Hopp til innhold

Syria, Libya, Jemen og Bahrain: Ingen lar seg presse av Obama

Myndighetene i Syria lar seg ikke presse etter Barack Obamas tale torsdag, og det rapporteres blant annet at flere stridsvogner er plassert ut mot demonstrantene.

Opprører i Libya

Opprørskampen fortsetter i Libya.

Foto: SAEED KHAN / Afp

President Barack Obama holdt torsdag en Midtøsten-tale, der han forsøkte å forklare USAs tilsynelatende selvmotsigende utenrikspolitikk for regionen: Hvordan kan USA kreve universelle menneskerettigheter samtidig som de støtter diktatorer for å sikre stabilitet?

Obamas korte svar er at USA ikke kan gjøre det.

– Det vil være USAs politikk å støtte reformer i regionen, og å støtte overganger til demokrati, sa Obama. Han stilte - i hvert fall retorisk - USA på de demonstrerende ungdommene i Midtøsten og Nord-Afrika sin side, og sa at demonstrantenes kjerneverdier er de samme som prinsippene hans eget land ble bygd på.

Video 80db939b-e865-4f9f-859e-46afd3b6fdc4.jpg

Klikk på bildet for å høre USAs president Barack Obama om konfliktene i Midtøsten.

«Frihetens fredag» i Syria

President Obama skjerpet også den amerikanske holdningen til Syrias president Bashar al-Assad, som han truende ba om å velge mellom enten å stanse volden mot demonstrantene eller å gå av.

Det ble ikke nevnt hvordan trusselen eventuelt vil bli fulgt opp.

Facebook-gruppen «Den syriske revolusjonen 2011» ber i dag om landsomfattende demonstrasjoner «for frihet og nasjonal enighet». Protestene i dag vil også foregå i de kurdiske byene nord i Syria og dagen kalles «Frihetens fredag, Azadi».

Over 850 mennesker er trolig drept og 8000 arrestert siden protestene mot regjeringen begynte, ifølge FN og humanitære organisasjoner. Syriske myndigheter gir skylden for blodbadet på «væpnede gjenger».

Gaddafi må gå frivillig, eller bli tvunget til det

Om Muammar al-Gaddafi sa president Obama at det ikke er til å unngå at Libyas leder til slutt enten går av frivillig eller blir tvunget til å gå.

– Tiden jobber mot Gaddafi, sa Obama som svar på det arabiske opprøret som har fjernet lederne i Tunisia og Egypt, og som stadig blir sterkere i Syria og Jemen.

NATO-styrkene har i natt bombet åtte av Gaddafis krigsskip i havnene i Tripoli, Al Khums og Gaddafis fødeby Sirte. Libyske myndigheters svar er at Obama lider av en vrangforestilling.

– Obama tror på løgnene som hans egen regjering og amerikanske medier sprer rundt om i verden, sier talsmann Musa Ibrahim, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han avviser også at Gaddafis kone Sofia og datter Aisha har forlatt Libya

FN-sjef Ban Ki-moon uttaler samtidig at forsøkene på å få til en våpenhvile har slått feil, og at den humanitære krisen stadig blir verre siden demonstrasjonene begynte 15. februar i år.

FNs Libya-utsending har ikke fått møte Gaddafi, som Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) tidligere denne uken ønsket arrestert på grunn av forbrytelser mot menneskeheten.

Flere tusen mennesker har blitt drept i kampene mellom opprørerne og Gaddafi-lojale soldater, og rundt 750.000 mennesker har havnet på flukt, ifølge FN.

Ber Jemens president holde løftet sitt

I Jemen har Ali Abdullah Saleh tidligere sagt seg villig til å gå av som president, et løfte president Obama i sin Midtøsten-tale ba ham om å følge opp.

Men det rapporteres fra Jemen at Saleh ber sine tilhengere om å gå mot demonstrantene, og det later til at fratredelsesavtalen kan rives i stykker. Medlemmer av Salehs parti skal ifølge nyhetsbyrået Reuters likevel holde åpen muligheten for at en slik avtale om en «fredelig» maktovertagelse kan skje.

Demonstrantene har tatt til gatene for å kvitte seg med Saleh, som har styrt landet i 33 år. Demonstrantene truer med å gå hardere til verks, blant annet ved å innta regjeringsbygninger igjen - noe som endte i et blodbad da sikkerhetsstyrker sist stanset dem.

Fredag er demonstrasjonsdag også i Bahrain

I Bahrain står USAs president reellt overfor valget om å støtte en viktig militær alliert eller kravet om universelle menneskerettigheter. I sin tale i går sa Obama at han krever dialog mellom regjeringen og opprørerne.

– Men man kan ikke ha meningsfull dialog når deler av den fredelige opposisjonen er i fengsel, sa Obama.

I mars i år kalte de sunnimuslimske lederne i landet inn soldater fra sine naboland i Golfen, for å slå ned opprørerne - hovedsakelig sjiamuslimer - som krever demokratiske reformer.

De regjeringsvennlige avisene i Bahrain overser Obamas kritkk av kongedømmets «massearestasjoner og brutale voldsbruk» mot demonstrantene. I stedet understreker avisene Obamas ord om partnerskapet mellom USA og Bahrain, der USA har deler av flåten sin liggende.

Flere demonstranter har varslet at de kommer til å samle seg etter fredagsbønnen, ukedagen som under opprørene i alle de berørte arabiske landene har hatt stor betydning. Demonstrantene i alle landene har brukt fredagene til massedemonstrasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt