Hopp til innhold

Ingen enighet om Debaltseve

Utenriksministrene fra Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike er enige om at våpenhvilen i Øst-Ukraina må respekteres, men ble ikke enige om å fordømme kamphandlingene i Debaltseve.

Prorussiske opprørere i Debaltseve
Foto: Vadim Ghirda / Ap

De fire landenes utenriksministre har vært samlet i Paris, i håp om å få fredsplanen for Ukraina tilbake på sporet.

For kamphandlingene i Ukraina har ikke stoppet fullstendig, til tross for avtalen Russland og Ukraina kom frem til i Minsk for knappe to uker siden.

Blant annet har det vært harde kamper mellom ukrainske styrker og russiskvennlige opprørere i og rundt byen Debaltseve.

Ikke enighet om fordømmelse

Nettopp kampene om strategisk viktige Debaltseve, har fra ukrainsk side blitt sett på som et klart brudd på våpenhvilen. Men på møtet klarte ikke partene å bli enige om en felles fordømmelse av kamphandlingene i Debaltseve, skriver AFP.

– Dessverre var det ikke noen politisk enighet om hvordan man skal fordømme det som har hendt i Debaltseve, sa Ukrainas utenriksminister, Pavlo Klimkin ifølge AFP.

– Vi klarte å bli enige om tekniske aspekter, som hvordan vi kan støtte og styrke OSSEs oppdrag, la han til.

Færre kamper

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius

FELLES UTTALELSE: Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius fremføre uttalelsen de fire landene var blitt enige om. Her oppfordret alle til respekt for våpenhvilen.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

De fire utenriksministrene ble likevel enige om en felles uttalelse der de understreker viktigheten av å respektere våpenhvileavtalen. I uttalelsen, som ble lest av Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

– Vi oppfordrer til at alle deler av Minsk-avtalen overholdes, og at man starter en fullstendig våpenhvile og full tilbaketrekking av tunge våpen, heter det i uttalelsen.

Ifølge AFP har det vært langt færre trefninger etter at separatistene overtok kontrollen over Debaltseve, men fortsatt meldes det om kamper. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier beskriver situasjonen som «ekstremt skjør», og mener dette skyldes at tunge våpen ikke er blitt trukket tilbake, slik avtalen var.

– Det er fullstendig fraværende på nåværende tidspunkt, og det gjør arbeidet vanskelig nå, sa Steinmeier, som også advarte separatistene mot å forsøke å erobre mer terreng.

SISTE NYTT

Siste nytt