NRK Meny
Normal

Indias statsminister på lynvisitt hos «erkefienden»

I dag kom Indias statsminister Narendra Modi på et overraskende besøk til Pakistan. Det er første gang på 11 år at en indisk statsminister besøker nabolandet.

Narendra Modi og Nawas Sharif

Hånd i hånd gikk de tidligere erkefiendene Indias Narendra Modi (t.h.) og Pakistans Nawaz Sharif på vei inn til samtaler i Lahore.

Foto: PIB / Afp

– Jeg ser fram til å treffe statsminister Nawaz Sharif i Lahore i dag, der jeg skal mellomlande på vei hjem til New Delhi, het det i en Twitter-melding fra den indiske statsministeren.

Laster Twitter-innhold

To timers lynvisitt

Modi har vært på statsbesøk i Afghanistan og valgte å mellomlande i Lahore for å snakke med Sharif. Noen en indisk statsleder ikke har gjort siden 2004.

I to timer varte besøkt som av mange blir sett på som historisk og som bekrefter at det nå rår politisk tøvær mellom de to gamle erkefiendene.

Dette er ikke første gang de to lederne møtes i år. Under klimatoppmøtet i Paris møttes de kort og ifølge BBC snakket de to lederne om handel og deres militære-utfordringer.

Flere kriger

For nabolandene har en broket historie og har ligget i krig med hverandre fire ganger.

De to landene utkjempet sin første krig i 1948, der stridsspørsmålet var råderett over grenseregionen Kashmir.

I 1965 kom det til en ny Kashmir-krig, mens den tredje og så brøt det ut en ny indisk-pakistansk krig da India støttet utbryterne som etablerte den nye staten Bangladesh i det tidligere Øst-Pakistan i 1971.

Den foreløpig siste brøt ut i 1999, også kjent som Kargilkrigen, da pakistanske styrker gikk inn på indisk territorium.

De to landene har lenge hatt et rustningskappløp gående og har begge atomvåpen i sitt arsenal.

I 2003 inngikk landene en våpenhvile, men de har begge beskyldt hverandre for å bryte den gjentatte ganger. Nå kan det derimot se ut til at forholdet er på en historisk godt nivå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt