Ingen alternativer for brexit fikk flertall i Parlamentet

Brexitminister Stephen Barclay ser ingen enkel vei framover for forholdet mellom Storbritannia og EU.

Underhuset stemmer over brexit-alternativer 27. mars 2019

Statsminister Theresa May snakker i det britiske parlamentet onsdag.

Foto: Mark Duffy / AFP

De folkevalgte i det britiske Underhuset har stemt ned alle de åtte alternative planene for brexit.

Dermed er uklarheten like stor som før om hvor veien går videre i den kaotiske prosessen.

– Dette viser at det ikke fins noen enkle alternativer her. Det fins ingen enkel vei framover, sa brexitminister Stephen Barclay da han fikk ordet etter opplesningen av resultatet.

Politikerne i Underhuset skulle stemme over åtte ulike forslag:

  • Å forlate EU uten noen avtale
  • Norge +-avtale, det vil si medlemskap i EUs indre marked og tollunionen
  • Opptak i EØS
  • Egen tollunion med EU
  • Medlemskap i tollunionen + en tett tilknytning til det indre marked
  • Avlyse brexit dersom ikke «no deal» er godtatt av parlamentet
  • Ny folkeavstemning
  • Standard frihandelsavtale

Samtlige av forslagene ble nedstemt, men to av forslagene fikk flere stemmer enn hva regjeringen har klart å oppnå for sin avtale.

Dette var forslagene om å forbli i en tollunion med EU og en ny folkeavstemning. Disse skal stemmes over på nytt på mandag.

Avtalen gjenopplivet

Det beste alternativet, fastholdt brexitminister Stephen Barclay, er fortsatt avtalen regjeringen har forhandlet fram med EU.

Den er ment å sikre en ordnet utgang fra unionen og regulerer hvordan forholdet mellom Storbritannia og EU midlertidig skal være på en rekke områder, inntil en ny permanent avtale er på plass.

Avtalen er allerede to ganger blitt forkastet av Underhuset, og har ført til at Storbritannia ikke forlater EU som planlagt på fredag 29. mars.

Underhuset stemte onsdag ja til forslaget om å utsette brexit til 22. mai, etter at EU hadde sagt ja til den britiske regjeringens forespørsel om en utsettelse.

Lover å gå hvis avtalen vedtas

Statsminister Theresa May lovet tidligere på dagen å gå av som partileder og statsminister hvis partifellene stemmer for skilsmisseavtalen og med det sikrer flertall for en ordnet utgang av EU.

Flere av de mest iherdige brexit-forkjemperne sier de nå vil stemme for Mays avtale som de hittil har vært imot. Blant dem er tidligere utenriksminister Boris Johnson og Jacob Rees-Mogg.

Frykten er at et flertall i parlamentet kan komme til vedta ett av de EU-vennlige forslagene, som det skal stemmes over igjen på mandag.

Regjeringen på sin side håper å få sin avtale opp igjen til avstemning for tredje gang på fredag.

Underhusets leder, «speaker» John Bercow har truet med å spolere dette. Han har fastholdt at det ikke er aktuelt å holde en ny avstemning om et forslag som er forkastet to ganger tidligere. Bercow krever at det må være noe substansielt annerledes før avtalen stemmes over igjen.

Stemmekaos

Ifølge The Times opplyser kilder i kretsen rundt Rees-Mogg og Johnson at 40 konservative politikere har snudd og nå vil stemme for den tidligere så utskjelte avtalen, mens 40 fortsatt ikke har bestemt seg.

En av kildene mener det ikke er mange nok som vil snu til at avtalen til May kan få flertall.

Regjeringens støtteparti, Det demokratiske unionistpartiet (DUP) fra Nord-Irland, opplyser at de ikke vil gi sin støtte til avtalen.

Et ikke ubetydelig antall politikere fra Labour må også stemme på brexitavtalen for at den skal gå igjennom.

SISTE NYTT

Siste nytt