Indiske selvforsvars-søstre går verden rundt

To indiske søstre får skryt og en økonomisk påskjønnelse etter at de maktet å slå tilbake mot tre menn som angrep dem på en fullsatt buss i delstaten Haryana. En medpassasjer filmet overfallet med sin mobil, og filmen går nå verden rundt.

Tre menn er siktet for å ha plaget to søstre på en buss i India. Jentene slo tilbake, og mottar nå en pengegave fra den indiske stat for sitt heltemot.

To indiske søstre slo tilbake da de ble antastet av tre menn på en lokal buss i delstaten Haryana mens medpassasjerene så på i taushet.

Søstrene Pooja (t.v.) og Aarti Kumar

Søstrene Pooja (til venstre) og Aarti Kumar forteller at mennene truet dem med syre hvis de ikke ga seg.

Foto: STRDEL / Afp

Aarti (22) og Pooja (19) Kumar ble angrepet av tre menn mens de var på vei hjem fra arbeid fredag kveld. Mennene antastet dem inne i den fulle bussen i delstatshovedstaden Rohtak som ligger 70 km fra den indiske hovedstaden New Delhi.

Søstrene forsvarte seg med nevene og ved å slå etter mennene med beltene sine. Mennene svarte på motangrepet ved å fortsette å slå, rapporterer indiske medier.

Tause medpassasjerer

Resten av passasjerene i bussen var tause og passive tilskuere mens angrepet utviklet seg til et veritabelt slagsmål mellom jentene og de langt større mennene.

En gravid medpassasjer filmet det hele med sin mobil og lastet siden opp filmsnutten på et sosialt medium. Filmen ble deretter plukket opp av flere indiske TV-kanaler. Mennene ble raskt gjenkjent, og søndag kveld ble de arrestert og vist fram for pressen. Mennene påstår at det var jentene som angrep dem, ikke omvendt.

Mange har rost jentenes handling, men mange har også gitt uttrykk for sviende kritikk mot medpassasjerene som satt passive og så på. På videoen kan flere av passasjerenes fliring høres, melder nyhetsbyrået AFP.

Vekker grusomme minner

Både videoen, heiarop og kommentar har fylt sosiale medier. På Twitter har hendelsen fått emneknaggene #RohtakSisters og #RhotakBravehearts.

«Braveheart» var kallenavnet som indiske medier ga til den 23 år gamle medisinstudenten som døde etter at hun ble gjengvoldtatt på en buss i Delhi i 2012.

Det grusomme overfallet førte til verdensomspennende kritikk, voldsomme gateprotester og en stor debatt om kvinners kår i India. Fire menn ble i fjor dømt til døden for overfallet.

Daglig «Eva-erting»

Mange hadde håpet at oppmerksomheten hadde ført til en endring i den trakasseringen som indiske kvinner daglig må finne seg i på gateplan. «Eve-teasing» (Eva-erting) er det ufarlige kallenavnet på denne adferden.

Laster Twitter-innhold

«Stå på, tapre jenter! Og våkn opp tilskuere! Det er en skam at den eneste som grep inn var en gravid kvinne», skriver skuespiller Feida Pinto, stjernen fra suksessfilmen «Slumdog Millionaire».

Menn arrestert for bussangrep på to søstre i Rohtak i India

Mennene forsvarte seg med at det var jentene som begynte da de ble vist fram for pressen i Rohtak.

Foto: STRDEL / Afp

En talsmann for politiet i Rohtak, Ved Singh Nain, lovet at overfallet skulle etterforskes raskt.

Da de tre arrestantene ble vist fram på en pressekonferanse mandag, fortalte en av dem, Kundeep, at det var jentene som hadde angrepet dem først.

Politisjefen, Gajendra Kumar, sier til den indiske riksdekkende tv-kanalen NDTV at de tre vil bli underlagt judisiell observasjon, før tiltale blir tatt ut.

Avviste mennene

Søstrene fortalte at mennene angrep dem etter at jentene hadde avvist deres tilnærmelser.

– På bussen gjorde de uanstendige bevegelser, tok på oss og utnyttet oss, sa Pooja Kumar til NDTV mandag.

Hun fortalte at det ikke hjalp å si fra, og at de så gikk til motangrep.

– En av mennene holdt min søster i armen, og en annen holdt meg om halsen. Da fikk søsteren min nok og dro av seg beltet og slo tilbake, fortalte Pooja.

– Truet oss med syre

Søstrene sier at de kjempet tilbake selv om mennene truet dem med syre-angrep.

Haryanas delstatsminister M.L Khattar annonserte mandag at søstrene ville få en belønning på 31 000 rupi hver (nesten 4000 norske kroner). Han sa han håpet at blesten om saken vil få flere til å bli oppmerksomme på slike situasjoner.

– Det disse to jentene har gjort er prisverdig, sa han.

Nå varsles det at de to søstrene skal bli ytterligere hedret på den indiske Republikkens dag, den 26. januar.

SISTE NYTT

Siste nytt