– Det bør ikke være nødvendig å gå i burka for å føle seg trygg

Mens mennene som er anklaget for den brutale gjengvoldtekten i New Delhi stilles for retten, strømmer indiske kvinner til selvforsvarskurs. Flere velger også å bevæpne seg.

Kvinner i Indias hovedstad New Delhi har fått nok etter gjengvoldtekten som tok livet av en 23 år gammel kvinne i desember.

Voldtekten utløste et voldsomt raseri og store protester, og myndighetene så seg nødt til å innføre flere tiltak for å hindre at noe lignende skjer igjen.

Mange stoler likevel ikke på at politiet vil klare å beskytte dem, og private firmaer som tilbyr selvforsvarskurs opplever nå en enorm pågang fra unge kvinner, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Siden denne hendelsen har antall henvendelser og påmeldinger skutt i været, og økt med minst 40 prosent. De fleste er kvinnelige studenter eller yrkesaktive kvinner mellom 18 og 35 år, sier instruktøren Ankur Sharma.

New Delhi har flere registrerte voldtekter enn noen andre byer i India. I fjor ble det meldt inn 706 voldtekter, opp 23 prosent fra året før.

Les: Bussjåfører en fare for egne kvinnelige passasjerer

India demonstrasjoner

Den brutale gjengvoldtekten førte til voldsomme demonstrasjoner.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

– Vil ikke bruke burka

Blant de nye tiltakene fra myndighetene er en døgnåpen nødtelefon for kvinner, mer politi i gatene og konfiskering av busser som har fargede vinduer og tunge gardiner.

Myndighetene har også varslet at de vil samle bilder, navn og adresser på dømte seksualforbrytere, og publisere alt på Internett. Mange mener likevel at det ikke er nok.

– Det er ikke noen hemmelighet at New Delhi er utrygg for kvinner. Mange av oss har visst det lenge, men denne saken har kastet lys over disse tingene, sier den 18 år gamle psykologistudenten Sunanda Jalote.

Hun møter Reuters på et selvforsvarskurs for kvinner sør i hovedstaden, der hun blant annet lærer å sparke menn i skrittet.

– Dette har virkelig påvirket selvtilliten til kvinner i denne byen. Vi vil være i stand til å gå ut akkurat når vi vil, dag eller natt, og føle oss trygge. Da må man lære seg å forsvare seg. Det bør ikke være nødvendig å gå i burka for å føle seg trygg, sier hun.

Les også: - Denne vondskapen skulle ingen menneske måtte oppleve

Selvforsvarskurs i India

Skolejenter blir opplært i selvforsvarsteknikker i Bangalore.

Foto: Aijaz Rahi / Ap

Bruker kvinnetaxi og pepperspray

En rekke firmaer har sendt sine kvinnelige ansatte på ukeslange selvforsvarskurs, etter at en undersøkelse fra myndighetene viste at 80 prosent av kvinnene som jobber sent drar tidligere fra jobb.

De fleste svarer at de er redde for å bruke offentlig transport etter mørkets frembrudd.

Drosjeselskapet Sakha Cab Services, som kun ansetter kvinnelige sjåfører, melder også om en 35 prosents økning i antall bestillinger bare den siste måneden.

Kvinner som ikke har råd til drosjer eller selvforsvarskurs, tyr til pepperspray og våpen.

Butikker som selger sprayen i sentrum av hovedstaden selger fem ganger så mange bokser som tidligere, og enkelte kvinner har valgt å gå til anskaffelse av kniver og pistoler.

Pepperspray til salgs i India

Pepperspray til salgs i New Delhi.

Foto: MANSI THAPLIYAL / Reuters

Høyesterett utsatte høringen

De fem som står tiltalt for gjengvoldtekten 16. desember risikerer dødsstraff dersom de blir dømt. Tiltalepunktene omfatter drap, voldtekt, ran, kidnapping og en rekke andre forhold.

Tirsdag utsatte indisk Høyesterett en avgjørelse om hvorvidt hele rettssaken skal flyttes ut av hovedstaden, og høringen blir trolig gjenopptatt onsdag.

Les: To tiltalte nektar straffskuld for gjengvaldtekt i India

En av forsvarerne har bedt om flyttingen for å forsikre seg om at rettssaken blir rettferdig. Han hevder at politiet har torturert og tvunget de tiltalte til å tilstå.

Rettssaken går for lukkede dører, men det er ventet at den vil bli gjennomført i ekspressfart.

Ifølge The Guardian er det ikke uvanlig at voldtektssaker tar ekstremt lang tid i rettssystemet.

Bare én av fjorårets voldtektssaker har endt med dom, og over 90.000 saker venter fortsatt på å bli behandlet.

Les også: Ny brutal voldtektssak ryster India

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.