Ingen feiring på Sør-Sudans seksårsdag

På seksårsdagen for frigjøringen fra Sudan preges hovedstaden i verdens yngste stat av frykt, økende kriminalitet og stadig dårligere økonomi.

Markering Sør-Sudan 6 år

En tidligere barnesoldat og medlem av the Red Army Foundation fotograferer kollegaene sine som marsjerer i Juba søndag for å markere Sør-Sudans seksårsdag. Det er ingen offisiell feiring i det kriserammede landet.

Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / AFP

– Jeg tror ingen, verken de som nå styrer landet, opprørerne, eller vi som var involvert noensinne hadde trodd at det skulle ende slik, sier Hilde Frafjord Johnson, som var fødselshjelper for den unge staten, og senere FNs spesialrepresentant i Juba.

I fire av de seks årene siden landet ble selvstendig har borgerkrigen rast mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar, og etter fjorårets kamphandlinger i hovedstaden Juba har stemningen vært spent i forkant av årets nasjonaldag.

I år som i fjor er feiringen avlyst.

På grensen av etnisk rensing

Presidenten og hans argeste fiende, opposisjonsleder og forhenværende visepresident Riek Machar, anklages for å være hovedmennene bak den særdeles brutale borgerkrigen fra desember 2013.

FN karakteriserer uhyrlighetene som på grensen av etnisk rensing.

Fire av landets 12 millioner mennesker blitt drevet på flukt. To millioner av dem er flyktninger i eget land, nær én million har rømt til Uganda.

Sult i Lol

Sult i Lol. Ingen snakker. Ingen unger leker.

Foto: Robert Lutta / NRK

FN melder at landet ikke lenger er rammet av hungersnød, takket være rask humanitær innsats. Likevel rapporterer de om at 6 millioner – halve folketallet – er på randen av sult.

I tillegg er landet, i utgangspunktet rikt på oljeressurser, i økonomisk krise. Inflasjonen i fjor var på 800 prosent, skriver NPR.

En fastlåst politisk situasjon

Frafjord Johnson sier at hadde det ikke vært for uavhengigheten ville det uten tvil ha vært en fortsatt borgerkrig mellom Sudan og geriljabevegelsen.

Tidligere FN-utsending

Hilde Frafjord Johnson var FNs spesialutsending til Sør-Sudan fra statens uavhengighet i 2011 til 2014.

Foto: CHARLES ATIKI LOMODONG / Afp

– Men ingen hadde trodd at lederskapet skulle svikte sitt folk på denne måten. Det går rett og slett ikke an.

Denne uken har IGAD, den regionale samarbeidsorganisasjonen for landene på Afrikas horn, annonsert en ny fredsprosess.

– Det er fortsatt altfor tidlig å si om en slik prosess vil være robust nok til å få ting på skinner og få partene til genuint å ville forhandle fred. Men det er i alle fall et lite lyspunkt i den mørke tunnelen, sier Frafjord Johnson.

Pressemelding fra opprørslederen i eksil

Fra sin husarrest i Sør-Afrika sendte opposisjonslederen Riek Machar ut en pressemelding lørdag der han gir president Salva Kiir ansvaret for folks lidelser. Samtidig oppfordrer han Den afrikanske union og FN til å ta initiativet til en politisk prosess for å avslutte det han kaller et folkemord.

Børge Brende og Riek Machar

Børge Brende møtte Riek Machar i Juba i oktober. Like etter dro Machar til Sør-Afrika der han har oppholdt seg siden. Norge ble ikke nevnt i pressemeldingen han sendte ut denne helgen.

Foto: Robert Lutta / NRK

Sammen med USA og Storbritannia, spilte Norge en sentral rolle da Sør-Sudan ble en selvstendig stat, og har vært med i fredsforhandlingene etter at borgerkrigen brøt ut.

Men Riek Machar nevnte ikke denne troikaen da han lørdag henvendte seg til verdenssamfunnet og ba om hjelp. Han nevner heller ikke IGAD.

Søndag er det lite som vitner om jubelen i Jubas gater for seks år siden. Presidenten har avlyst større markeringer på grunn av landets dårlige økonomi.

Samtidig finnes det stemmer som tar til orde mot å sette etniske grupper som nuer og dinkaer opp mot hverandre, bl.a. biskop Paride Taban som NRK møtte i vår og en yngre generasjon sørsudanere som har samlet seg i South Sudan Young Leaders Forum, i håp om en bedre fremtid for den unge nasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt