Ingen flere penger til Hellas

Krisehjelpen fra kreditorene stopper opp når Hellas i dag misligholder gjelden til det internasjonale pengefondet. Den greske statskassen er bunnskrapt og tonen mellom Aten og Brussel er kjølig.

GREECE-ECONOMY-POLITICS-EU-IMF
Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

– Hvordan er det mulig for kreditorene å vente på IMF-betalingen når bankene kveles?

Spørsmålet stilte den greske statsministeren Alexis Tsipras i et intervju på gresk TV sent i går kveld.

– Så snart de bestemmer seg for å slippe kvelertaket, vil de få betalt, sa han videre.

Greece Bailout Alexis Tsipras, Panos Haritos

Stem nei, sa Tsipras til det greske folk under et TV-intervju i går kveld.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Bunnskrapt statskasse

Hellas kan ikke betale avdraget på drøyt 13 milliarder til det internasjonale pengefondet (IMF) som forfaller i dag. Samtidig utløper hele det greske låneprogrammet som har holdt økonomien flytende de siste fem årene. Dermed kommer det ikke flere penger til Hellas. Den greske statskassen er bunnskrapt.

Søndag skal det greske folk si ja eller nei til det siste avtaleutkastet fra eurosonelandene. Mange håper likevel at partene skal kunne finne en løsning før den tid. Men foreløpig er frontene steile mellom Aten og Brussel.

– Jeg føler meg sveket av Hellas, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på en pressekonferanse i Brussel i går.

Det var ventet at Juncker skulle presentere et nytt utkast til avtale med Hellas. I stedet gikk han i strupen på den greske statsministeren.

Ber grekerne si nei

I intervjuet med den greske rikskringkasteren i går kveld ba Alexis Tsipras det greske folk rope et rungende nei til kreditorenes vilkår i folkeavstemningen søndag.

– Det vil gi landet sterkere kort i forhandlingene med EU og IMF, sa statsministeren.

Over 20.000 grekere samlet seg i går i Aten i protest mot landets internasjonale kreditorer. Mange av dem tilhengere av den greske regjeringen som spiller et høyt politisk spill om landets fremtid.

GREECE-POLITICS-ECONOMY-DEMO

Rundt 20.000 demonstrerte mot de internasjonale kreditorene.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Alexis Tsipras har gjort det klart at han vil snakke med europeiske ledere når som helst. Men bare dersom de er klare til å tilby en avtale som er spiselig for Hellas.

Det har vært frykt for at dersom avdraget til IMF som forfaller i dag ikke blir betalt, kan det være starten på en kjedereaksjon som til slutt ender med at Hellas må forlate eurosonen. Men dersom Den europeiske sentralbanken (ESB) som forventet
opprettholder krisefinansieringen som greske banker er avhengige av, vil Hellas kunne bli i eurosonen på tross av at gjelden misligholdes.

Les også: Norske turister i Hellas: Vanskelig å betale med kort

Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken

SISTE NYTT

Siste nytt