NRK Meny
Normal

Inflasjon på 2,2 millioner prosent

Zimbabwes årlige inflasjonsrate ligger nå på 2,2 millioner prosent, ifølge landets sentralbank.

Zimbabwisk seddel pålydende fem hundre millioner dollar

Zimbabwisk seddel pålydende fem hundre millioner dollar.

Foto: DESMOND KWANDE / AFP

– Noen uavhengige økonomer sier at inflasjonen er på 7 millioner prosent, men tallene fra Kontoret for offisiell statistikk (CSO) viser et nivå på 2,2 millioner prosent, sa sentralbanksjef Gideon Gono i dag.

En gang et av Afrikas rikeste land

Sist gang zimbabwiske myndigheter offentliggjorde inflasjonstall var i februar. Da ble inflasjonen anslått til 165 tusen prosent.

Zimbabwe, en gang et av de rikeste landene i Afrika, har sunket ned i økonomisk kaos, for en stor del takket være president Robert Mugabes politikk.

Mugabe ble for en måned siden gjenvalgt som president, som eneste kandidat i valget. Opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change) trakk seg fra valget med beskyldninger om at presidentens våpendragere angrep og drepte tilhengere av opposisjonen.

Mer verdt enn amerikanske dollar

Økende kostnader tvinger nå forhandlere til å heve prisene flere ganger om dagen, for varer som er kjøpt for milliard-sedler. Og mens inflasjonen stiger, stiger antallet mennesker som havner i fattigdom og nød.

I mai i år utstedte sentralbanken i Zimbabwe en seddel pålydende 500 millioner zimbabwiske doller, tilsvarende to amerikanske dollar - omtrent 10 norske kroner på den tiden, for å stagge mangelen på kontanter.

Situasjonen i dag er i skarp kontrast til da landet erklærte seg selvstendig i 1980 - etter en frigjøringskrig - da en zimbabwisk dollar var verdt mer enn en amerikansk dollar.

Mugabe skylder på sanksjoner

President Mugabe nekter for at han skyller landets økonomi ned i do, men skylder heller på internasjonale sanksjoner som han hevder er innført mot Zimbabwe.

EU og USA har innført målrettede sanksjoner, som reiserestriksjoner og sperring av konti, for Mugabe og hans nærmeste allierte.

Zimbabwiske sedler

5. mars i år var denne haugen med zimbabwiske dollar tilsvarende summen av 100 amerikanske. I dag må haugen dobles flere ganger - flere ganger i løpet av hver dag - for å få tilsvarende verdi.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt