Mistanken rettes mot naboene

Indias statsminister Manmohan Singh tror at angrepene i Mumbai var planlagt av en gruppe som holder til i et naboland, men spekulasjonene er mange.

Manmohan Singh
Foto: HO / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De indiske myndighetene retter ofte pekefingeren mot Pakistan, eller noen ganger Bangladesh, og anklager dem for å støtte eller skjule militære grupper som foretar seg angrep på indisk jord.

Les: Minst 80 drepne i terroråtak
Les: - 200 fremdeles fanget i hotell
Les: Sitter fast på hotellet
Les: - Hører mye skyting

Spekulasjoner

Her er noen foreløpige spekulasjoner.

  • En ukjent gruppe som kaller seg selv Mujahideen har tatt ansvaret for terrorangrepet, men det sofistikerte og velkoordinerte angrepet antyder at angriperne har fått trening enten fra en militær gruppe eller en etablert organisasjon som Al-Qaida.
  • Bruken av tungt bevæpnede selvmordsbombere minner om hvordan pakistanske grupper som Jaisjh-e-Mohammed agerer. Gruppen fikk skylden for angrepet på det indiske parlamentet i 2001. Den skapte seg et navn ved å kjempe mot indisk styre i Kashmir, og har vært knyttet til den pakistanske etterretningstjenesten ISI (Inter Services Intelligence agency).
  • Det er ikke trolig at pakistanske myndigheter er involvert i angrepet, men det skal være elementer innen ISI som vil ødelegge fredsprosessen mellom Pakistan og India, og det sivile styret til president Asif Ali Zardari i Pakistan.
  • En av angriperne skal ha ringt en indisk fjernsynskanal og klaget over at den indiske hæren dreper muslimer i Kashmir. Samtidig, det har kommet meldinger om at angriperne valgte ut briter, amerikanere og israelere da de tok gisler. Dette minner om framgangsmåten til Al-Qaida og kan antyde en direkte eller indirekte involvering fra den kjente terroristgruppen. Det antyder en større muslimsk agenda enn hva en separatistisk gruppe fra Kashmir muligens vil ha.

VIDEO: 200 GISLER FORSTATT FANGET

Video nsps_upload_2008_11_27_15_7_1_2095.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Tror ikke på å drepe uskyldige

Den militante gruppen Lahkar-i-Tayyiba er en av de mistenkte gruppene, men de benekter å ha noe å gjøre med terroristangrepet i Mumbai. Den militante gruppen kjemper mot indisk styre i Kashmir, men vil ikke ha skylden på seg for tragedien i den indiske handelshovedstaden.

- Vi har ingenting å gjøre med angrepene i Mumbai, sier Abdullah Ghaznavi en talsmann for gruppen til AFP.

En indisk politimann var offer for terrorangrepene i Mumbai og ble gravlagt 27. november

En indisk politimann var offer for terrorangrepene i Mumbai og ble gravlagt 27. november.

Foto: STRDEL / AFP

- Vi tror ikke på å drepe uskyldige sivile. Det virker å være en handling utført av militante hinduer som ønsker å et terrorregime mot muslimer på grunn av disse angrepene.

Snur hver stein

Den indiske marinen lette etter spor etter terroristene på skip utenfor den vestlige kysten av India onsdag, sa en talsmann fra marinen.

Marinen fulgte opp et tips om at terroristene hadde kommet seg i lang ved hjelp av speedbåter etter å ha blitt sluppet på sjøen fra et større skip. Letingen har foreløpig ikke ført til konkrete svar.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.