Ingen pågrepet etter storstilt politiaksjon i Belgia

Belgisk politi gjennomførte en stor politiaksjon i bydelen Molenbeek i Brussel mandag. Påtalemyndigheten i Belgia sier at en av de hovedmistenkte etter Paris-terroren var målet, men ingen ble pågrepet.

BELGIUM-FRANCE-ATTACKS

STORT POLITIOPPBUD: Maskert politi aksjonerer i Brussel-forstaden Molenbeek.

Foto: JOHN THYS / Afp

Rundt klokken 14.10 ble det bekreftet at aksjonen var over, og at ingen mistenkte hadde blitt pågrepet.

– Aksjonen er over og resultatet er negativt. Ingen ble pågrepet, sier talsmann for påtalemyndigheten i Belgia, Eric Van Der Sypt, til nyhetsbyrået AFP.

Tidligere på dagen hadde talsmannen svart bekreftende på spørsmål fra AFP om Salah Abdeslam var målet for aksjonen, men han kunne ikke svare på om Abdeslam faktisk befant seg i huset som politiet omringet i Molenbeek.

Salah Abdeslam er etterlyst internasjonalt for terrorangrepene i Paris fredag. Radiostasjonen RTL meldte tidligere mandag at 26-åringen kan ha blitt pågrepet i politiaksjonen i Molenbeek.

Det avviste imidlertid politiet overfor flere belgiske medier.

Syv personer ble i helgen pågrepet i Belgia, mistenkt for tilknytning til fredagens terrorangrep i Paris. Fem av disse er nå sluppet fri, og to er siktet for å være en del av et terrornettverk med tilknytning til terrorangrepene i Paris.

Bror sluppet fri

Abdeslam skal ha blitt stoppet på grensa mellom Frankrike og Belgia lørdag morgen. Politiet sjekket identiteten hans og stilte ham en rekke spørsmål før de lot ham kjøre videre.

Mannen beskrives som farlig og er mistenkt for å ha vært direkte involvert i fredagens angrep i Paris. Hans ene bror antas å ha sprengt seg selv i lufta under angrepet, den andre har sittet varetektsfengslet i Belgia etter terrorangrepene, men ble mandag sluppet fri, ifølge de belgiske påtalemyndigheten.

Abdeslam Salah

ETTERLYST: 26 år gamle Salah Abdeslam er etterlyst etter terrorangrepet i Paris fredag.

Foto: Police Nationale / NTB scanpix

Et hundretalls politifolk

Politiaksjonen ble iverksatt i formiddag. Klokken 10.42 skrev journalisten Paul Brennan på Twitter at både maskerte og sivilkledde politimenn var på plass utenfor en bygning i Molenbeek.

Et bilde Brennan har postet viser et stort antall politibiler i en avsperret gate i Brussel-forstaden som har fått tilnavnet «Europas jihad-hovedstad».

Ifølge La Dernière Heure deltar et hundretalls politifolk i aksjonen. Bombehunder og bombeteknikere skal ha ankommet stedet. TV-bilder fra stedet vitner om at aksjonen fortsatt pågår.

Laster Twitter-innhold

– Kommuniserte med mann via megafon

I en annen tweet skriver Paul Brennan at politiet har vært på taket av en bygning i gaten han står i.

Flere andre journalister meldte om massivt politioppbud rundt den aktuelle bygningen. En av dem skrev at politiet tidligere i formiddag kommuniserte med en mann via megafon.

Personer som bor i bygningen skal ha blitt bedt om å dra gardinene til side og holde frem hendene sine, for å vise at de ikke er bevæpnet.

Avisen La Libre skrev at spesialstyrkene oppfordret folk i nærheten til å holde seg innendørs. Euronews-korrespondent Sandor Zsiros har lagt ut et bilde som skal vise arrestasjonen av mannen, hvis identitet foreløpig er ukjent, på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Gjerningspersoner bodde i Molenbeek

Borgermesteren i Molenbeek bekrefter overfor RTL at aksjonen i forstaden har sammenheng med terrorangrepet i Paris fredag. Flere etterforskningsspor etter angrepet har pekt mot Molenbeek.

Minst én av de døde gjerningsmennene og flere andre som er mistenkt, bor eller har bodd i forstaden, skriver NTB.

FRANCE-SHOOTING/BELGIUM Belgian police stage raid in Brussels suburb of Molenbeek

KLEDD FOR KRIG: Politistyrkene som deltar i aksjonen i Molenbeek er tungt bevæpnet.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Vi har et enormt problem i Molenbeek, innrømmet Belgias statsminister Charles Michel i går.

– Jeg må bare konstatere at det nesten alltid er en forbindelse til Molenbeek. Vi har satt i gang tiltak for å bekjempe radikal islam, men vi må slå hardere ned på problemet. Vi er rede til å bevilge mer penger til dette, sa Michel.

– Hjernen bak angrepet er belgisk statsborger

Franske myndigheter mener den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud (27) var hjernen bak terrorangrepene i Paris.

Det opplyser en kilde med kjennskap til etterforskningen til nyhetsbyrået Ap.

Abaaoud er av marokkansk opprinnelse og skal ha kjempet med opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria.

Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar, og er fortsatt på frifot.

Han skal også ha vært involvert i de avvergede angrepene mot et fransk høyhastighetstog og en kirke i Paris tidligere, skriver NTB.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt