Hopp til innhold
Urix forklarer

Lite trolig med hestehandel om Øst-Ukraina

Utenriksministrene fra Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland skal etter planen møtes i Tyskland i neste uke for å drøfte situasjonen i Donbass øst i Ukraina. Men en snarlig løsning på konflikten er ikke i sikte, sier en talsmann for den russiske presidenten.

Stridsvogner i Bakhmut

Ukrainske stridsvogner ved byen Bakhmut nær frontlinjen øst i Ukraina

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Etter flere uker med voldsomme kamper og mange døde øst i Ukraina, gjøres det nå nye forsøk på å få i gang igjen fredsprosessen.

Planen er å arrangere et møte i den såkalte Normandie-gruppen i forbindelse med G 20-toppmøtet i den gamle vesttyske hovedstaden Bonn i neste uke.

Samtaler om møte

Talsmann for den tyske regjeringen Martin Schaefer sier at det pågår samtaler for å få til et slikt møte, og dette bekreftes også fra russisk og ukrainsk hold.

Ukraine

Begravelsen til Jelena Volkova, en av de sivile som ble drept under den voldsomme skytingen i Avdijivka i forrige uke

Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Trolig mistet nærmere 50 mennesker livet i de voldsomme kampene ved byen Avdijivka i Donetsk fylke i forrige uke.

Titusenvis av mennesker var i flere dager uten oppvarming og strøm, og først sist helg var det mulig å få i gang igjen strømforsyningen til byen. Tusenvis av mennesker har valgt å flykte fra byen, i alle fall inn til videre.

De ukrainske regjeringsstyrkene og de prorussiske separatistene skylder på hverandre for at kampene blusset opp igjen. Onsdag kom meldingen om at den kjente prorussiske separatistlederen Mikhail «Givi» Tolstykh var drept i et attentat i Donetsk. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for attentatet.

Prorussisk feltkommandant drept i attentat i Donetsk

Frykt for ny krig i Øst-Ukraina

– Henger sammen

Den ukrainske eksperten Ruslan Bortnik, som leder det ukrainske instituttet for politisk analyse i Kiev, sier i et intervju på instituttets hjemmeside at det som skjedde i Avdijivka henger sammen med mulighetene for nye samtaler for en fredsløsning for øst-Ukraina.

Bortnik sier at opptrappingen skjedde samtidig som den ukrainske presidenten Petro Porosjenko var på besøk i Tyskland.

– Jeg tror at i Ukraina er denne type markeringer en test fra «krigspartiene», men så langt har ingen ting endret seg. Bruken av tunge våpen viser at ingen er villig til å gi opp sine posisjoner. Forhandlingene fortsetter, men ingen resultater er i sikte.

Mer om kampene i Avdijivka

Uten vann og strøm etter de verste kampene på to år

Endrer Tyskland sin politikk overfor Ukraina?

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel snakket tirsdag denne uken med den russiske presidenten Vladimir Putin og ba Putin bruke sin innflytelse overfor de prorussiske separatistene i Donbass for å få dem til å stoppe angrepene.

Samtidig har det i Ukraina vakt oppsikt at den tyske ambassadøren i landet Ernst Reichel i et intervju sa at det burde være mulig å arrangere lokalvalg i de separatistkontrollerte områdene, selv med tilstedeværelse av russiske og prorussiske styrker i området.

Han mente det var urealistisk at myndighetene i Kiev før slike valg krever å «heise det ukrainske flagget på alle administrasjonsbygningene i området».


GERMANY-UKRAINE-DIPLOMACY

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Berlin 30. januar

Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP
Minsk-avtalen

Uttalelsene har vakt voldsom oppsikt i Ukraina fordi de kan tyde på at Tyskland nå er på vei vekk fra et av grunnprinsippene i Minsk-avtalen fra februar 2015, som sier at Russland må trekke ut alle soldater og offiserer før det kan bli snakk om å arrangere valg i Donbass.

Aleksej Gontsjarenko, som medlem av det ukrainske parlamentet fra partiet til president Petro Porosjenko, malte onsdag i protest mot en mulig endring i tysk politikk et stort «nein» på en del av den gamle Berlinmuren, som er satt opp utenfor den tyske ambassaden i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Onsdag sa pressetalsmann Martin Schaefer at den tyske politikken overfor Ukraina står fast og at landet støtter Ukrainas reformarbeid og integritet.

Hva mener Trump egentlig?

Likevel er det neppe tvil om at Ukraina nå følger seg usikker på om Vesten og ikke minst USA i like sterk grad som de siste tre årene vil støtte dem, i det som landet ser på som en væpnet aggresjon fra den slaviske storebroren Russland.

Den nye amerikanske presidenten Donald Trump snakket for første gang med sin ukrainske kollega Petro Porosjenko sist lørdag. I en uttalelse etter samtalene heter det bare at Trump vil jobbe sammen med Russland, Ukraina og alle parter involvert i konflikten for å gjeninnføre orden langs grensen.

Mange, inklusive den tidligere sikkerhetspolitiske rådgiveren for demokratene Susan Rice, har kritisert Trump skarpt for ikke å peke på at det er Russland som er den aggressive parten i konflikten med Ukraina.

– Ingen USA-Russland-avtale

Campaign 2016 Election Confidence

Den russiske presidenten Vladimir Putin sitter trolig fremdeles med nøkkelen til en løsning på konflikten øst i Ukraina

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Det har vært antydet at strategien til Trump og den nye amerikanske administrasjonen er å få Putin med på en løsning for Donbass, som igjen kan gjøre at de amerikanske sanksjonene mot Russland oppheves.

Men torsdag sier pressetalsmannen til Putin, Dmitrij Peskov, at det ikke er planer om noen avtale mellom USA og Russland for fred i Donbass.

– Vi ønsker å få USA til å presse Ukraina til å oppfylle sin del av Minsk-avtalen, sa Peskov i en telefonkonferanse. Han pekte på at Ukraina ennå ikke har vedtatt en grunnlovsendring som garanterer indre selvstyre for de i hovedsak russiskspråklige østlige provinsene i landet.

UKRAINE-CRISIS/FIGHTING

Hjelpemannskaper inspiserer et hus i Avdijivka som er ødelagt av granater skutt av de prorussiske separatistene

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt