Hopp til innhold

Informerer om korrupte politikere i nettleseren

Ved hjelp av et tilleggsprogram i nettleseren skal brasilianerne få fortløpende informasjon om potensielle svin på skogen hos de folkevalgte.

Korrupsjonsplugin

LILLA: Politikere som finnes i basen lyser opp i lilla og brukerne får umiddelbart opp informasjon om etterforskning eller andre rettslige prosesser som der er involvert i.

Foto: Skjemdump: Vigie AQUI

Nettlesertillegget Colour of corruption er utviklet av en forbrukerorganisasjon og driftes og oppdateres av brasilianske universitetsstudenter.

Tillegget fungerer slik at hver gang navnet til en folkevalgt dukker opp på en nettside, vil navnet bli markert i lilla og man får opp en boks med en oversikt over hva vedkommende har på samvittigheten.

Foreløpig er 628 personer fra den føderale, statlige og lokale myndigheter omfattet i databasen.

Massiv korrupsjon

Brasil skal ha presidentvalg i oktober neste år, og initiativet bak nettlesertillegget håper de kan bidra til å øke bevisstheten blant brasilianske velgere.

Korrupsjon er et stort problem i landet. Operasjon «Bilvask» som ble innledet i 2014 avdekket massiv korrupsjon som involverte de fleste store politiske partiene, i tillegg til flere av de største selskapene i landet, deriblant den statlige oljeprodusenten Petrobras.

Mer enn 100 ledende politikere og næringslivsfolk er tiltalt og fengslet i kjølvannet av opprullingen.

I januar i år kom Brasil på 79. plass på Transparency Internationals årlige rapport om global korrupsjon, ned tre plasser fra året før.

– Rettssystemet er ikke transparent

Forbrukerorganisasjonen Reclame Aqui (norsk: Klag her) ble grunnlagt i 2001 under den økonomiske oppgangen i landet. Kjøpekraften økte, men forbrukerne opplevde at butikkene ikke holdt det de lovet.

Dermed ble Reclame Aquis nettside stedet hvor folk kunne klage på og vurdere ulike selskaper.

– Nå som Brasil er nedsyltet i sitt tredje år med resesjon, har forbrukerne vendt oppmerksomheten sin mot demokratiet, sier Iago Bolivar i Reclame Aqui til The Guardian i forbindelse med lanseringen av nettlesertillegget.

Bolivar sier de laget tjenesten fordi de mener det rettssystemet i Brasil er for lite gjennomsiktig. Selv om informasjonen de har systematisert er offentlig tilgjengelig, er det vanskelig for mannen i gata å navigere seg fram til det.

– Må holdes oppdatert

Med finansiell støtte fra Transparency Brasil har Reclame Aqui sysselsatt 250 studenter ved et privat universitet sør i landet. Studentene oppdaterer databasen med bistand fra advokater og journalister.

Sylvio Costa som driver anti-korrupsjonsnettstedet Congress in focus sier til avisen at den nye tjenesten vil øke trykket mot politikerne som allerede har korrupsjonsanklager hengende over seg.

– De vil nok ikke like dette. Men dette er en krig hvor samfunnet har kommet lenger enn politikerne. Utfordringen blir å holde oversikten over de kontinuerlige endringene i rettsprosessene. For at dette systemet skal være effektivt må man holde det permanent oppdatert, sier Costa.

Dette er ikke første gang Brasil tar i bruk teknologi for å styrke demokratiet.

Under fjorårets lokalvalg utviklet det brasilianske valgstyret en mobilapp hvor velgerne kunne melde inn mistanker om valgfusk.

SISTE NYTT

Siste nytt