Hopp til innhold

Ingen norske ut fra Gaza

- Ingen nordmenn kommer ut fra Gaza i dag, sier Norges representant til de palestinske områdene, Tor Wennesland.

Erez

Skyting ved grenseovergangen i Erez i den nordre delen av Gazastripen.

Foto: AMIR COHEN / REUTERS

Flere nordmenn venter på å bli evakuert, men de kommer ikke fram til grensen.

- Det har vært kamper i natt, og de har tatt seg opp nå på morgenen, sier Wennesland til NRK.

Norsk UD fikk søndag kveld melding fra israelske myndighetene om at 14 norske statsborgere i dag tidlig kunne slippe ut av Gazastripen gjennom grenseovergangen i Erez.

For tre dager siden fikk den første gruppa med utenlandske statsborgere slippe ut fra Gazastripen. Blant dem var seks nordmenn.


Les også: Nordmenn får reise fra Gaza

- De må gjennom frontlinjen

E forutsetning for å kunne gjennomføre operasjonen i dag tidlig, var at situasjonen rundt Erez gjorde det forsvarlig å ta de 14 ut.

- De som skal ut av Gaza, må rett og slett gjennom frontlinjen. Det er en aktiv og levende frontlinje, som vi sier. Det gjør at de ikke får noen til å kjøre seg opp og gjennom, sier Wennesland.

I dag tidlig var det uvisst om folk fra andre land lyktes i å ta seg ut av Gaza, men det var iallfall ikke nordmenn blant dem.

- Men vi regner nøktert med at det kommer til å bli flere muligheter til å ta seg ut senere i uka. Vi jobber i dag for å se om det finnes sikrere måter å få folk ut på, sa Wennesland.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: – Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.