NRK Meny
Normal

Ingen livstegn fra kidnappede Røde Kors-medarbeidere i Syria

Røde Kors har fortsatt ikke hørt noe av sine tre hjelpearbeidere som ble kidnappet for nesten 50 dager siden, men organisasjonen nekter å trekke seg ut av det borgerkrigsherjede landet.

Skyting Syria opprørere Aleppo

Det foregår fortsatt harde kamper i Aleppo og i Idlib-provinsen der de syv Røde Kors-medarbeiderne ble kidnappet for syv uker siden.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

Magne Barth

Magne Barth innrømmer at alle kidnappingene har ført til at Røde Kors ikke reiser inn i bestemte områder i Syria.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Nei det kommer vi ikke til å gjøre. Denne krigen er ekstremt brutal, det er enormt store humanitære behov og vi er en organisasjon som er laget for å være akkurat der, men vi må tilpasse oss og det gjør vi hele tiden, sier Magne Barth, leder for Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Syria, til NRK på spørsmål om organisasjonen vurderer å trekke seg ut av Syria på grunn av belastningen på hjelpearbeidere.

Vet ikke hvor de er

Denne uken ble to svenske journalister kidnappet inne i Syria og vi ble på nytt minnet om krigens tilfeldigheter. Magnus Falkehed og fotografen Niclas Hammarstrøm ble kidnappet like ved den libanesiske grensen.

Ifølge et øyenvitne ble de to dratt ut av bilen de satt i, mens kidnapperne skjøt i luften med maskingevær.

Magnus Falkehed og Niclas Hammarstrøm

De to svenske journalistene Magnus Falkehed og Niclas Hammarstrøm er fortsatt sporløst forsvunnet. En uke etter at de ble dratt ut av en bil ved grensen til Libanon.

Foto: Scanpix

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for denne kidnappingen. Det har heller ingen gjort for de tre Røde Kors-medarbeiderne.

Deres mareritt startet for syv uker siden. Da var de syv på jobb i Idlib-provinsen, området nord for Damaskus, og hadde akkurat levert medisinske utstyr til to lokale sykehus.

Hjelpen var broderlig fordelt mellom regjeringskontrollerte områder og de opprørskontrollerte.

På vei hjem ble bilen de satt i stoppet.

– De var i følge med sine lokale kontakter og ble stoppet av en større gruppe væpnede menn, og siden det har de vært bort. Vi fikk siden fire ut, men de tre andre ha vært bort nå nesten 50 dager, forteller Barth.

Siden den gang har hverken Barth eller noen andre i Røde Kors-organisasjonen vært i kontakt med de tre.

– Vi vet ikke hvordan de har det, men har fått løfter via andre om at de blir behandlet godt, men det er ikke det samme som at vi vet nøyaktig hvor de er og hvordan de har det. Dette er rett og slett en veldig vanskelig situasjon for oss og ikke minst for familien til de tre.

Må forandre planene

Som en direkte konsekvens av denne kidnappingen har Røde Kors og deres søsterorganisasjon nå forandret og justert måte de jobber på inne i Syria.

– Vi sender ikke lenger team inn i dette område, eller det området vi tror de sitter kidnappet. Men operasjonen fortsetter og vi jobber gjennom og sammen med lokale Røde Halvmåne og sammen med lokale vannmyndigheter, men vi må være enda mer forsiktige med å sende folk ut i felt vi kan ikke eksponere folk til hva som helst, forteller Barth.

Farligst i verden

Syria er et av de farligste stedene i verden å oppholde seg for hjelpearbeidere og journalister akkurat nå.

Tidligere i høst ble den italienske journalisten Domenico Quirico frigitt etter fem måneder i fangenskap i Syria. Han kunne fortelle om «henrettelser» og tortur.

For øyeblikket er det 18 utenlandske og 22 syriske journalister som er savnet i Syria, ifølge tall fra Reporters Without Borders. Flere spekulerer også i at det finnes store mørketall, siden offentliggjøring av en kidnappingssituasjon vil gjøre forhandlingene vanskeligere.

Den samme nettsiden skriver også at rundt 100 journalister har blitt drept i det borgerkrigsherjede landet siden starten av konflikten i mars 2011.

Både hjelpeorganisasjoner og politiske ledere har forgjeves bedt partene i konflikten sørge for at humanitær hjelp kan nå fram til syrere som lever bak skuddlinjene i Syria. Anslagsvis 4 millioner mennesker, hvorav halvparten barn, har akutt behov for vann, mat og medisiner.

FNs sikkerhetsråd har flere ganger bedt både syriske myndigheter og opprørere om å sørge for at hjelpeorganisasjonene får slippe til.

Over 115.000 mennesker har blitt drept siden borgerkrigen i Syria startet for to og et halvt år siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt