NRK Meny
Normal

Indonesia: – Dykkere har funnet «den svarte boksen»

Det er usikkert om det er ferdskriveren eller taleregistratoren som er funnet. Letemannskapene har ikke fått den opp til overflaten fordi den sitter fast mellom to deler av flyvraket.

Halepartiet til AirAsia ble hentet opp fra havet 10 januar 2015.

Halepartiet til det styrtede AirAsia-flyet ble hentet opp fra Javahavet i går, og nå er letemannskapet sikre på at de er på sporet av den svarte boksen.

Foto: Prasetyo Utomo, Pool / Ap

Først mandag vil letemannskapet forsøke å hente opp flydelene men dagens funn er et stort steg videre på løsningen av mysteriet om hvorfor AirAsia flyet med 162 personer om bord styrtet for to uker siden.

«Den svarte boksen,» er egentlig to oransje bokser, der den ene er ferdskriveren og den andre er taleregistratoren. Det skal være den ene av disse to som nå er lokalisert.

Tidligere i dag meldte Indonesia om at de var sikre på at de hadde hørt tydelige signaler fra «den svarte boksen.»

Signalene ble først tydelige etter at flyets haleparti ble hentet opp av Javahavet i går.

– Lyden høres rundt en kilometer øst fra der halen ble funnet, sa en representant fra den nasjonale redningstjenesten, A.B. Supriyadi, til AFP.

Dykkere kjempet tidligere i dag mot sterke strømmer og var nede på flere steder gjentatte ganger uten resultat, før de i kveld meldte om funnet.

Bergingsmannskapet har ment at «den svarte boksen» kan ha vært begravd i gjørme, og at de derfor ikke har hørt signalene tidligere.

Halepartiet til AirAsia-flyet ble hentet ut av havet 10.01.2015.

Bergingsmannskapet forventet å finne den svarte boksen sammen med halepartiet til AirAsia-flyet, men følger nå signaler fra havet.

Foto: PRASETYO UTOMO / Afp

Kan løse mysteriet

AirAsia flyet styrtet like utenfor Borneo, på veg fra Surabaya til Singapore 28. desember. Ingen overlevde.

Dårlig vær gjorde leteaksjonen svært utfordrende og det tok to dager å lokalisere det først sporløst forsvunnede flyet.

Den indonesiske værvarslingen mener at AirAsia-flyet styrtet på grunn av uvær, men ingenting er sikkert før dataene i den svarte boksen er gransket.

Innholdet i boksen vil forhåpentligvis løse mysteriet om hvorfor passasjerflyet som var på veg fra Surabaya til Malaysia endte på havets bunn. Blant andre viktige flydata håper man å få innsikt i pilotenes siste budskap.

Ofrene prioriteres

Samtidig mener bergingsmannskapet at de har funnet flykroppen. Ved hjelp av ekkolodd skal de ha oppdaget et objekt som er 10 x 4 x 2.5 meter stort på havbunnen.

– Dersom det er flykroppen vil vi først evakuere ofrene. Deretter vil vi prioritere søket på den svarte boksen, sa Supriyadi tidligere i dag.

48 lik er så langt hentet ut av havet. Trolig er mange av de døde fremdeles inne i flyet.

Sterk vind, krevende strømforhold og høye bølger har gjort søket etter flyvraket vanskelig.

Dersom «den svarte boksen» kommer til overflaten vil den bli brakt til hovedstaden Jakarta for å bli analysert. Dersom den ikke er skadet kan etterforskerne hente ut informasjon fra den i løpet av to dager, men det kan ta opp til to uker å nedlaste informasjonen, skriver Reuters.

Hentet ut halepartiet

I går kjempet dykkere i små gummibåter mot dønninger men fikk omsider festet luftballonger på flyets haleparti, som ble heist opp i et skip.

Halepartiet til AirAsia-flyet ble hentet ut av havet 10.01.2015

Bergingsmannskapet hadde en utfordrende jobb med å få festet luftballonger til halepartiet og få det ut av sjøen i går.

Foto: ADEK BERRY / Afp

Letemannskapet forventet først å finne «den svarte boksen» sammen med halepartiet, der den opprinnelig var plassert. Da vraket kom til syne ble det likevel klart at flygeregistratoren fremdeles måtte være under vann.

Landets ferske president Joko Widodo, mener at flystyrten har eksponert store problemer i hvordan flytrafikken drives i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt