Indonesia: 373 bekreftet døde etter tsunami

Tallet på omkomne etter den skredutløste tsunamien i Indonesia fortsetter å stige. Samtidig frykter eksperter flere dødelige bølger.

Tsunami Indonesia

KATASTROFE: Tsunamien som rammet Indonesia lørdag har krevd ytterligere menneskeliv.

Foto: Azwar Ipank / AFP

Så langt er 373 mennesker bekreftet omkommet. I tillegg er 1459 skadd og 128 fortsatt savnet, opplyser talsmann for den nasjonale kriseberedskapsenheten Sutopo Purwo Nugroho.

Dødstallene er ventet å stige ytterligere.

Nye utbrudd

Tsunamien ble forårsaket av et underjordisk jordskred, som igjen ble utløst på grunn av utbrudd fra vulkanen Anak Krakatoa.

Ifølge BBC fortsatte vulkanen med utbrudd søndag, og sprutet ut aske og røyk. Befolkningen i nærliggende områder ble advart om faren for nye, større utbrudd.

David Rothery ved The Open University i Storbritannia bekrefter også at en ny tsunami kan komme til å slå innover det utsatte landet.

Lørdagens tsunami var relativt liten, men Richard Teeuw ved University of Portsmouth i England påpeker at slike bølger likevel kan være svært dødelige fordi de drar med seg mye drivved og annet rusk som kan forårsake stor skade. Ikke minst kan det gjøre stor skade når det ikke kommer noen advarsel til befolkningen, slik tilfellet var lørdag kveld.

Flom forverrer

Simon Boxall ved Southampton University sier at regionen er midt i vårflommen.

– Det ser ut til at bølgen har truffet noen av kystområdene når tidevannet har vært på sitt høyeste, noe som forverrer skaden, sier han.

Anak Krakatoa er en ganske ny vulkansk øy som dukket opp rundt 1928 i krateret etter øya Krakatoa. Krakatoa ble sprengt i filler av et vulkanutbrudd i 1883 i det som regnes som historiens verste flodbølge. Den gikk jorda rundt og sopte med seg 163 byer. Man regner med at minst 36.000 mennesker mistet livet.

SISTE NYTT

Siste nytt