som sunket i jorden.

Metsos var ifølge det amerikanske justisdepartementet med i gruppen på 11 personer som jobber for det russiske etterretningsbyrået SVR.

De mistenkte skal alle ha gjort sitt beste for å virke som vanlige amerikanere da de ble arrestert. Men ifølge det offisielle dokumentet har en av dem nå lagt kortene på bordet.

SISTE NYTT

Siste nytt