NRK Meny
Normal

Innfører portforbud etter IS-angrep

Myndighetene i Aden i Jemen har innført portforbud etter at IS-lojale terrorister gikk til angrep i havna. Fra mandag kveld må alle innbyggerne holde seg innendørs.

Politikontroll i Aden i Jemen

Innbyggerne i Aden får ikke lov å gå ut etter at 17 mennesker ble drept i kamper søndag. Dette bildet er fra en politikontroll i havnebyen 18. desember.

Foto: SALEH AL-OBEIDI / Afp

Bare én dag etter at våpenhvilen i Jemen ble opphevet, ble 17 mennesker drept i kamper som varte i flere timer i havnebyen Aden i går.

Det lokale sikkerhetsrådet i byen kalte inn til krisemøte på kvelden, og det er nå klart at det blir innført portforbud fra klokka 20 mandag kveld lokal tid. Innbyggerne i den krigsherjede byen får ikke lov å gå ut før klokka 5 i morgen tidlig, melder Reuters.

Intense kamper i havna

– Gårsdagens skuddvekslinger startet da regjeringssoldater prøvde å sikre havna i Aden, sier kilder i sikkerhetsstyrkene til nyhetsbyrået AFP.

De hevder at islamistiske opprørere lojale til terrorgruppa IS forsøkte å kjempe mot dem i havna, og sier at 17 mennesker ble drept i kampene, deriblant ni medlemmer av sikkerhetsstyrken. Til slutt klarte de regjeringsvennlige soldatene å ta kontroll over området.

– Vi så masse bevæpnede menn i Aden søndag, sier vitner til nyhetsbyrået, men legger til at de ikke klarte å identifisere hvem mennene var.

Terroristene skal også ha skutt og drept den moderate imamen Sheikh Ali Othman, sier sikkerhetskildene til nyhetsbyrået.

Sjølvmordangrep i Aden.

Havnebyen Aden er hardt rammet av borgerkrigen i landet. 6. desember ble den lokale guvernøren drept i et selvmordsangrep.

Foto: NASSER AWAD / Reuters

2700 sivile drept i Jemen

Innbyggerne i Aden har lenge lidd under borgerkrig og harde kamper. Havnebyen i det lille landet på den arabiske halvøy er erklært som midlertidig hovedstad etter at opprørerne tok kontroll over hovedstaden Sana i februar i fjor.

Opprørere fra Houthi-militsen støtter den tidligere presidenten i landet, og kjemper mot det nye styret i Jemen. Også andre grupper, noen med tilknytning til IS, er aktive i landet. I mars i fjor begynte Saudi-Arabia og flere allierte land å bombe opprørerne fra Houthi-militsen.

Siden da har over 2700 sivile mennesker blitt drept, ifølge FN. Organisasjonen Human Rights Watch mener flere av angrepene fra Saudi-Arabia er krigsforbrytelser, og nødhjelpsorganisasjoner har slitt med å få inn nødhjelp til det fattige landet.

Fredssamtaler i januar

Og krigen fortsetter, tross forsøk på våpenhvile og fredssamtaler. I desember ble det innledet fredssamtaler i Sveits, men like før jul gikk partene hver til sitt, uten å ha kommet fram til noen avtale om fred.

Det de derimot klarte å bli enige om, var å møtes igjen i januar, og i mellomtida opprettholde det som ble omtalt som en svært skjør våpenhvile.

Men lørdag 2. januar varslet Saudi-Arabia at våpenhvilen var opphevet. På de få ukene var den blitt brutt en rekke ganger og flere var blitt drept.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt