Inferno i Australia – mer enn 200 hus er brent ned

Australia setter inn militæret for å hjelpe brannrammede. Mange mennesker er fortsatt isolerte fordi flammene ikke slipper redningsmannskaper forbi.

Brannene i Australia har tatt 200 hus.

Skogbrannene i Australia har rammet New South Wales spesielt hardt. 200 hus har brent ned og folk har evakuert til strendene for å slippe unna flammene.

Foto: Sean Davey / AFP

Australske myndigheter setter inn militærskip og fly for å hjelpe områder som er herjet av skogbrann og som har tvunget folk til å søke tilflukt på strendene.

Ekstra fly, helikoptre og båter er satt inn i arbeidet for å hjelpe nødetatene i New South Wales og Victoria. Også amfibiefartøy fra Sydney vil ankomme brannrammede kystområder innen fredag.

Forsyningsskipet HMAS «Choules» fra det australske forsvaret ble onsdag satt inn i arbeidet med å bekjempe skogbrannene og levere forsyninger til isolerte innbyggere og brannfolk.

HMAS «Choules» fra det den australske marinen er satt inn for å hjelpe nødetatene i de brannrammede områdene.

Foto: ABIS Benjamin Ricketts / AP/NTB Scanpix

Kommer seg ikke vekk

Flere byer og tettsteder langs den sørøstlige kysten av Australia var onsdag fremdeles isolert. Mer enn 200 hus har brent ned i de dødbringende skogbrannene.

I går tok tusenvis av folk i området ved byen Mallacoota helt nordøst i delstaten Victoria seg ned til strendene for å komme seg unna flammene. Folk måtte tilbringe nyttårsaften i biler på stranda eller i provisoriske lokaler som ble omgjort til evakueringssentre.

Store mengder mat, vann og 30.000 liter drivstoff er på vei med båt fra Melbourne til Mallacoota, ifølge australske beredeskapsmyndigheter i Victoria.

Laster Twitter-innhold

Tilstanden har lettet litt siden i går og hovedveier som var stengt ble åpnet igjen i to timer for å slippe mennesker ut av brannrammede områder.

Men fortsatt herjer 112 branner bare i New South Wales onsdag. Samtidig er det ventet at temperaturene vil stige igjen til helgen.

Laster Twitter-innhold

Minst 15 omkommet

Så langt er åtte personer bekreftet omkommet i brannene de siste dagene, men flere er fremdeles savnet.

En 63 år gammel mann og hans 29 år gamle sønn døde etter at de ble igjen for å forsøke å redde huset og gården sin. En annen mann ble funnet i en utbrent bil tidlig onsdag første nyttårsdag. I alt er minst 15 personer omkommet i brannene denne sesongen.

En hest forsøker å komme seg vekk fra skogbrann i Nowra i New South Wales.

En hest forsøker å komme seg vekk fra skogbrann i Nowra i New South Wales.

Foto: Saeed Khan / AFP

Brannvesenet advarer om at det er flere mennesker i avsidesliggende områder de ennå ikke har klart å komme frem til for å hjelpe.

– Vi har fått meldinger om at folk skal være skadet. Men vi har ikke klart å komme oss fram hverken på veiene eller via luftveien, sier brannsjef Shane Fitzsimmons ifølge BBC.

Varsler krav om gransking

Denne sommerens skogbranner er allerede blitt vurdert som de verste noensinne. Debatten går nå om den konservative føderale regjeringen som ledes av statsminister Scott Morrison har gjort nok for å forhindre klimaendringer.

Australia er verdens største kullprodusent- og eksportør, og Morrison har så langt ikke vært villig til å kutte i denne produksjonen.

Nå har lederen av det australske miljøpartiet lagt ned krav om at det nedsettes en nasjonal kommisjon som skal granske skogbrannene.

– Hvis ikke Morrison vil gjøre det, vil vi gå videre til en parlamentshøring med fullmakter lignende det en nasjonal kommisjon vil ha, så snart parlamentet samles, sier partileder Richard Di Natale til AP.

Vil du ha nyhetsbrev fra NRK Urix? Bestill her!

SISTE NYTT

Siste nytt