Hopp til innhold

– Mediene må samarbeide for å fortelle at det ikke er et kupp

Regjeringshæren i Thailand har innført unntakstilstand, men understreker at det ikke er snakk om et militærkupp. Indonesia, en viktig økonomisk partner, sier de følger utviklingen i landet med bekymring.

Unntakstilstand i Thailand

Regjeringshæren tar oppstilling utenfor en av Thailands nasjonale TV-stasjoner i Bankgkok 9. mai i år.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Unntakstilstanden ble kunngjort på hærens egen TV-stasjon av forsvarssjefen, general Prayuth Chanocha.

– For å gjenopprette ro og orden, sa han, og understreket at regjeringen fortsetter som før.

Unntakstilstanden innebærer forbud mot protestmarsjer og mediene i landet er underlagt sensur. Ti TV-stasjoner har fått ordre om å stanse sendingene.

– Mediene må samarbeide for å fortelle folk at dette ikke er noe kupp, sier en talsmann for regjeringshæren.

Harde sammenstøt

28 mennesker er drept og flere hundre er såret i harde sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av statsminister Yingluck Shinawatra de siste månedene.

Yinglucks svar på protestene var å utlyse nyvalg 20. juli, men Thailands valgkommisjon har anbefalt at valget utsettes på grunn av urolighetene.

Thailands forfatningsdomstol avsatte Yingluck tidligere i måneden, og landet styres av en midlertidig regjering under ledelse av tidligere handelsminister Niwattumrong Boonsongpaisan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thailand

Soldater fra regjeringshæren holder vakt utenfor politiets hovedkvarter i Bangkok 20. mai.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

Indonesia bekymret

Indonesia, som har den viktigste økonomien i Sørøst-Asia og er en viktig økonomisk partner for Thailand, uttrykker stor bekymring over at regjeringshæren nå har erklært unntakstilstand.

– Vi er svært bekymret etter å ha fulgt utviklingen i Thailand, sier Indonesias utenriksminister Marty Natalegawa til nyhetsbyrået AFP.

– Indonesia har flere ganger bedt om at konstitusjonelle prosesser og demokratiske prinsipper respekteres. Dette for å sørge for samhold og gjenforening, i tråd med ønskene til folket i Thailand, sier Natalegawa.

Utenriksministeren legger til at det er i Indonesias interesse at normaltilstanden gjenopprettes i Thailand så fort som mulig. Indonesia og Thailand er begge ledende aktører i det økonomiske samarbeidet ASEAN (Associaton of Southeast Asian Nations).

Ikke orientert

Regjeringen ble ikke orientert om unntakstilstanden på forhånd, men hadde i morgentimene tirsdag ingen motforestillinger.

– Den midlertidige regjeringen eksisterer fortsatt og Niwattumrong er fungerende statsminister. Alt er normalt, bortsett fra at det er de militære som har ansvaret for alle sider ved den nasjonale sikkerhet, sier Niwattumrong nære rådgiver Paradon Pattanatabut.

De militære har gjentatte ganger truet med å ta de nødvendige grep dersom den politiske volden ikke avtar.

– Dersom voldsbruken fortsetter, må militæret etablere ro og orden. Da kan det være nødvendig å bruke makt, sa general Prayuth Chanocha i forrige uke.

Tirsdag morgen gjorde han alvor av trusselen, og soldater tok ifølge øyenvitner oppstilling rundt regjeringsbygninger, aviser og TV-stasjoner i Bangkok.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Anders Magnus om situasjonen i Thailand

VIDEO: NRKs korrespondent Anders Magnus forteller om situasjonen i Thailand.

Har ikke klart å hindre uro

NRKs korrespondent i Asia, Anders Magnus, sier fra Beijing at politiet i Thailand i praksis ikke har fungert de siste månedene, under den politiske uroen. Dette har ført til at man ikke har klart å hindre blodsutgytelser. Drap i forbindelse med uroen har heller ikke blitt etterforsket.

Om noen dager er det annonsert nye demonstrasjoner og motdemonstrasjoner, noe som har fått hæren til å frykte nye blodsutgytelser.

Magnus forteller at TV-kanalene som har blitt stanset, formidler synspunktene til de politiske hovedmotstanderne i Thailand, altså regjeringen og opposisjonen.

– Det har blitt brukt veldig hard propaganda i disse kanalene, de er nå stengt. Flere medier har fått ordre om å dempe seg, for å ikke skape konflikter i det thailandske samfunnet, sier Magnus.

Ifølge NRKs Asia-korrespondent har begge sider i Thailand aksptert unntakstilstanden, fordi det ikke har vært lov og orden i landet.

– Hvis det ikke blir noen store konfrontasjoner, kan dette være en tilstand som kan vare en stund, men selvfølgelig ikke lenge. Det er også planlagt valg til sommeren.

Rødskjorter

Demonstrasjon i Thailand

Ikke alle innbyggerne i Bangkok lar seg stresse av hærens nærvær i gatene.

Foto: Kiko Rosario) / Ap

Striden i Thailand står mellom tilhengerne av Yingluck Shinawatra, de såkalte rødskjortene. De hevder at Yingluck Shinawatra har vært utsatt for et kupp.

På den andre siden står motstanderne, som hevder at landet i realiteten har vært styrt av statsministerens storebror, tidligere president Thaksin Shinawatra. Han ble styrtet i et militærkupp i 2006 og som siden har levd i eksil.

Yinglucks motstandere har rett nok tapt alle valg de har stilt opp i og krever derfor at det skal opprettes et folkeråd med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir de ikke.

Dersom valget blir gjennomført som varslet 20. juli er det ventet at regjeringspartiet Phuea Thai kommer til å vinne med god margin.

SISTE NYTT

Siste nytt