NRK Meny
Normal

Ingen atomvåpen fra Iran

President George W. Bush lyttet ikke til sin egen etterretning da de fortalte ham at Iran stanset atomvåpenprogrammet i 2003.

Satellittbilde av Natanz, hvor Iran anriker uran

Satellittbilde av Natanz-anlegget hvor Iran anriker uran.

Foto: GeoEye/SIME / AP

Alle de 16 amerikanske spionbyråene har bidratt til etterretningsrapporten, som er klar i sin tale: Iran la ned atomvåpenprogrammet sitt i 2003, og det ligger nå på is. 

Truet med "alvorlige konsekvenser"

Bush og Cheney

Bush og Cheney på vei til det ovale kontoret i oktober.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Rapporten omtales i flere amerikanske medier, blant annet The New York Times.

Den står i sterk kontrast til uttalelsene som president Bush kom med i oktober, da han og visepresident Dick Cheney advarte mot at Iran kan stå bak et atomangrep som kan utvikle seg til å bli tredje verdenskrig.

De truet også med "alvorlige konsekvenser" dersom de ikke stanset atomprogrammet - noe de altså allerede hadde gjort.

Rapporten som nå foreligger vil trolig endre på noe av Bush-politikken det siste året han sitter som president, ettersom å stanse Irans atomvåpenprogram har stått svært sentralt i utenrikspolitikken hans.

Internasjonalt press

De 16 spionbyråene uttaler at myndighetene i Teheran nok holder alle muligheter åpne, men "vet ikke om de for tiden planlegger en atombombe".

Den slår også fast at Iran fortsetter å anrike uran, noe myndighetene i Iran hevder gjøres for å produsere strøm til befolkningen.

Men rapporten er klar på at at denne anrikingen kan, i løpet av neste tiår, forsyne landet med nok råmateriale til å lage en atombombe.

7. november: Ahmadinejad: Vi kan nå produsere nok høyanriket uran til en atombombe

Dette er et tidsaspekt som er i tråd med hva tidligere rapporter har slått fast.

Det nye for verden er at atomvåpenprogrammet har vært stanset siden 2003, og at internasjonalt press og overvåking er årsaken til president Mahmoud Ahmadinejad har valgt å legge det på is.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt