Ingen kan gi paven sparken

Når den hvite røyken stiger opp fra det sixtinske kapell i Vatikanet, er en ny pave valgt på livstid. Men kirkeloven angir ingen prosedyre for hvordan man kan avsette en pave, dersom det skulle være aktuelt.

Pave Benedict XVI

En nyvalgt pave Benedict XVI vinker fra St. Peters-basilikaen i Vatikanet i april 2005.

Foto: Domenico Stinellis / Scanpix/AP

Den anerkjente forfatteren og journalisten Christopher Hitchens har krevd pave Benedict XVI arrestert etter den siste tids sexskandaler i den katolske kirke. Og den irske sangeren Sinead O'Connor har sagt at det bør igangsettes etterforskning av den katolske kirkens overhode.

– Han er ikke en gud

«Mange tror (...) at paven som person er ufeilbarlig og uten synd. Det er selvfølgelig helt feil. Paven er et helt alminnelig menneske med alle de svakheter, feil og synder som alle andre mennesker har.», skriver Den katolske kirken på sine nettsider.

– Det må vel bety at en pave også kan gjøre feil i sitt embete?

Andreas Dingstad

- Paven er bare moralsk ansvarlig overfor Gud, sier Andreas Dingstad.

Foto: katolsk.no

– Ja, selvfølgelig. Paven er et menneske, ikke en gud, sier informasjonsmedarbeider Andreas Dingstad i Den katolske kirke i Norge.

– Men kan han få påtale, en advarsel og i verste fall sparken som alle andre kan få i jobben sin?

– Nei, hvem skulle kunne sparke paven? Det er jo han som er kirkens overhode.

– Paven er en del av løsningen

– Så paven har full immunitet, da?

– Nei, ikke immunitet. Det er klart av hvis en pave skulle løpe ut på Petersplassen og slå ned noen eller rett og slett bli gal, ville han miste sin legitime autoritet. Men tradisjonen han skal representere vil fremdeles gjelde.

– Men i den aktuelle saken er ikke akutelt at noen griper inn?

– Nei. Paven er moralsk ansvarlig overfor Gud, og i denne saken tror jeg faktisk paven er en del av løsningen, ikke problemet. For reglene finnes, og de er strenge nok, og dagens pave har vist at han vil ta et oppgjør med det som har foregått blant feige prester og biskoper.

Grundigere bakgrunnssjekk av paver?

– Mange statsministre er blitt mer oppmerksom på at de må sjekke grundig bakgrunnen til dem som skal utpekes som statsråder, slik at det ikke hefter noe ved dem i deres nye jobb. Tror du man vil være mer oppmerksom på fremtidige pavers fortid i framtida?

– Fortiden teller jo alltid. Det er en helhet som skal vurderes; lederegenskaper, omsorgsevne, viljen til å gjøre det beste for menneskeheten. Og det skal sies at i den siste tids historier er mange eldre menn involvert. Nye, yngre prester vil være mer åpne og tidsriktige ledere enn mange av sine forgjengere.

– Hvor sterkt går skandalene som rulles opp inn på norske katolikker?

– Vi føler oss på mange måter mistenkeliggjort, og synes selvsagt sakene er triste, men av hensyn til ofrene synes vi det er helt riktig at kritikken kommer og at det blir luftet ut i kirken, sier Dingstad.

Uvanlig at paven trekker seg

Det finnes en sammenhengende rekke paver fra Peter tok ledelsen over den kristne menighten i Roma like etter Jesu oppstandelse og fram til pave Benedict i dag. Av de 265 navnene på denne lista, er det maks ti som har abdisert fra sitt livslange embete, ifølge Thomas Reese på Woodstock teologiske fakultet ved Universitet i Georgetown, USA.

– Men det er Celestine Vs avgang i 1294 som er den mest berømte, ettersom Dante plasserte ham i Helvete , sier Reese til ABC News .

SISTE NYTT

Siste nytt