NRK Meny
Normal

Gir separatistene skylden for sammenbrudd i fredsforhandlingene

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSE gir de prorussiske separatistene i Ukraina skylden for at gårsdagens fredssamtaler brøt sammen.

Situasjonen for de mange som er berørt av krigshandlingene i Ukraina blir verre og verre. Folk som bor i områder tatt av russiske separatister får ikke lenger utbeltalt lønn eller pensjon - og er helt avhengig av humanitær hjelp for å klare seg. Reporter Morten Jentoft

Heidi Tagliavini

OSSE-ambassadør Heidi Tagliavini (i midten) på vei inn i en bil etter de resultatløse samtalene i Minsk lørdag.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters
Menn i dress foran mikrofoner

Denis Pusjilin (til høyre), representant for den selvutnevnte Folkerepublkken Donetsk, snakket med media i Minsk lørdag.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

OSSE sier at separatistene ikke var villig til å inngå en våpenhvile bygd på den avtalen partene var enig om i september.

Det var på forhånd knyttet et lite håp om at forhandlingene i den hviterussiske hovedstaden Minsk i går kunne få slutt på de voldsomme kampene som de siste dagene har rast i Donbass-området øst i Ukraina.

Men det viste seg raskt at representantene for de prorussiske separatistene ikke var villig til å diskutere en ny våpen hvile, skriver Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSE i en usedvanlig krass uttalelse, som er offentliggjort i dag.

OSSE har hele tiden vært til stede i konfliktområde med observatører på begge sider av frontlinje, og har gjentatte ganger forsøkt å få til tiltak som kan dempe spenningen mellom de ukrainske regjeringsstyrkene, og de prorussiske separatistene i Donetsk og Luhansk fylker.

Ukrainas tidligere president Leonid Kutsjma, som representerte Ukraina under forhandlingene i Minsk, sier til nyhetsbyrået Interfax-Ukraina at representantene for separatistene under forhandlingene i går truet med full krig hvis deres krav ikke ble oppfylt.

Noen offisiell russisk reaksjon på sammenbruddet i forhandlingene har ennå ikke kommet.

Stridsvogn

En stridsvogn som tilhører de prorussiske separatistene på patrulje i Donetsk lørdag.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Minst 23 døde

Samtidig fortsetter kampene i Donbass på flere frontavsnitt, først og fremst rundt byen Debaltseve.

Det ukrainske forsvaret rapporterer om 13 døde soldater og minst 10 døde sivile bare det siste døgnet.

Lokale representanter for de ukrainske myndighetene i Debaltseve sier at sivile nå evakueres fra byen ved hjelp av den eneste veien som forbinder byen med resten av Ukraina.

Før krigen hadde Debaltseve rundt 25.000 innbyggere, men nå gjør de stadig verre forholdene at de prøver å komme seg bort.

– Folk flykter fordi det er kontinuerlig artilleribeskytning. Det er ikke vann, elektrisitet eller varme i byen, sier den lokale politikommandanten Jevgen Lukhaniv til nyhetsbyrået AFP.

Laster kart, vennligst vent...

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt