Ingen enighet om Syria-avtale

G-20-møtet i Kina endte uten noen våpenhvileavtale for Syria. Men Putin og Obama er enige om å fortsette forhandlingene.

China G20 US Russia Vladimir Putin, Barack Obama

INGEN AVTALE: USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin er enige om å fortsette forhandlingene om en våpenhvileavtale for Syria.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Til tross for hektisk møteaktivitet under G-20-toppmøtet i Hangzhou i Kina, ser ikke USA og Russland ut til å komme nærmere noen løsning som kan stoppe krigshandlingene i Syria.

USAs utenriksminister John Kerry avsluttet i morges et siste møte med sin kollega Sergei Lavrov. Ifølge en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet gjenstår det fortsatt uenigheter mellom de to landene – og en varslet pressekonferanse med de to utenriksministrene ble avlyst, skriver nyhetsbyrået AFP.

Noen timer senere møttes Barack Obama og Vladimir Putin til et halvannen times møte i Hangzhou. De to presidentene er enige om å fortsette forhandlingene om en våpenhvileavtale, opplyser en amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt, til nyhetsbyrået Ap.

Obama på G-20 møtet

USAs president Barack Obama på G-20 møtet.

Foto: ETIENNE OLIVEAU / Afp

Tettere militært samarbeid

Arbeidet med å meisle ut en våpenhvileavtale har pågått i flere uker. Strategien har vært å etablere et militært samarbeid mellom USA og Russland som kan ramme ekstremistgrupper som opererer inne i Syria. De to landene har imidlertid forskjellig syn på hvilke grupper som skal defineres som terrorister. De to landene stoler heller ikke på hverandre, og vegrer seg for å inngå et tettere etterretningsarbeid rapporterer kilder tett på forhandlingene.

Tidligere forsøk på å koordinere Russlands og USAs militærinnsats har blitt vanskeliggjort av at de to landene støtter hver sin part i den syriske borgerkrigen.

USA støtter syriske og kurdiske opposisjonsgrupper som kjemper mot IS og president Assads regjeringsstyrker. Russland mener Assad bør bli sittende, og beskyldes fra amerikansk side for å ha angrepet amerikanskstøttede opposisjonsgrupper fremfor å prioritere IS-mål.

– Vi har et stykke igjen. Det er for tidlig å si at vi har staket ut en kurs videre, men det er håp om å gjøre fremskritt, sa president Obama til amerikanske medier i går.

Les også: Russland foreslår 48 timers «humanitær våpenhvile» i Aleppo

Les også: Slutt på russisk bombing i Syria fra base i Iran

Vil ha våpenhvile for hele Syria

Ifølge utenriksminister John Kerry har de to landene kommet til enighet om enkelte punkter, men USA skal bare være interessert i en landsomfattende våpenhvile. Landet ønsker ikke lenger begrensede våpenhviler, som bare stopper krigshandlingene i enkelte områder for en kort periode.

Mens diplomatene har forhandlet har syriske regjeringsstyrker innledet en offensiv mot Aleppo nord i Syria. Støttet av jagerfly fra luften, har styrkene gjenerobret viktige området som ble tatt av opprørsstyrker forrige måned.

Opp mot 500.000 mennesker er drept i krigen i Syria, flere millioner er drevet på flukt.

Aleppo, Syria

Syriske regjeringsstyrker har de siste innledet en offensiv mot Aleppo

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Les også: Baby offer for regjeringens tønnebomber

Les også: – Har funnet 72 massegraver etter IS

SISTE NYTT

Siste nytt