India: – Fattige land har rett til å forurense

– Verdens fattige land har rett til å slippe ut klimagasser for å skape økonomisk vekst, sier Indias statsminister Narendra Modi samtidig med at klimamøtet i Paris starter.

Narendra Modi

Narendra Modi er en av regjeringssjefene som deltar under åpningen av Parismøtet. Modis har lovet å løfte millioner av indere ut av fattigdom.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

India er verdens fjerde største Co2-forurenser etter USA, Kina og EU. Innen 2025 er det ventet at India vil passere Kina i folketall. Indere flest er fattige og økt velstand vil bety mer forurensning. Og bedre levekår er nettopp det statsminister Modi lovet velgerne da et valgskred sikret ham rent flertall i valget i 2014

I en kronikk i dagens Financial Times skriver Modi at de land «hvis reise til rikdom har vært drevet av fossilt brensel» må ta et moralsk hovedansvar.

Prinsippet om et felles, men differensiert ansvar bør være grunnfjellet i vår kollektive streven. Noe annet ville være moralsk galt.

Narendra Modi, statsminister, India / Financial Times

– Vil ikke la oss bølle til lydighet

Indias miljøminister Prakash Javadekar er enda klarere. I et svar på det som ble oppfattet som ros til Kina og kritikk av India fra USAs utenriksminister John Kerry er Prakash brysk. Ministeren sier til nyhetskanalen NDTV at India reiser til Paris med et åpent sinn, men at en klimaavtale må fordele byrdene rettferdig.

Du kan ikke mobbe India. Vårt budskapet er klart. Industrilandene må oppgi karbonplass til utviklingsland.

Kerry har i det siste rost Kina. Beijing har gitt løfter om at de vil ta et større ansvar for de globale klimagassutslippene, men også Kina fastholder før Parismøtet at allerede industrialiserte land har det største ansvaret.

I New Delhi blir det sagt at de ikke ser noen annen mulighet til å skape vekst enn å brenne kull. India har store forekomster og kull er billig.

USA, Kerry og Obama vil derfor være blant de som vil gi India mye oppmerksomhet de neste dagene. India sender en 25 personer stor delegasjon bestående av politikere og fagbyråkrater til Paris.

France Climate Countdown

De må bli enige. Modi plassert mellom Merkel og Obama under en «pariserlunsj» i regi av den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Foto: Thibault Camus / Ap

Klimarettferdighet

Allerede i dag vil et møte mellom president Obama og statsminister Modi finne sted på sidelinjene av møtet i Paris.

India er del av et solarinitiativ sammen med 130 solrike land som blir lansert i Paris. Det er flere som i den franske hovedstaden vil argumentere for at ny vitenskap og nye alternative energiformer gjør at fattige utviklingsland i større grad må ta samme ansvar som rike land. Dette tar Modi sterk avstand fra i sin kronikk i Financial Times.

Bare fordi teknologien finnes betyr ikke at det er rimelig og tilgjengelig.

Narendra Modi, statsminister, India / Financial Times

India blir med dette det viktigste talslandet for land med mange fattige som mener rike land i større grad må finansiere bruk av ny teknologi. India mener dette er en byrdefordeling som har ligget til grunn for de globale klimaforhandlingene siden Kyotoavtalen i 1997.

SISTE NYTT

Siste nytt