NRK Meny
Normal

Norwegian: Vi flyr ikke over Ukraina før situasjonen er avklart

Norske flyselskaper unngår luftrommet over Ukraina etter nyheten om at et malaysisk passasjerfly med 295 mennesker om bord, skal ha blitt skutt ned i ukrainsk luftrom.

Malaysia Airlines Boeing 777 styrtet i Ukraina

Alle ombord Malaysia Airlines-flyet har mistet livet, melder nyhetsbyrået Interfax.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Luftrommet over Øst-Ukraina er stengt inntil videre som følge av flystyrten torsdag, opplyser det europeiske organet for luftfartssikkerhet, EASA.

Et Boeing-fly på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet torsdag, etter å ha angivelig blitt skutt ned over ukrainsk luftrom. Alle de 280 passasjerene og besetningen på 15 personer omkom i styrten.

Ukrainske myndigheter og Malaysian Airlines har startet hver sin etterforskning av den katastrofale hendelsen. Ukrainas president Petro Porosjenko sier torsdag kveld at flyet kan ha blitt skutt ned, men avviser at ukrainske regjeringsstyrker står bak hendelsen.

Informasjon fra tjenesten FlightRadar24 viser at det var flere fly i luftrommet over Ukraina da det malaysiske flyet forsvant fra radaren. Singapore Airlines SQ351 (B777) og Air India AI113 (B787) var rundt 25 km unna MH17 da flyet forsvant.

Les: – Fly med 295 om bord skote ned i Ukraina

Flyselskaper unngår Ukraina

– Vi flyr ikke over Ukraina eller i nærheten av landet inntil denne situasjonen er avklart, sier Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i flyselskapet Norwegian.

Norwegian har flere flyruter som går over ukrainsk luftrom. Det er foreløpig ingen endringer på en avgang fra Oslo til Istanbul fredag morgen og en avgang fra Oslo til Kiev fredag ettermiddag på Norwegians egne nettsider.

Det nederlanske flyselskapet KLM melder at selskapet unngår flygninger over Ukraina, som en forholdsregel med tanke på situasjonen.

SAS har mange flyruter til Asia, men ingen av disse rutene flyr over Ukraina. Det opplyser Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS til NRK.

– Det er derfor ikke aktuelt for oss å vurdere å legge om flyruter, ettersom vi ikke flyr over ukrainsk område, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Lufthansa melder at selskapet vil unngå luftrommet øst i Ukraina med umiddelbar virkning.

– Selv om det ikke er flyforbud over Ukraina ennå, vil de fleste flyselskapene nok vurdere det slik at det er dårlig sted å fly over inntil situasjonen er avklart, sier Hans Christian Stigaard, tidligere trafikksjef på Københavns lufthavn til NTB.

Det russiske flyselskapet Transaero sier også at det vil unngå ukrainsk luftrom for alle framtidige flyginger. Ifølge AFP, ber Frankrike flyselskap om å gjøre det samme.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Laster Twitter-innhold

Vurderer situasjonen fortløpende

En ukrainsk tjenestemann sier at passasjerflyet fulgte en internasjonal korridor i cirka 10.000 meters høyde da det plutselig forsvant fra radaren i ukrainsk luftrom. Det melder det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Det malaysiske flyselskapet bekrefter på Twitter at de mistet kontakten med passasjerflyet mens det fortsatt befant seg i ukrainsk luftrom.

Nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval forteller at luftrommet over Ukraina er en del av en vanlig rute å fly fra Sentral-Europa og ned til Kuala Lumpur.

– Men for flygninger fra Norden, flyr man lenger nord enn over Ukraina, sier Skatval til NRK.

– Internasjonale luftfartsmyndigheter vurderer alle slike konfliktområder fortløpende. Afghanistan har flere ganger vært et «no-fly»-område for flyselskaper som flyr mellom Europa og Asia, sier Skatval.

Ingen info om nordmenn

Utenriksdepartementet har ikke fått informasjon om at det var nordmenn blant passasjerene på det malaysiske passasjerflyet.

– Vi har foreløpig ikke fått informasjon om at det skal ha vært nordmenn blant passasjerene, og vi jobber med å få dette bekreftet, sier pressevakt Astrid Sehl til NRK.

Laster kart, vennligst vent...

Kart viser nøyaktig posisjon for stedet der flyet forsvant.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt