India: Minst 5000 rammet av gasslekkasje, minst 11 døde

Minst elleve er døde, og mange er bevisstløse etter en stor gasslekkasje ved en fabrikk i byen Visakhapatnam i India, ifølge flere medier. Styren-gass rammer hjernen og nervesystemet.

India Gas Leak

En mann løper vekk fra området med lekket gass i Visakhapatnam. Øyenvitner forteller om mennesker som kollapset i gatene.

Foto: AP

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har politiet bekreftet at elleve personer er døde. Blant de omkomne skal det være en 8 år gammel jente, skriver Times of India.

Myndighetene har foreløpig ikke full oversikt over situasjonen.

Damp fra LG Polymers fabrikken

Damp fra LG Polymers fabrikken. Det er uklart om dampen på bildet har sammenheng med lekkasjen av styren-gass.

Foto: - / AFP

Det fryktes også at folk ligger døde eller bevisstløse i sine hjem i de berørte områdene. Men hensynet til egen sikkerhet gjør at politiet har problemer med å kartlegge situasjonen.

Lekkasjen stammer fra fabrikken til LG Polymers, som lager plastprodukter. Gassen har en søtlig lukt, og den ble oppdaget ved 3-tiden, lokal tid.

Gassen skal ha lekket ut fra to tanker på 5000 tonn som har vært uten tilsyn siden slutten av mars på grunn av koronakrisen, opplyser assisterende politisjef, Swaroop Rani, til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge AFP siver det fortsatt ut damp fra disse tankene, men fra hovedkontoret til eieren LG Chem i Sør-Korea er det sendt ut en melding om at lekkasjen er stanset.

Generaldirektør SN Pradhan for Indias nasjonale krisemyndighet (NDRF) bekrefter at situasjonen er under kontroll, selv om årsaken til lekkasjen er foreløpig ikke kjent.

Visakhapatnam ligger i delstaten Andhra Pradesh i det østlige India, ved Bengalbukta.

Barn rammet av gasslekkasjen på sykehus

Barn rammet av gasslekkasjen fra LG Polymers blir behandlet på King George sykehuset i Visakhapatnam.

Foto: - / AFP

Minst 1000 til sykehus

Nyhetsbyrået AFP opplyser at minst 1000 personer ble innlagt på sykehus som følge av lekkasjen. De fleste ble skrevet ut etter kort tid, mens i underkant av 600 personer fortsatt får behandling, sier sykehuskilder AFP.

Flere av dem som er blitt tatt hånd om har pusteproblemer og får tilførsel av oksygen.

Mange forlot hjemmene sine for å dra til et tryggere sted, men falt om på gatene. Videoer på Twitter og YouTube viser personer som ligger i gatene uten å bevege på seg.

Det er umulig å fastslå fra videoene om de er døde eller bare bevisstløse.

Over 5.000 personer skal ha fått reaksjoner som følge av lekkasjen, blant annet i form av pusteproblemer, skriver Times of India.

Lokale myndigheter har gjort klar mellom 1.500 og 2.000 sykehussenger for å ta imot dem som er blitt eksponert for gassen.

Også kyrne falt om som følge av gasslekkasjen i India

Også kyr ble rammet av gasslekkasjen fra LG Polymer.

Foto: - / AFP

Rammer hjernen

Leger ved King George Hospital sier til Mumbai Mirror at gassen er styren, som rammer hjernen og nervesystemet til dem som kommer i kontakt med stoffet.

Swaroop Rani forteller at gassen lekket ut fra to tanker på 5.000 tonn som har vært uten tilsyn siden slutten av mars grunnet koronakrisen i landet.

– Vi rykket direkte ut da vi ble varslet. Man kunne kjenne gassen i luften og det var ikke mulighet for oss å være den mer enn i noen få minutter, sier hun til AFP.

Ifølge myndighetene var tankene gamle og dårlig vedlikeholdt. De var heller ikke utstyrt med målere, som kunne ha vist at det innvendige trykket var i ferd med å nå et kritisk nivå eller at det lekket ut gass fra dem.

Evakuerer landsbyer

Myndighetene evakuerte fem nærliggende landsbyer. Innbyggerne ble bedt om å bruke våte masker eller kluter for å dekke til munn og nese.

India Gas Leak

En soldat fra Den nasjonale styrken for kriseberedskap får på seg verneutstyr før han går inn i området for å hjelpe ofre for gasslekkasjen.

Foto: AP

Politi på stedet bad innbyggerne komme seg ut av boligene sine og dra til sikrere steder.

– Redningsarbeidere gikk fra dør til dør og brøt dem opp noen ganger for å få ut beboere som hadde låst dørene før de la seg, sier Gautam Sarang, politisjef i regionen Andhra Pradesh.

Redningsarbeidere fant folk liggende bevisstløse i grøfter og på siden av veien. De kollapset da de forsøkte å flykte fra gasslekkasjen. En av dem som døde, falt ned i en brønn, ifølge Sarang.

Guvernøren i delstaten har bedt Røde Kors om hjelp til redningsaksjonen i de berørte områdene.

Økt fare for kreft og spontanabort

Det amerikanske miljøverndirektoratet, EPA, skriver på sin hjemmeside at «det kan være en sammenheng mellom eksponering for styren og økt risiko for leukemi og lymfekreft».

EPA viser til en rekke epidimologiske undersøkelser som tyder på en slik sammenheng.

EPA viser også til en undersøkelse som tyder på «økt frekvens av spontanaborter og redusert antall fødsler hos kvinner «som er eksponert for styren.

Langvarig eksponering påvirker sentralnervesystemet og kan føre til en rekke plager.

Hodepine, generell svakhet, hørselstap og depresjon er blant det som nevnes av EPA.

Det framgår ikke om akutt, kraftig eksponering for styrengass kan ha de samme langtidsvirkningene.

Statsministeren i krisemøte

Statsminister Narendra Modi innkalte til krisemøte som startet kl. 08, norsk tid.

I en oppdatering på Twitter skriver statsministeren at han har vært i kontakt med den nasjonale krisemyndigheten, og han følger utviklingen nøye.

– Jeg ber for alles sikkerhet og ve og vel i Visakhapatnam, skriver Narendra Modi.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.