NRK Meny
Normal

Obamas bror ingen hit i Kenya-valget

Det blir ingen politisk karriere på halvbroren til Barack Obama, som stilte som guvernørkandidat i Kenya.

Malik Obama

Guvernørkandidat Malik Obama vinker til velgerne i landsbyen Nyangoma, som er Obama-familiens hjemsted.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Malik Obama (54), som er revisor, stilte som uavhengig kandidat til vervet som guvernør i Siaya, som ligger vest i Kenya.

Da de 55.000 stemmesedlene i distriktet var ferdig telt i formiddag, viste tallene at Obama kun hadde fått 694 stemmer.

Det var lite å stille opp mot William Odhiambo Oduol, som endte opp med 56 prosent av stemmene og som ble det nydannede valgdistriktets første guvernør.

Malik og Barack Obama er halvbrødre med samme far og har gjennom årene hatt tett kontakt.

Før valgkampen sa Malik Obama til nyhetsbyrået Associated Press at han stilte fullt og helt opp under eget navn, og ikke som en politisk forlengelse av sin berømte halvbror. Men at han tross alt håpet på at forandringen han kjempet for, ville bli positivt assosiert og at det ville være hjelp på veien som uavhengig kandidat mot antatt sterkere navn fra det etablerte politiske sjiktet.

I Kenya er det vanlig å stemme etter etniske skillelinjer, og også der var Obama i utfordrerposisjon.

Valgsakene han kjørte på var bekjempelse av fattigdom, utvikling av veier og annen infrastruktur samt utbygging av industrien.

Men det holdt altså ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Uhuru Kenyatta og William Ruto

Kenya kan få en president og visepresident som står for retten i Den internasjonale domstolen i Haag, tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. Uhuru Kenyatta og William Ruto er begge siktet for sin rolle i uroen som fulgte etter valget i 2007

Foto: Ben Curtis / Ap

Teller og teller

Guvernørvalget var bare ett av flere som kenyanerne stemte i på mandag. Det som flest følger med argusøyne, også internasjonalt, er presidentvalget hvor resultatet lar vente på seg.

Konkurransen står mellom nåværende statsminister Raila Odinga og visestatsminister Uhuru Kenyatta, som kommer fra to ulike etniske grupper.

Mange har fryktet en gjentakelse av tragedien i 2007, da mer enn 1200 mennesker ble drept i uroen som ble utløst av strid om valgresultatene. Opptøyene mellom to leire fulgte i stor grad etniske skillelinjer.

Uhuru Kenyatta er på grunn av sin antatte rolle under opptøyene sammen tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten med sin nåværende visepresidentkandidat William Ruto.

Han har sagt at han vil samarbeide med domstolen og møte opp i rettsalen i Nederland for å forsvare seg, mot det han kaller grunnløse anklager.

Dette gjør presidentvalget ekstra pikant, ved at landet risikerer å få et statsoverhode som samtidig sitter som hovedtiltalt i en internasjonal rettsssak.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Opptelling av stemmene i valget i Kenya 2013

En valgfunksjonær med valgsedlene som nå må telles manuelt.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Dataskandale på vei

Foreløpig er det ikke klart om det blir en andre valgomgang, slik loven krever hvis en kandidat ikke får over 50 prosent av stemmene.

Kenyatta leder etter at 55 prosent av stemmene er talt opp, men opptellingen er sterkt forsinket.

En utregningsfeil i et elektronisk stemmetellingssystem førte til at andelen forkastede stemmer ble langt høyere enn normalt. Etter at manuell telling er innført i alle valgkretsene, har «forkastet-andelen» sunket fra 6 prosent til 1 prosent.

Dette har også ført til at Kenyattes opprinnelig klare ledelse har skrumpet kraftig inn.

Valgkampstaben til statsminister Odinga mener valget må erkjennes ugyldig allerede nå, på grunn av det de hevder er forsøk på valgfusk. Dette avviser lederen av den nasjonale valgkommisjonen, James Oswago, på det sterkeste, både eventuell fusk og stans i tellingen.

Innføring av det elektroniske tellesystemet var ment å redusere faren for tellejusk, men i stedet kan valget ende som en stor skandale. Dette vil i så fall ikke smerte bare valgkommisjonen, men også Kenya som regner seg som en foregangsnasjon på IT i Afrika.

Det er ikke klart når et endelig resultat kan erklæres, men Oswago uttaler på en pressekonferanse i ettermiddag at kommisjonen føler en sterk forpliktelse på å bli ferdig med tellingen i løpet av dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt