Seierstegn på vei inn i Gaddafis hjemby - retrett like etter

Hundrevis av opprørssoldater tok seg inn i eksdiktator Muammar Gaddafis hjemby Sirte etter at NATO-fly har bombardert byen for andre dag på rad. Like etter melder Al Jazeera at opprørerne har gjort en taktisk retrett.

Sirte

En opprørssoldat viser seierstegnet ved en check-point på vei til Muammar Gaddafis hjemby Sirte.

Foto: Gaia Anderson / Ap

Soldatene som støtter Libyas nye ledelse, viste seierstegn idet de søndag kjørte inn i kystbyen, en av Gaddafis siste bastioner.

Samtidig kjørte en rekke ambulanser med sirener ut av byen, angivelig med skadde etter sammenstøtene mellom opprørerne og Gaddafi-lojale styrker, ifølge AFP.

NATO-fly hadde tidligere på dagen angrepet byen fra luften og gjorde med det vei for soldatenes inntog.

Retrett

Søndag kveld melder Al Jazeera at opprørerne har måttet gjøre en «taktisk retrett», etter at motstanden fra de Gaddafi-lojale styrkene viste seg å bli større enn ventet.

Det ble meldt om flere eksplosjoner i kystbyen, og trefningene mellom opprørerne og de Gaddafi-lojale styrkene skal være harde.

Ifølge Al Jazeera, måtte opprørerne trekke seg ut av byen etter «en kort og heftig kamp». Begge sider skal bruke tungt artilleri.

En opprørssoldat sier til Al Jazeera at opprørerne måtte trekke seg tilbake fordi de «ikke var mange nok til å holde stand, og at mange av opprørssoldatene hadde blitt drept».

– Ni av opprørssoldatene ble drept og 97 ble skadd, de fleste etter å ha blitt skutt av snikskyterem, sier Al Jazeeras korrespondent Zeina Khodr.

– Vi må huske på at de slåss mot erfarne krigere, sier Khodr.

NATO-bombing

Også lørdag kjempet opprørssoldatene seg inn til sentrum av Sirte, men trakk seg senere ut slik at NATO-fly kunne fortsette bombardementet av byen, melder NTB.

– I går angrep våre frihetskjempere Sirte fra to sider. Det betyr ikke at Sirte er fri nå, men det betyr at Sirte vil bli fri snart, sa overgangsrådets militære talsmann Ahmed Bani søndag.

Men samtidig viste soldater som støtter Gaddafi sin styrke da de angrep ørkenbyen Ghadames ved grensen til Algerie.

Overgangsrådet i Tripoli hevdet søndag ettermiddag at Gaddafi-soldatene var slått tilbake, mens andre rapporter tydet på at kampene fortsetter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sirte

Opprørssoldater skyter med tungt artilleri utenfor Sirte, 25. september 2011.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Nøler med å gå inn i Bani Walid

Samtidig nøler opprørssoldatene med å gå inn i Bani Walid, Gaddafis andre gjenværende bastion.

Under gjentakende angrep fra inne i byen samlet soldatene seg i en forlatt bosetning like utenfor søndag.

Mideast Libya

Opprørssoldater skyter med tank mot en posisjon med Gaddafi-lojale sniksskyttere ved Sirte.

Foto: Gaia Anderson / Ap

– Vi har vært her i 20 dager. Vi vil gå inn i Bani Walid akkurat slik som soldatene som er på vei inn i Sirte, sa Romdan Mustpaha Khaled, en opprørssoldat.

Samtidig ble det meldt om at flere kjøretøy med opprørssoldater var på vei mot frontlinjen til byen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?