Hopp til innhold

Får 1200 kroner i bot for å kle seg i burka

I dag kan ikke lenger kvinner i Frankrike bevege seg på offentlige steder med heldekkende slør. Et massivt politioppbud kvalte i går de siste protestene fra radikale muslimer.

Protester før burka-forbud innføres i Frankrike

I Paris protesteres det kraftig mot burka-forbudet som gjelder i landet fra og med i dag.

Foto: Magnus Falkehed

Politiet har omringet Place de la Nation i Paris søndag. Her skulle den radikale muslimske organisasjonen Jammat Tawhweed ha demonstrert mot forbudet mot heldekkende klesplagg som trer i kraft mandag.

Men de rekker ikke rope ut et eneste slagord før politiet griper inn.

–Friheten er død

Bak det heldekkende sløret til Sonia kan man se tydelig se at hun skjelver av redsel – eller kanskje det er av sinne. Øynene hennes ser man ikke.

– Friheten er død i Frankrike. Jeg har ikke gjort noen noe vondt, sier Sonia.

15 sivilkledt politi har akkurat tvunget henne og fire venninner over på den andre siden av veien. Et tjuetalls muslimske menn står omringet av 50 menn fra opprørspolitiet.

Burka-brigaden demonstrerer i Paris. Hør reportasjen fra Søndagsavisa på P2.

1200 kroner i bot

Fra og med mandag vil de få en på bot tilsvarende 1200 norske kroner dersom de beveger seg ut på gata i heldekkende klesplagg.

Da trår nemlig den franske ”burka-loven” i kraft. Ansiktet skal være synlig I følge fransk lov. Får en kvinne flere bøter kan hun bli dømt til å følge såkalte “borger-kurs” for å lære om fransk lovgiving.

Heldekkende klesplagg og slør på gatene i Paris stikker mange i øynene. Før kvinnene ble arrestert, havner de i krangel med en forbipasserende dame.

Fra en balkong roper en mann ned og ber at folk lar dem være I fred. På fortauet begynner folk høylydt å diskuterer religion, rasisme og fransk lovgivning.

Kvinner med niqab (illustrasjon)

Motstanderne mener forbud mot nikab og burka krenker individets rett.

Foto: FRED ERNST, Fred Ernst / AP

– Halvnakne kvinner er greit

Saken engasjerer – selv om politiet mener at av en befolkning på 64 millioner, vil maks 2000 kvinner vil være berørt av burka- og niqab-forbudet.

– Det vi vil, er å bli respektert. Det er vår rett å gå kledd slik vi vil. De vil ikke ha muslimer i Frankrike. Kan vi ikke gå med vår klesdrakt her, så må vi flytte til et annet land hvor vi har lov til å gå med niqab, sier burka-brigaden – uten at de vil presisere hvor de ville ha flyttet.

De sortsminkende øynene er det eneste man ser av kroppen til den burka-kledde kvinnen Filsane. Også hendene er dekket av hansker

– Ingen sier noe når kvinner går halvnakne i gatene. Men med oss er det annerledes, sier Sonias veninne, Filsane.

Arresteres i hopetall

Hun føler seg kraftig diskriminert, og forteller at de blir behandlet som kriminelle på grunn av sin klesdrakt.

Ifølge Filsane forsøker politiet nå å rydde gatene for burka-kledde kvinner. Dette for at forbudet skal fremstå som ukontroversielt på TV.

– Politiet fornærmer oss, de bruker vulgære ord mot oss. Og se – nå blir vi pågrepet, sier Filsane og blir sammen med hennes fire niqab-kledde venninner tvunget inn i sivile politibiler.

Et steinkast unna skjer akkurat det samme, et tjuetalls kvinner og rundt 100 menn blir arrestert og kjørt bort. Demonstrasjonen ble forbudt i frykt for konfrontasjoner.

«Stolthetens ridder»

Kvinnene kan kjøre bil i niqab, men polittet kan stoppe dem om de mener det er en sikkerhetsrisko i forhold til redusert sidesyn.

– Vi er blitt en fiende av sannheten, sier en muslimsk mann og holder opp en t-skjorte hvor det står «stolthetens ridder», før han blir ransaket, påsatt håndjern og kjørt bort i en politibuss.

– Du har ikke lov til å intervjue ham. Han er vår nå, sier en politimann til NRK.SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.