Hopp til innhold

Innfører portforbud etter IS-angrep

Myndighetene i Aden i Jemen har innført portforbud etter at IS-lojale terrorister gikk til angrep i havna. Fra mandag kveld må alle innbyggerne holde seg innendørs.

Politikontroll i Aden i Jemen

Innbyggerne i Aden får ikke lov å gå ut etter at 17 mennesker ble drept i kamper søndag. Dette bildet er fra en politikontroll i havnebyen 18. desember.

Foto: SALEH AL-OBEIDI / Afp

Bare én dag etter at våpenhvilen i Jemen ble opphevet, ble 17 mennesker drept i kamper som varte i flere timer i havnebyen Aden i går.

Det lokale sikkerhetsrådet i byen kalte inn til krisemøte på kvelden, og det er nå klart at det blir innført portforbud fra klokka 20 mandag kveld lokal tid. Innbyggerne i den krigsherjede byen får ikke lov å gå ut før klokka 5 i morgen tidlig, melder Reuters.

Intense kamper i havna

– Gårsdagens skuddvekslinger startet da regjeringssoldater prøvde å sikre havna i Aden, sier kilder i sikkerhetsstyrkene til nyhetsbyrået AFP.

De hevder at islamistiske opprørere lojale til terrorgruppa IS forsøkte å kjempe mot dem i havna, og sier at 17 mennesker ble drept i kampene, deriblant ni medlemmer av sikkerhetsstyrken. Til slutt klarte de regjeringsvennlige soldatene å ta kontroll over området.

– Vi så masse bevæpnede menn i Aden søndag, sier vitner til nyhetsbyrået, men legger til at de ikke klarte å identifisere hvem mennene var.

Terroristene skal også ha skutt og drept den moderate imamen Sheikh Ali Othman, sier sikkerhetskildene til nyhetsbyrået.

Sjølvmordangrep i Aden.

Havnebyen Aden er hardt rammet av borgerkrigen i landet. 6. desember ble den lokale guvernøren drept i et selvmordsangrep.

Foto: NASSER AWAD / Reuters

2700 sivile drept i Jemen

Innbyggerne i Aden har lenge lidd under borgerkrig og harde kamper. Havnebyen i det lille landet på den arabiske halvøy er erklært som midlertidig hovedstad etter at opprørerne tok kontroll over hovedstaden Sana i februar i fjor.

Opprørere fra Houthi-militsen støtter den tidligere presidenten i landet, og kjemper mot det nye styret i Jemen. Også andre grupper, noen med tilknytning til IS, er aktive i landet. I mars i fjor begynte Saudi-Arabia og flere allierte land å bombe opprørerne fra Houthi-militsen.

Siden da har over 2700 sivile mennesker blitt drept, ifølge FN. Organisasjonen Human Rights Watch mener flere av angrepene fra Saudi-Arabia er krigsforbrytelser, og nødhjelpsorganisasjoner har slitt med å få inn nødhjelp til det fattige landet.

Fredssamtaler i januar

Og krigen fortsetter, tross forsøk på våpenhvile og fredssamtaler. I desember ble det innledet fredssamtaler i Sveits, men like før jul gikk partene hver til sitt, uten å ha kommet fram til noen avtale om fred.

Det de derimot klarte å bli enige om, var å møtes igjen i januar, og i mellomtida opprettholde det som ble omtalt som en svært skjør våpenhvile.

Men lørdag 2. januar varslet Saudi-Arabia at våpenhvilen var opphevet. På de få ukene var den blitt brutt en rekke ganger og flere var blitt drept.

Aden, Jemen

SISTE NYTT

Siste nytt