Evnukkene får statspensjon

Det finnes ikke lenger harem i India, men evnukker er det fortsatt flere hundretusen av. Nå skal de få uførepensjon.

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

En evnukk var opprinnelig en kastrert mann som voktet maharajaens harem. Ingen seksualdrift, ingen fare for at han ville «prøve seg».

I dagens India er de utstøtt og diskriminert, de får verken jobb eller utdannelse og ender opp som tiggere eller prostituerte. Men nå får de en form for anerkjennelse.

130 kroner måneden

Myndighetene i New Delhi har nå bestemt at denne utsatte gruppen skal få sosialstøtte.

Det er ikke all verden, men en ufaglært indisk arbeider tjener ikke så mye mer enn 12-15 kroner dagen, så når noen får en sum som tilsvarer ti dagslønner pr måned, så monner det for den som ikke har noen ting fra før.

Disse utbetalingene har til nå gått til foreldreløse, skilte kvinner, enker, funksjonshemmede og gamle.

Ved å komme inn på denne lista oppnår evnukkene en form for offentlig aksept - noe de slett ikke har nytt godt av tidligere.

Evnukker i India 2010

Det er ingen yrkestittel lenger, men unge gutter kastreres. Noen utnyttes kynisk og bevisst av menneskehandlere som vil selge denne type «tredjekjønns» indere som prostituerte.

De dopes ned, så fjernes penis og testikler ved et raskt snitt, arret behandles med kokende olje og urteblader.

Etter denne behandlingen utvikler ikke guttene sekundære maskuline kjønnskjennetegn som skjeggvekst, og de kommer ikke i stemmeskiftet. De vil virke feminine i fremtoningen, men kan allikevel være storvokste og grovbygde.

Indisk evnukk

Mange av evnukkene kan gå for å være vakre unge kvinner.

Foto: SAM PANTHAKY / AFP

Det er, ifølge indisk presse, ingen klar definisjon på «evnukk» - eller «hirja» som det heter på hindi - men det dekker i dagligtalen også transseksuelle og transvestitter, samt gutter som er født med skader på kjønnsorganet eller er blitt mishandlet seksuelt i oppveksten.

En million i Mumbai og New Delhi?

Ifølge indiske medier vil om lag 250.000 evnukker ha rett til trygd etter den nye ordningen i New Delhi. En annen kilde hevder det er rundt trekvart million hirjaer i Mumbai.

Det er et svært høyt tall, selv for en by med nærmere 20 millioner innbyggere, men begge eksemplene mer enn antyder at det dreier seg om et høyt antall forfulgte og forhatte individer.

Nå er det svært sannsynlig at hirjaene foretrekker en form for anonymitet i byene.

En av dem forklarte det britiske TV-selskapet Journeyman at han/hun var blitt kastet ut hjemmefra. Ikke bare var hun ubrukelig på ekteskapsmarkedet, men de andre barna i flokken fikk redusert verdi med en «sånn en» i huset.

Så de sparkes ut i skam og må skjule seg i storbyene.

Utnytter sin egen avskyelighet

Shabrinar er evnukk. Hun, som disse guttene kalles, sier de snur sin frastøtende fremferd til egen fordel.

En gruppe evnukker kan for eksempel stille seg opp foran en butikk og lage leven.

En ting er at den slags opptrinn er lite gunstig for en hver butikkeier uansett aktører, men når det er sminkede menn i kvinneklær, med utfordrende gjerne «flashende» bevegelser og høye og støyende rop - så får de betalt for å fjerne seg.

Indiske evnukker

Evnukkene pyntes gjerne i tradisjonelle festdrakter for kvinner.

Foto: SAM PANTHAKY / AFP

Andre tror at disse bringer lykke. De inviteres derfor til dåps- eller bryllupsfester for å kaste glans og velsigne de nyfødte eller de nygifte.

Evnukkene selv har snarere erfart at de bringer ulykke, men om noen er villige til å betale penger for at de skal ta noen dansetrinn og geberde seg, så er det ikke dem i mot.

Ingen fremtid

Hirjaene, evnukkene eller «det tredje kjønn», er sett på som urene og vel så det. De kommer ikke inn på skoler, slipper ikke inn på kino og nektes å spise på restaurant.

Om noen plager en slik person griper politiet sjelden inn, de blir ikke sett på som mennesker. I et slikt perspektiv er myndighetenes utstrakte hånd av stor betydning.

Nå vurderes det i tillegg om det offentlige skal følge opp erfaringene fra en privat pengeutlåner i Mumbai. Han har ansatt flere evnukker til å kreve inn gjeld.

I stedet for brutale og skremmende torpedoer sender han ufyselige, oppsiktsvekkende og raljerende evnukker. De tiltrekker seg oppmerksomhet, vekker avsky og godtfolk spør seg og hverandre hva de driver med.

Det er en så stor sosial belastning for den dårlige betaleren at pengene gjerne blir utbetalt bare for å bli kvitt de svært så iøynefallende plageåndene.

«Freak-show»

Det har også vært andre eksempler på at det sjokkerende er deres fortrinn. De fargeglade posørene liker å møte likesinnede. Derfor arrangeres det festivaler og missekonkurranser for «hirjaer».

Det har ført til at enkelte av dem er tatt inn i varmen og får «delta» på motefremvisninger og blir vist frem på ordinære skjønnhetskonkurranser - ofte for effektens skyld og til skrekkblandet fryd. Men det er uansett en form for inkludering som evnukkene setter pris på.

De tolker dette som et skritt i riktig retning, som et bevis på at fordommer kan bekjempes og at det er et lite lys i tunnelen - langt der fremme.

SISTE NYTT

Siste nytt