Hundrevis av brannmenn kjemper desperat mot skogbrannen

Til tross for innsatsen har de fortsatt ikke kontroll over brannen som herjer i nordøstlige Spania. Dette er den mest ødeleggende brannen som har vært i området på 20 år.

Brann i Spania

Hundrevis av brannmenn kjemper mot flammene, men den tørre bakken og den sterke vinden gjør arbeidet vanskelig.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Rundt 1.300 mennesker er satt inn i kampen mot flammene, blant dem 500 spanske og 450 franske brannmenn, pluss militære, politi og frivillige. De har støtte av 33 fly og helikoptre.

Tirsdag formiddag er brannen fortsatt ikke under kontroll. Men Catalanske myndigheter opplyser mandag at de håper å få brannen under kontroll i løpet av dagen.

– Vi er rimelig optimistiske, sier den catalanske innenriksministeren Felip Puig.

Mindre vind, høyere luftfuktighet og lavere temperaturer gjør at brannmannskapene får håp om at brannen kan komme under kontroll.

Brannen har nesten ikke spredd seg siden mandag kveld. Da hadde den spredd seg 13.000 hektar på ett døgn.

– Ubehagelig å puste

Hartvig Kristiansen og familien tilbringer ferien i L'escsla, en liten by tre mil fra brannen.

– Det er så mye røyk her at det nesten er ubehagelig å puste. Vi kan ikke se over til Roses, som er på den andre siden av bukten. Det er veldig kraftig røyk. Det kommer mye aske. På mandag var det verst, da regnet det aske her. Det var aske på hele balkongen, forteller han til NRK.no.

Kristiansen forteller at det de snart skal kjøre hjem. De skal egentlig kjøre gjennom områdene med brann. Men dersom veiene ikke åpner, må de kjøre en omvei på fire timer.

Før og etter: Roses

Fra idyll til brann: Hartvig Kristiansen har fotografert utsikten før og etter at brannen brøt ut. Han befinner seg i L'escsla i Girona, tre mil unna brannen.

Foto: Hartvig Kristiansen / NRK/Privat

Frivillige og lokale trår til

I tillegg til brannmannskapene, er lokale bønder med og bistår i kampen mot skogbrannen.

– De ringte meg klokken to om morgenen og sa at jeg måtte komme, så jeg kom meg av gårde, sier Toni Anglada, en 48 år gammel bonde fra en by i nærheten av brannen, til nyhetsbyrået AFP.

Med traktoren sprer han i dag vann istedenfor gjødsel.

– De frivillige har arbeidet hele natten, akkurat som oss. Deres hjelp er viktig, spesielt i en brann som dette, med så mange utbrudd, sier en brannmann til AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Frivillige hjelper til

Frivillige hjelper til. Denne mannen prøver å hindre flammene i å nå huset hans nær byen Figueras.

Foto: RAYMOND ROIG / Afp

– Gråt da jeg så det brant

Pere Sibeques (75) og Teresa Sirvent (70) bor i byen Avinyonet de Puigventos. Huset deres ligger en kilometer unna skogbrannsområdet, men ekteparet kom unna uten skader.

– All skogen i mange kilometers omkrets rundt byen har brent ned, sier Pere Sibeques.

– Vi vil aldri få se det grønt igjen. Men kanskje våre barn vil, hvem vet. Flammene var mange meter høye, det ga meg gåsehud. Jeg gråt da jeg så at alt brant ned, sier Teresa Sirvent.

Befinner du deg i området? Kontakt NRK.nos journalist.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spansk skogbrann

Vinden er ikke like sterk som den var da brannen brøt ut søndag. Helikoptere kan derfor helle store mengder vann over brannen.

Foto: MANU FERNANDEZ / Ap

Fire døde

De døde inkluderer en fransk mann og hans 15 år gamle datter som døde da de forlot bilen sin og hoppet fra et stup for å komme bort fra flammene. Mannens kone og to andre barn er skadd og innlagt på sykehus.

En 75 år gammel spanjol døde av hjerteinfarkt mens han så sitt hus brenne ned, og en 64 år gammel franskmann døde av brannskader etter at bilen hans ble omringet av flammene.

Rundt 100 andre mennesker har måttet forlate bilene sine på den samme veistrekningen og søke tilflukt på stranda nedenfor. Mange av dem har brannskader.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brann i Girona

Store områder blir totalt ødelagt av de store brannene som rammer nordøstlige Spania.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Må sperre seg inne

Brannen brøt ut søndag ved byen La Jonquera og spredte seg raskt over Alt Emporda-regionen ved grensa til Frankrike. Mandag hadde den herjet over et område på 13.000 hektar, pisket opp av kraftig vind.

Tusener av mennesker i til sammen 17 byer, inkludert La Jonquera og Figueres, fikk ordre om å holde seg inne og lukke vinduene, og hundrevis av mennesker befinner seg i mottakssentre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt