Hopp til innhold

Ingen skadelige bakterier i likvannet

Ingen av hotellgjestene på Hotel Cecil, hvor et lik ble funnet i vanntanken, har drukket vann med unormale mengder bakterier, slår amerikanske helsemyndigheter fast. Likevel forlanger de at hotellet desinfiserer hele rørsystemet.

Hotel Cecil i Los Angeles

Hotel Cecil har 600 rom og ligger på 640 S. Main Street i Los Angeles. Flere gjester har flyttet fra hotellet, etter at de ble klar over likfunnet i vanntanken.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Etterforskningen av tirsdagens likfunn pågår for fullt i filmbyen.

Canadiske Elisa Lam ble funnet død i en av Hotel Cecils fire vanntanker.

Da hadde hun vært savnet i tre uker, og politiet aner foreløpig ikke om den døde kroppen har ligget i vanntanken siden den gang.

 Elisa Lam

Elisa Lam ble meldt savnet i slutten av januar og ble funnet død denne uken.

Foto: HO / Afp

En fra hotellbetjeningen fant like av Lam da han skulle undersøke vanntankene, som er plassert på taket av hotellet, etter klager fra hotellgjestene om at vanntrykket på flere av rommene var svært dårlig.

Etter at likfunnet ble kjent, uttrykte gjestene sjokk over at de hadde dusjet i og drukket av vannet som liket hadde ligget i.

Hotellet har også servert mat og kaffe laget med det samme vannet.

– Vi følte oss litt dårlig i øyeblikket vi skjønte hva som hadde hendt, både fysisk og psykisk, sa den britiske turisten Michael Baugh (27) til nyhetsbyrået Ap i går.

– Vi har jo drukket vann fra springen.

Det samme har flere andre hotellgjester gjort og uttrykker vemmelse.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Overvåkningsbilder fra Hotel Cecil

Overvåkningsbildene fra Hotel Cecil hvor man ser Elise Lam.

Ingen unormale bakteriemengder

Helsemyndighetene fikk i natt norsk tid resultatene fra vannprøvene de tok etter at Lam var oppdaget. Og de kan nå berolige hotellgjestene.

– Vi kan ikke si hvordan bakterienivået har vært i dagene og ukene før vi tok prøvene på tirsdag. Men vannet som var der da vi ble koblet inn, tilfredsstiller våre ordinære kvalitetskrav, sier Angelo Bellomolo i Los Angeles County Department of Public Health til Ap.

Prøver ble tatt både direkte fra vanntanken og fra flere steder på hotellet.

Hotellet er koblet til Los Angeles sitt offentlige vannsystem og vann pumpes fra byens rørnett og inn i fire store vanntanker, hvorfra det går videre.

Bellomolo sier at kloret som tilsettes ekstra fra hotellets side trolig har tatt livet av mulige bakterier fra den døde menneskekroppen.

Det var også mye vann i tanken hvor Lam ble funnet, noe som har redusert bakteriefaren.

Likevel har det amerikanske helsetilsynet forlangt at hotellet desinfiserer vanntankene, hele rørsystemet og kjøkkenmaskiner som er vasket de siste ukene.

Da helsetilsynet ble varslet om hva som var funnet i vanntanken, nedla de forbud mot bruk av vannet på hotellet unntatt til nedskylling i toalettene.

Trenger flere svar

Elise Lam ble meldt savnet av sin familie i Vancouver da kontakten med henne opphørte i slutten av januar. Hun ringte hjem daglig for å fortelle hvor hun befant seg.

Den 21 år gamle kvinnen reiste alene gjennom California og etterforskerne forsøker nå å ettergå hennes bevegelser.

Det er foretatt obduksjon av liket, men politiet sier de trenger flere undersøkelser før de kan konkludere om en mulig dødsårsak.

Blant annet skal det tas prøver, for å undersøke om 21-åringen var påvirket av medikamenter, frivillig eller ufrivillig, og hun var ved bevissthet. Det tar seks til åtte uker å få svar på slike prøver.

Hotel Cecil i Los Angeles

Verdens media har begynt å fatte interesse for den makabre historien.

Foto: ROBYN BECK / Afp
Vanntankene til Hotel Cecil

Vanntankene på taket til Hotel Cecil. Liket ble funnet i en av dem.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Politiet vil, ifølge Los Angeles Times, ikke si noe om det er funnet skader på Lams kropp som tilsier at hun ble utsatt for vold eller noe annet kriminelt.

De vet ennå ikke om den canadiske kvinnen havnet i vanntanken ved et uhell, om hun ble drept og dumpet eller om det var resultatet av en morsom lek som gikk galt.

Men de opplyser til amerikansk media at de betrakter dødsfallet som mistenkelig.

Hvordan kom hun opp på taket?

Overvåkningsvideoer viser at Lam, den siste dagen hun ble sett, gjemte seg i et hjørne i en av hotellets korridorer.

En video fra heisen viser at Lam trykker på flere «etasjeknapper» og at hun i det heisen stanser i en etasje går ut og vinker med armene. Flere ganger tittet hun også frem mellom dørene til heisen og ser seg til begge sider, uten at noen andre er å se på videoene, ifølge politiet.

Politiet har foreløpig heller ingen offentlige svar på hvordan Elisa Lam kom seg ut på taket, død eller levende.

For å komme opp til taket og vanntankene, må man ta seg opp via trapper eller en brannstige på utsiden av hotelbygget. Døren til taket holdes til vanlig låst og det installert et alarmsystem som til enhver tid viser hvem av de ansatte som eventuelt befinner seg på taket.

En stige fører opp til plattformen tankene står på, og det er ytterligere en stige på utsiden av hver tank.

Familien i Canada ønsker ikke å uttale seg til amerikanske medier om saken og legger på hver gang en journalist prøver. Heller ikke hotelledelsen er spesielt snakkesalige og besvarer ikke rekken av henvendelser.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.