EU innfører sanksjoner mot Zjirinovskij

I dag innfører EU nye sanksjoner mot Russland og 24 enkeltpersoner.

Vladimir Zjirinovskij

Den russiske ultranasjonalisten Vladimir Zjirinovskij får nå ikke reise til noen EU-land.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

De nye EU-sanksjonene rammer russiske oljeselskaper, forsvarsindustrien og bankvesenet. I tillegg er 24 navngitte russere ilagt reiseforbud i EU. Deriblant de kontroversielle Duma-politikerne og ultranasjonalistene Vladimir Zjirinovskij og Igor Lebedev, som også er visepresident i Dumaen.

Olje og bank rammes

I går kveld kunngjorde EU-president Herman van Rompuy at fem statseide banker, tre store forsvarsindustriselskaper og flere oljeletingsprosjekter vil bli rammet, og Russland var ikke sene med å reagere.

Det er uklart når de russiske motsanksjonene vil tre i kraft, men allerede i dag varslet Polen og Tsjekkia om at deres gassleveranser fra Russland hadde gått ned. Noe Russland nektet for hadde noe med EU-sanksjonen å gjøre.

Amerikanske sanksjoner

Kort tid etter EUs kunngjøring i går kveld fulgte USA opp med lignende sanksjoner mot den russiske finans-, energi- og forsvarssektoren. Bakgrunnen for straffetiltakene er meldingene om at Russland sendte soldater inn på ukrainsk territorium i forrige måned.

– Disse tiltakene vil styrke Russlands politiske isolasjon i tillegg til å øke kostnadene, spesielt i områder som er viktige for president Putin og dem som står ham nær, sier president Barack Obama.

I tillegg til politikerne Zjirinovskij og Lebedev, har EU innført reiseforbud til EU-land på Sergej Chemezov, som beskrives som en av Putins nære venner fra KGB tiden og som i dag er styreleder i våpengiganten Rostec.

SISTE NYTT

Siste nytt