Ingen Syria-avtale, men forhandlingene fortsetter

USAs president drar fra G20-toppmøte i Kina uten noen våpenhvileavtale for Syria. Se Obamas pressekonferanse fra Hangzho her.

President Barack Obama møter pressen ca. klokken 14.00

Til tross for hektisk møteaktivitet under G-20-toppmøtet i Hangzhou i Kina, ser ikke USA og Russland ut til å komme nærmere noen løsning som kan stoppe krigshandlingene i Syria.

Forhandlingene fortsetter

Etter et halvannen times møte mellom Obama og Putin på sidelinjen av G20-toppmøtet i Hangzhou i Kina, opplyste en ikke navngitt amerikansk tjenestemann at de to presidentene var blitt enige om å fortsette forhandlingene om Syria.

Møtet fant sted etter at det ble klart at USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ikke hadde klart å bli enige om en avtale, som blant annet er skal sørge for humanitær tilgang til tusenvis av sivile i det krigsherjede landet.

Allerede søndag sa Kerry at de ennå hadde et stykke igjen. Målet er å få på plass en ny våpenhvile i Syria og militært samarbeid i kampen mot IS og andre islamistgrupper.

China G20 US Russia Vladimir Putin, Barack Obama

Barack Obama og Vladimir Putin diskuterte situasjonen i Syria under et møte i Kina i formiddag.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Nye angrep

Samtidig kom det mandag meldinger om at minst 30 mennesker er drept i bombeangrep i de syriske havnebyene Tartus og Homs, som kontrolleres av president Bashar al-Assads styrker.

Arbeidet med å meisle ut en våpenhvileavtale har pågått i flere uker. Strategien har vært å etablere et militært samarbeid mellom USA og Russland som kan ramme ekstremistgrupper som opererer inne i Syria. De to landene har imidlertid forskjellig syn på hvilke grupper som skal defineres som terrorister. De to landene stoler heller ikke på hverandre, og vegrer seg for å inngå et tettere etterretningsarbeid rapporterer kilder tett på forhandlingene.

Støtter hver sin part

Tidligere forsøk på å koordinere Russlands og USAs militærinnsats har blitt vanskeliggjort av at de to landene støtter hver sin part i den syriske borgerkrigen.

USA støtter syriske og kurdiske opposisjonsgrupper som kjemper mot IS og president Assads regjeringsstyrker. Russland mener Assad bør bli sittende, og beskyldes fra amerikansk side for å ha angrepet amerikanskstøttede opposisjonsgrupper fremfor å prioritere IS-mål.

Opp mot 500.000 mennesker er drept i krigen i Syria, flere millioner er drevet på flukt.

Aleppo, Syria

Syriske regjeringsstyrker har gjenerobret viktige deler av byen Aleppo de siste dagene.

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt