Hopp til innhold

– Noen få land hindret våpenavtale

Forhandlingene om en ny internasjonal traktat for våpenhandel ble fredag avsluttet uten at det ble enighet om en avtale.

Stridsvogn og våpen

Forhandlingene om en ny våpenavtale falt i fisk.

Foto: Reuters

Forhandlingene om den historiske avtalen har pågått i New York i hele juli, men til sjuende og sist falt de i fisk da noen få land hadde innvendinger.

– Jeg er skuffet. Det siste utkastet var et forslag som samlet stort flertall, og som ville ha regulert verdens våpenhandel og hatt klar humanitær merverdi. Vi kan ikke se dette som en tapt sak. Norge og mange andre land vil se fremover og utnytte det som ble oppnådd i det videre arbeidet for å få på plass en avtale. Det er skapt et grunnlag som en stor gruppe land ønsker å bygge videre på innenfor rammene av FN, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Store våpeneksportører forsinket prosessen

FNs Generalforsamling må nå handle raskt for å forbedre avtaleteksten og sette i gang en prosess for å sikre en avtale, mener Borghild Tønnessen-Krokan. Hun er seniorrådgiver i Forum for utvikling og miljø (ForUM) og styremedlem i den internasjonale Control Arms-koalisjonen som i år er Nobelprisnominert for å ha drevet fram forhandlingene om avtalen.

– Et mindretall bestående av store våpeneksportører og autoritære regimer har forsinket prosessen kraftig. Hvert minutt blir et menneske drept av våpen. Den uansvarlige våpenhandelen må - og vil - bli stoppet. Vi har forhåpninger om at de regjeringene som ønsker en sterk avtale vil fortsette å holde trykket opp slik at en avtale kan nås gjennom FNs Generalforsamling i høst, sier Tønnessen–Krokan i en pressemelding.

Borghild Tønnessen-Krokan

Borghild Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver ved Forum for utvikling og miljø, sier en historisk mulighet ble forspilt i går, men at kampen for en våpenavtale fortsetter.

Foto: Christopher Olssøn

Det blir nå opp til FNs hovedforsamling om det blir nye forhandlinger. Ifølge dem som har arbeidet for en avtale, tar det trolig noen måneder før det blir nye samtaler.

Visste det ville bli vanskelig

Det må være enighet mellom alle 193 land som er involvert i forhandlingene for at en avtale skal vedtas.

Den argentinske FN-utsendingen Roberto García Moritán la frem utkastet til avtalen til landene involvert. Han sier den ble tatt godt imot av et overveldende flertall av landene, men at noen få var imot.

LES OGSÅ: Ammunisjon må inn i ny avtale

– Vi visste helt fra begynnelsen av at dette ville bli vanskelig, og at et slikt utfall som dette var mulig, sa García.

– Stort globalt problem

En gruppe på over 90 stater inkludert Norge ga i går en felles uttalelse, lest opp av Mexico, om at de «er fast bestemt på å sikre en Arms Trade Treaty så snart som mulig», en avtale som «vil føre til en tryggere verden for hele menneskeheten». Det var i hovedsak land i Europa, Latin-Amerika, Afrika, Karibien og Oseania som stilte seg bak.

– De fleste regjeringer i verden er heldigvis enige om at vi trenger strenge globale regler basert på internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov for bringe våpenhandelen under kontroll og redusere lidelser. Uttalelsen fra 90 land bekreftet at det er et sterkt ønske om en slik avtale, og vi vil fortsette å arbeide for å sikre en sterk avtale som vil redde liv, sier Tønnessen-Krokan.

Gjennom hele måneden var det flertall for at avtalen skulle dekke alle konvensjonelle våpen, inkludert ammunisjon, og å være basert rundt strenge regler om internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov. På tampen ble forhandlingene blokkert av USA og etterhvert Russland og andre land som ba om mer tid. USA står for over en tredjedel av verdens våpeneksport.

– Uansvarlig og uregulert våpenhandel representerer et stort globalt problem med væpnet vold og store menneskelige lidelser som følge. Det er skuffende at noen land ikke kunne gi sin tilslutning til det som var et forslag der alle måtte gi og ta. Norge vil arbeide for å føre denne prosessen videre til vi når et resultat som gjør en forskjell og bidrar til å redusere disse uakseptable følgene, sier utenriksminister Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt