Analyse

Derfor frykter Indias muslimer ny statsminister

Den hindu-nasjonalistiske statsministerkandidaten Narendra Modi ligger an til å vinne etter et fem uker langt maratonvalg i India. Det er dårlig nytt for Indias 160 millioner muslimer.

INDIA-ELECTION/MODI Supporter of India's main opposition BJP holds cut-outs of BJP prime ministerial candidate Narendra Modi during a protest in New Delhi

En tilhenger av Bharatiya Janata Party (BJP) holder opp bilder av BJPs statsministerkandidat Narendra Modi under en demonstrasjon i New Dehli 8. mai. Meningsmålingene tyder på at det er nettopp BJP som vil få flest stemmer. Det betyr at den tidligere delstats-statsministeren i Gujarat blir statsminister i India.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Å si at India er verdens største demokrati er ingen klisjé. Med mer enn 800 millioner stemmeberettigede er det en korrekt beskrivelse av de faktiske forhold. At India - i likhet med andre demokratier - har sine problemer og ikke er et perfekt demokrati er en annen sak. Inderne er da også de første til å innrømme dette.

Men de tar sitt folkestyre på alvor og er stolte av at det aldri har vært noe militærkupp i landet. I år kommer det etter alt å dømme til å bli et maktskifte - fra en koalisjon ledet av det sentrum-venstre liberale Kongresspartiet, til en sammenslutning av partier der de høyreorienterte hindu-nasjonalistene i BJP kommer til dominere. Men også en slik overgang skjer på dannet og sivilisert vis.

India Elections

Velgere i Haridwar i India står i kø for å stemme.

Foto: Manish Swarup / Ap

Tilhørte Gandhi-kritisk organisasjon

Mandag stenger de siste av de nesten én million valglokalene sine dører. I India er det flertallsvalg i en-mannskretser og i følge meningsmålinger vil Det Indiske Folkepartiet - altså BJP få flest stemmer. Da blir den tidligere delstats-statsministeren i Gujarat statsminister i India.

Den 63-år gamle statsviteren fra Indias vestligste delstat tilhørte i sin ungdom på 60- og 70-tallet den ytterliggående hindu-bevegelsen RSS. Nathuram Godse, som i 1948 skjøt og drepte Mahatma Gandhi, hadde vært medlem av samme organisasjon.

Indias muslimer frykter at Modi fremdeles har RSS–sympatier, og at han som statsminister vil forbli tro mot sine røtter. Selv om han nå leder det mer moderate Bharatiya Janata Party - BJP.

INDIA-ELECTIONS

En kvinne viser frem blekkmerket etter å ha stemt.

Foto: NOAH SEELAM / Afp

160 millioner indiske muslimer

Et nasjonalistisk parti som tar utgangspunkt i en religiøs retning kan fort virke foruroligende for minoritetsgrupper og andre trosretninger. Bharata - i partinavnet BJP - er det eldgamle sanskritnavnet på det indiske subkontinentet. Med andre ord - det ur-indiske, den gang hinduismen, «verdens eldste religion», rådde grunne alene. Før Muhammed møtte Allah.

I dag er 13.4 prosent av Indias befolkning muslimer. Mange hindu-nasjonalister mener at islam er et fremmedelement i det indiske samfunnet, og de benytter en hver anledning til å gjøre indiske muslimer oppmerksomme på sitt syn. At en politiker med en fortid i, og med forbindelser til, slike miljøer, snart er statsminister i landet bekymrer landets muslimske befolkning.

Modi ut mot muslimer

Muslimenes frykt er ikke helt ubegrunnet. I valgkampen har ikke Modi klart å bygge boer. I forrige uke ble 41 muslimer drept i delstaten Assam i øst, på grensen mot Bangladesh.

INDIA-ATTACKS/ASSAM Members of AAMSU shout slogans during a protest against the recent killing of Muslims by suspected tribal militants, in Guwahati

Medlemmer av All Assam Minority Students Union demonstrerer etter at 41 muslimer ble drept i delstaten Assam i forrige uke.

Foto: STRINGER/INDIA / Reuters

De overlevende hevder at de er blitt fritt vilt etter at Narendra Modi har gått til verbalt angrep på illegale innvandrere fra nabolandet. Han gir «infiltratørene» skylden for at vanlige indere lever under vanskelige kår. Han vil kaste dem ut. Etter Modis mening er bangladesherne i ferd med å ta over delstaten - et poeng han har brukt i taler i valgkampen.

Det er ingen direkte sammenheng mellom hans utfall og massakren i Assam, men muslimer i India mener han fyrer opp under gamle motsetninger og spiller på fordommer - og dermed bidrar til å utløse voldsomheter.

«Communalism»

Inderne har et ord for denne voldelige mistilliten mellom religiøse grupper: Communalism. Den går i hovedsak mellom hinduer og muslimer og har ført til en rekke blodige sammenstøt gjennom mange ti-år.

Begge parter holder liv i ondt blod ved å dyrke segn og symboler fra fortiden. Så anvender de denne «kunnskapen» i dagsaktuelle sammenhenger. Når disse motsetningene kobles sammen med forskjellsbehandlingen i det sterkt lagdelte indiske kastesystemet blir det diskriminering. I siste instans utarter den seg til vold og død.

Ikke skjære alle over én kam

BJP har hatt makten før og muslimene kom greit fra det. Ikke alle hinduer er nasjonalister, og BJP er ikke et anti-muslimsk parti. Men det er ikke tilfeldig at uroen blant muslimene har økt, etter hvert som Modi har fremstått som en stadig mer opplagt valgvinner og dermed statsminister.

Så må det legges til: Ikke alle muslimer er Indias beste barn heller. Da britene trakk seg ut delte de «juvelen i den britiske kronen» i én stat for hinduer og én for muslimer. I hvert fall ble det slik i praksis.

Winston Churchill og hans kollegaer må ta sin del av ansvaret. India og Pakistan ble opprettet og grenser ble trukket som et symbol på «communalism». Delingen i 1947 og de påfølgende massakrene krevde om lag én million liv. På mange måter er det et under at alt går såpass fredelig for seg som det faktisk gjør - utgangspunktet tatt i betraktning.

SISTE NYTT

Siste nytt