NRK Meny
Normal

«Isaac» oversvømmer diker – evakuering i gang

Orkanen «Isaac» herjer med kraftig regn og stigende vannstand, og er nå på vei mot New Orleans.

Orkanen traff først kysten rundt 15 kilometer sørvest for munningen av elva Mississippi og om lag 140 kilometer sørøst for New Orleans. Vindhastighetene i orkanen ble av NHC målt til 130 kilometer i timen.

Evakuering

I Plaquemines, omtrent 60 kilometer fra storbyen, meldes det rundt klokken 12 norsk tid om så høy vannstand at dikene som skal beskytte bebyggelsen ikke er høye nok.

– Dikene er oversvømt flere steder, og det jobbes med å få folk som fortsatt er der bort, sier Billy Nungesser ifølge Reuters.

Han sier en kvinne måtte reddes ned fra et hustak.

– Skremmende

Nungesser er selv president i Plaquemines Parish, og har virkelig fått oppleve «Isaac» på kroppen. Den kraftige vinden har nemlig røsket taket av huset hans.

Selv har han flyktet fra stormen.

– Jeg var redd da jeg kjørte sørover. Vi så noen stolper som lå nede under «Gustav» (i 2008, red anm), men nå er disse stolpene røsket løs helt nede ved bakken. Det er skremmende at dette skjer, sier han til nola.com.

Nærmer seg New Orleans

«Isaac» vil for alvor nå New Orleans på årsdagen sju år etter den dødelige kjempeorkanen Katrina raserte byen, men selve stormen beveger seg bare i en hastighet på 12-13 kilometer i timen. Den var klokken 12 norsk tid omtrent 90 kilometer fra New Orleans.

– «Isaac» er Abrahams sønn. Det er et spesielt navn som betyr «Gud vil beskytte oss», sier Margaret Thomas til nyhetsbyrået AP.

Her kan du se uværet på Mississippi trafikketats webkamera

Thomas ble innesperret i en uke i hjemmet sitt i New Orleans da Katrina herjet. Hun blir i huset sitt når «Isaac» kommer.

– Ingen ny «Katrina»

Tidligere tirsdag ble den åtte meter høye demningen som beskytter områdene «Katrina» oversvømte i 2005 lukket, ifølge ordfører Mitch Landrieu.

– Det kommer ikke til å bli en gjentakelse av «Katrina», men deler av byen kan bli oversvømmet, sier Landrieu.

NHC advarer om en farlig stormflo på opp til 2,4 meter langs kysten, og Landrieu sier New Orleans kan få så mye som 40 centimeter regn de neste timene.

(Saken fortsetter under videoen)

Orkanen Isaac har nådd land i USA

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Orkanen «Isaac» har nådd land i USA.

Obama advarer

Byens innbyggere setter sin lit til at milliardene av dollar som er brukt på beskyttelsesinstallasjoner de siste årene nå virker som de skal, melder BBC.
Over 4.000 medlemmer av heimevernet i Louisiana er kalt ut, med blant annet 48 team i båter rundt New Orleans.

– Jeg føler meg trygg, sier Pamela Young, som har slått seg til ro i hjemmet sitt i ower 9th Ward, et nabolag som ble ødelagt av «Katrina».

– Alle snakker om å dra. Men hvis du drar, da er det ingen som vet hva som skjer. Stormen kommer ikke til å ramme oss her, tror Young.

President Barack Obama advarer innbyggerne i regionen mot å utfordre skjebnen, og ber dem innstendig om å følge rådene fra lokale myndigheter. Presidenten har erklært unntakstilstand i Louisiana og Mississippi og stilt til rådighet føderale midler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt